Galiba a tokiói külképviseleti szavazáson

2010.04.08. 14:43 Módosítva: 2010.04.08. 22:00
Az OVB szerint jogszabályt sértettek a tokiói külképviseleti választáson, amikor rossz borítékot írattak alá a szavazókkal. A tokiói külképviseleti választáson adminisztrációs hiba miatt a szavazatok így érvénytelenek lesznek.

AZ Országos Választási Bizottság (OVB) szerint jogszabályt sértettek a tokiói választási iroda munkatársai, mivel a szavazatokat tartalmazó borítékokat íratták alá a szavazókkal. A bizottság a 47 érintett borítékot ennek ellenére megküldi az egyéni választókerületekhez a jogszabály szerint, és ezeket ott az OVB által megállapított szabálytalanság miatt vélhetően nem fogják majd érvényesnek elfogadni.

A bizottság arról is döntött, hogy fegyelmi felelősségre vonást kezdeményeznek az eset miatt. A vitában felmerült a szavazás megismétlésének lehetősége, de ezt - mivel kivitelezhetetlen - a testület végül elvetette, írja az MTI.

Az OVB - működése során eddig egyedülálló módon - sajnálkozását
fejezte ki, amiért a választópolgárok a választási szervek
munkatársainak mulasztása folytán feltehetően érvénytelen
szavazatukkal nem tudtak hozzájárulni az országgyűlési képviselők
választásához.

Ha valaki külföldön szavaz, akkor a szavazólapját beleteszi egy lezárt borítékba, azt pedig egy másik, nagyobb borítékba helyezi. A külső borítékot köteles az aláírásával is érvényesíteni, ugyanis így tudják majd azonosítani a magyarországi szavazókörében, hogy valóban az a személy szavazott, aki arra jogosult. Információnk szerint a tokiói követség kétfős választási bizottságának elnöke véletlenül a belső borítékot íratta alá a választókkal.

Az általunk megkérdezett, Tokióban életében először szavazó Zs. Edit azt mondta, a szavazásnál a falon ki volt függesztve egy szöveg arról, hogyan kell szavazni, és azon a hirdetményen helyesen, a külső boríték aláírása szerepelt. Azonban a követség munkatársai figyelmeztették, hogy a belső, kisebb borítékot kell aláírnia. Ő még vissza is kérdezett, és másodszor is azt mondták neki, hogy a belső borítékot írja alá. A választói törvény 71/B paragrafusa ezzel szemben így rendelkezik: "A választópolgár a szavazólapot - kitöltését követően - az e célra szolgáló borítékba helyezi, és azt lezárja. A zárt borítékot és a szavazásról szóló nyilatkozatot a választópolgár átadja a külképviseleti választási iroda tagjának, aki azokat a választópolgár jelenlétében egy másik (külső) borítékba helyezi, azt lezárja és átadja a választópolgárnak. A választópolgár a külső borítékot a leragasztáson aláírja, majd az urnába helyezi."

A Választás.hu információi szerint Tokióban 61 választót vettek nyilvántartásba, és 48-an szavaztak.

Tokióban 2010. április 4-én, vasárnap helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehetett szavazni. A szavazás napján lakóhelyétől távol lévő választópolgár külföldön akkor adhatta le szavazatát, ha a külképviseleti névjegyzékbe vételét 2010. március 19. 16 óráig kérte a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, vagyis a település jegyzőjétől.

A külképviseleteken leadott szavazatokat minden választó saját, magyarországi választókörébe szállítják, és a borítékokat április 11-én, a körzet többi szavazatával együtt bontják fel. Amennyiben valamelyik külképviseleten meg kell ismételni a szavazást, akkor az ott szavazó személyek magyarországi szavazókörében nem hirdethetnek eredményt.