Átláthatatlanok az önkormányzati választások kampányköltései

2010.09.08. 13:01
A Transparency International (TI) szerint átláthatatlanok az önkormányzati választások kampányköltései, ezért szigorúbb szabályozást javasolnak.

"A kormány eddig csak szimbolikus lépéseket tett a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételére" – állapította meg a TI, amely saját monitoring programja segítségével igyekszik nyomon követni az önkormányzati választások kampányköltéseit.

„A kormány azon intézkedése (...), amellyel tizenöt százalékkal csökkentették a pártok költségvetési támogatását, éppen arra kényszeríti a pártokat, hogy egyéb forrásból próbálják meg finanszírozni működésüket. Emellett az ajánlószelvények gyűjtési idejének csökkentése is csak növeli a kopogtatócédulákkal való visszaéléseket, emellett a demokratikus választást is veszélyezteti” – írja közleményében a szervezet.

A Transparency International szerint probléma az is, hogy nincs a pártok bevételeit és kiadásait megfelelően ellenőrző szabályozás. Ezért a TI javasolja a pártok beszámolási kötelezettségeinek szigorúbb szabályozását, a kötelező kampányszámla bevezetését és az ellenőrző intézmények hatáskörének bővítését.

„A korrupció visszaszorításához csak az átláthatóság és az elszámoltathatóság törvényi biztosítása jelenthet garanciát” – hangsúlyozza a szervezet, felhívva a figyelmet arra is, hogy az önkormányzati választások esetében nincs a törvényben meghatározott költési limit, a pártok korlátlanul költhetnek a kampány során.

Ezzel kapcsolatban viszont megjegyezték: a pártok az országgyűlési választások idején törvénysértő módon kampányoltak, mivel a TI szerint jóval többet költöttek a jelöltenkénti egymillió forintos – törvényben meghatározott – felső határnál. „A pártok beszámolói ezzel szemben nem tükrözték a valós költéseket” – olvasható a közleményben.