57 körzet, 2,5 millió választó

2010.04.25. 06:13 Módosítva: 2010.04.25. 06:13
Az országgyűlési választás második fordulójában már csak egy szavazólapot kapnak a még választók. Tumultuózus jelenetekre Budapesten és Miskolcon lehet számítani, az igazolással szavazóknak több mindenre is figyelniük kell.

A választók ma reggel hattól este 7-ig szavazhatnak abban az 57 választókerületben, ahol az első forduló eredménytelen volt, vagyis egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie az érvényes szavazatok több mint felét. A második forduló mintegy két és fél millió szavazót érint, ők kicsivel több mint háromezer szavazókörben adhatják le a voksaikat. Hét megyében (Győr-Sopron, Hajdú-Bihar, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala) már az első körben az összes egyéni mandátum sorsa eldőlt.

A választás első fordulója minden választókerületben érvényes volt, azaz választópolgárok több mint fele szavazott. A második fordulóba ezért azok a jelöltek jutottak, akik legalább 15 százalékot értek el, vagy ha nem volt legalább három ilyen jelölt, akkor az első három legtöbb voksot elérő.

A második fordulóban már nincs eredményességi küszöb: az az egyéni képviselőjelölt nyer, akire a legtöbb szavazatot adják le. Ahhoz azonban, hogy a szavazás érvényes legyen, a választópolgárok legalább negyedének szavaznia kell. Ha ez nem történik meg, a fordulót meg kell ismételni, ami viszont a két héttel ezelőtti részvételi adatok ismeretében roppant valószínűtlen.

Hogy a rendszer arányosabb legyen, tehát a vesztes jelöltekre leadott szavazatoknak legyen hatása a pártok közötti mandátumeloszlásra, ezeket a töredékvoksokat egy bonyolult rendszer szerint jóváírják a pártok országos listáin. Ez azonban csak az első fordulóra vonatkozik: a mai szavazáson a végül vesztes jelöltet támogató voksok sehova nem számítanak már be. Mivel viszont a mandátumok sorsa ma dől csak el, az első fordulós töredékszavazatokkal is csak mától lehet kalkulálni.

A rendszer kizárja, hogy a nem otthon szavazók két választókerületben is részt vehessenek a mandátumról ténylegesen döntő fordulóban. A két hete igazolással a lakóhelyüktől távol szavazóknak ezért most érdemes tájékozódniuk.

Ha akkor olyan körzetben szavaztak, ahol már eldőlt a mandátum sorsa, ma otthon sem engedik őket az urnákhoz. Ugyanígy, amennyiben a választó csak a mai napra kért igazolást, de a lakóhelye szerinti körzetben eredményes volt az első forduló, az igazolása ellenére sem fogják engedni szavazni.

A második fordulóban összesen tíz választókerület egy-egy szavazókörében (a fővárosban a III., a IV., a VI., a VII., a X., a XIII., a XIV., a XVIII., és a XIX. kerületben, valamint a miskolci 2. számú választókerületben) készülhetnek hosszas várakozásra a választók. Az Országos Választási Iroda azt kéri, hogy ha tehetik, az igazolással szavazók ne késő délután menjenek szavazni, hogy elkerülhető legyen a procedúra éjszakába nyúlása. Az iroda összesítése szerint mintegy 9 ezer ember szavaz ma a lakóhelyétől távol.