Angyalföld szocialista fellegvár maradt

2010.10.04. 00:41
Ötödször lehet Angyalföld polgármestere Tóth József, aki 63,73 százalékos támogatottsággal verte a fideszes Spaller Endrét. A Fidesz csak kompenzációs listán szerzett mandátumot.

„Magabiztos szocialista győzelem a XIII. kerületben [...]Az 1994 óta polgármester Tóth József most is nyert, az MSZP a képviselőtestületben is meggyőző többséget szerzett” – írtuk négy éve az önkormányzati választások után. És akár szó szerint írhatjuk ezt most is, ami aligha meglepő a hagyományosan munkásmozgalmi fellegvárnak számító városrészben.

A 14 egyéni választókerületből 14 helyen győzött a szocialista jelölt, Tóth a szavazatok 63,73 százalékával lett polgármester az általa tavasszal is legyőzött fideszes Spaller Endre előtt. A fidesz jelöltje 36,27 százalékot kapott

A fővárosban egyedülálló módon csak két polgármesterjelölt volt a kerületben, és az egyéni képviselői helyekért is csak 53 jelölt indult, csak a parlamenti pártok színeiben (a Jobbiknak három helyen nem jött össze a jelöltállítás, ezekben három, a többi tizenegy választókerületben négy jelölt volt).

A kompenzációs listáról a Fideszből négyen, a Jobbikból és az LMP-ből egy-egy jelölt jutott be.

A szocialisták angyalföldi győzelme több szempontból sem meglepő. Már ez év elején Bolgár György legszebb álmaiba helyezte Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó együttesét az Index Mintapolgára, mondván: az elmúlt évek választásain itt az MSZP még a számára az országosnál kedvezőbb fővárosi átlagot is jócskán meghaladó eredményeket ért el. Aztán a tavaszi választásokon az MSZP utolsó bástyájává alakult át a kerület, a szocialisták mindkét egyéni mandátumukat itt szerezték, az egyiket a most polgármesterré választott Tóth József, aki 2002 óta parlamenti képviselő.

A kerületet pedig 1994 óta vezeti, vagyis most ötödik ciklusát kezdi az országban szinte egyedülálló módon adósságok nélkül működő önkormányzat élén. Az MSZP-nek az 1989-es megalakulás óta tagja, előtte is aktív közéleti szereplő volt, a Politikai Főiskolán tanult, a rendszerváltást megelőzően – életrajza szerint – az ifjúsági, a párt és a sportmozgalomban tevékenykedett, már polgármesterként elnöke volt a kerület baloldali körökben legendás csapatának, a Vasasnak.