Komárom-Esztergom megyében csatákat vesztett a Fidesz

2010.10.04. 00:48
Esztergomban és Dorogon nem tudott nyerni a Fidesz, de a megyei közgyűlésben erős fölénybe került.

Komárom-Esztergom megyében az eddigi negyven helyett tizenöt fős lesz a megyei közgyűlés. A 99,21 százalékos feldolgozottság állása szerint a Fidesz kilenc, az MSZP négy, a Jobbik két mandátumot szerez. Korábban is a Fideszé volt a megye, de nem volt ekkora az előnye az MSZP-hez képest: 2006 és 2010 között 21 mandátum volt a Fideszé és 15 az MSZP-é.

Tatabányán Schmidt Csaba, a Fidesz jelöltje lett a polgármester a szavazatok 56,7 százalékával. Kihívói az MSZP-s Lukács Zoltán (36,57 százalék) és a Társasházi Tulajdonosok és Bérlők Egyesülete által indított Lengyel Péter (6,74 százalék) voltak. Schmidt 2002 óta városi képviselő, az elmúlt négy évben alpolgármester volt. A város közgyűlésébe tíz fideszes, hat MSZP-s és egy jobbikos került.

Tatabányán a rendszerváltás óta Bencsik János volt a polgármester. Bencsik 1998-ig SZDSZ-es volt, aztán függetlenként vezette a várost, 2004-ben pedig belépett a Fideszbe. 2006 óta a Fidesz parlamenti képviselője is, és most a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, hozzá tartoznak az energia- és a lakásügyek. Kormányzati szerepvállalásával el kellett engednie Tatabányát.

Esztergomban Tétényi nyert

A megye legérdekesebb harcát Esztergom hozta, mindenki összefogott a korábbi fideszes polgármester, Meggyes Tamás ellen. Meggyes tevékenysége komoly indulatokat váltott ki a városban, és botrányok sora miatt szerepelt a hírekben. Felgyújtották a házát, a volt felesége azt állította, hogy megverte őt , ő pedig azt állította hogy géppisztolyos merényletet szerveztek ellene, egy videó terjedt arról, hogy füvet szívó emberek körében bulizik, helyettesének házi szexképeit nemrég kirakták a netre.

A városi ellenzék Meggyest diktatórikusnak mondott eszközei miatt támadta elsősorban. Az ellenérzés olyan heves a városi politikában, hogy az MSZP, a Jobbik, az LMP, az MDF és a volt fideszesekből álló Polgári Esztergomért Egyesület is Tétényit támogatta. Tétényi építész, a város örökségvédelmi tanácsadója.

A választást Tétényi Éva fölényesen, 64,36 százalékkal nyerte, Meggyes 35,64 százalékot kapott. A városi közgyűlésben viszont erős a Fidesz-fölény, 9 helyet szereztek a 14-ből. A maradék ötből egyet-egyet kap a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Válalkozók Pártja és a független Petróczy Gyula.

Dorog erős MSZP-város

Komáromban Molnár Attila, a Fidesz–KDNP jelöltje vitte a szavazatok 72,36 százalékát. Kihívójának, a független Márkos Attilának 27,64 százalékával nem volt sok esélye. A várost 2002 óta irányító MSZP-s Zatykó János most nem indult el, mert a párt Márkost támogatta – ez a helyi szocialisták között nagy vitákhoz vezetett. A város közgyűlésében 11 helyből 7 a Fideszé.

Dorogon Tittmann János, az MSZP jelöltje a szavazatok 66,88 százalékát szerezte meg Dorogon, így ő lesz a város polgármestere. A fideszes Merényi Tamás 28,33 százalékot, az MSZDP-s Csuha József 4,79 százalékot szerzett. A város tizenegy fős testületében csak egyetlen fideszes van, négy helyet szerzett az MSZP, hármat a független jelöltek, kettőt a Baráti Egyesület, egyet a Jobbik.