Szoros versenyt vártak Szegeden

2010.10.03. 18:51
A tétnek megfelelően a végére eldurvult a kampány Szegeden. Botka László törvénysértéssel gyanúsította meg riválisát, akinek javára végül a Jobbik polgármesterjelöltje is visszalépett. Ennél nagyobb szerepük volt a bizonytalanoknak, a biztos választók negyede még az utolsó héten sem tudta megmondani, kire szavaz.

„Meglátjuk.” Ennél bővebb nyilatkozatot nem sikerült kiszednünk a Botka László közvetlen környezetéhez tartozó szocialista forrásunkból vasárnap délelőtt a szegedi polgármesterségért folyó verseny állásáról. Szegeden volt talán a legkiélezettebb verseny, két nyilvános közvélemény-kutatás és egy fideszes belső felmérés eredményei szerint bármi előfordulhatott, főleg mert a választók nagyjából negyede még az utolsó héten sem döntötte el, kire szavaz végül.

Csak a paprika vörös

A Dugonics téri paprikafesztiválon paprikát törő fiatalember nem tartozott közéjük. „Szavaztunk, és nem a vörösökre” – mondta, és közben stílszerűen egy kis zacskó pirospaprikát adott a paprikatörőt személyesen tesztelő fotóriporternek. A városban amúgy nem sok minden utalt rá, hogy választás zajlik, például a villamosfelújítást sem sikerült befejezni.

„Nem kívánok jóslásokba bocsátkozni” – utasította vissza kérdésünket Botka László, a szocialisták nyolc éve regnáló polgármestere is. Mint mondta, a választási iroda adatai szerint alacsony a részvétel, „ami nem jó”. Riválisa, a fideszes B. Nagy László magabiztosabb volt: „Arra számítunk, hogy Szeged csatlakozik a győztesekhez, és nem marad ki a változásból.”

Orbán, Botka és a városháza

A választást a kis részvétel és a bizonytalanok nagy száma mellett a Jobbik polgármesterjelöltje, Keresztúri Farkas Csaba pénteki visszalépése is befolyásolhatta. Keresztúri döntése még a Jobbik szegedi szervezetét is meglepte, legalábbis a párt helyi elnöke péntek délután még azt mondta, hogy szó sem lehet visszalépésről. Keresztúri azt kérte a Fidesztől, hogy cserébe léptessék vissza miskolci jelöltjüket. Ez nem történt meg, a szegedi jobbikos mégis a Fidesz támogatására szólította híveit, hogy megakadályozzák Botka győzelmét.

Botka László (jobbra) feleségével a Balatoni utcai általános iskolában adta le szavazatát a Szeged 19-es választókörzetének 519-es szavazókörében (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
Botka László (jobbra) feleségével a Balatoni utcai általános iskolában adta le szavazatát a Szeged 19-es választókörzetének 519-es szavazókörében (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

„Nagyon veszélyesnek tartom Szegedre nézve, hogy a Fidesz összefogott a Jobbikkal – mondta Botka. – A felkészületlenség fogott össze a gyűlölködéssel.”

„A Jobbik visszalépése egyoldalú bejelentés volt. A szegediek nem valami ellen fognak össze, hanem változást szeretnének” – felelte riválisának B. Nagy, aki Botka szerint ahelyett, hogy elképzeléseit fejtegette volna, „kétségbe vonta a város eredményeit, és az utolsó héten mocskolódó, személyeskedő kampányba kezdett”.

Botka azt állította, hogy a Fidesz jogsértő módon az arcképét is felhasználta negatív kampányához. „Mi a kampányban a szegediekkel együtt alkottuk meg programunkat, és ezzel a konzultációval voltunk elfoglalva. Ha az MSZP-s jelölt úgy érzi, bárki is jogsértően használta fel az arcképét, akkor feljelentést kell tenni, nem pedig vádaskodni” – jelentette ki B. Nagy László.

Szerinte vannak, akik büszkék az eredményekre

Botka saját kampányával viszont elégedett volt: „Az elmúlt hetekben azt érzékeltem, rengeteg szegedi büszke az eredményekre, támogatnak.”

B. Nagy László (balra) feleségével és fiával a szeged-szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában adta le szavazatát Szeged 14-es választókörzetének 314-es szavazókörében (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)
B. Nagy László (balra) feleségével és fiával a szeged-szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában adta le szavazatát Szeged 14-es választókörzetének 314-es szavazókörében (Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A sok bizonytalansági tényező miatt nehéz volt előre megtippelni a szegedi végeredményt, a polgármester-választásét és a közgyűlés összetételét is.