Budaházy nem lett képviselőjelölt

2010.03.21. 14:03 Módosítva: 2010.03.21. 14:10
Száztíz kopogtatócédula hiányzott az előzetesben lévő Budaházy György képviselőjelöltségéhez.

Budaházy György nem indulhat az áprilisi parlamenti választásokon, mert nem gyűjtött elegendő számú ajánlószelvényt. A szükséges 750 helyett mindössze 640 érvényes kopogtatócédulát adott le határidőre, közölte az Újbudai Önkormányzat sajtóosztálya a XI. kerület jegyzőjének bejelentése alapján.

Budaházy Györgynek így nem lett mentelmi joga, ezért a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsított férfi továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Budaházy független jelöltként indult volna a főváros 17. választókerületében.

Nem automatikus

Halmai Gábor alkotmányjogász korábban az fn.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy ha egy személy, aki büntetőeljárás alatt áll, sikeresen összegyűjti a választásokra a 750 ajánlószelvényt, akkor az ellene eljárást folytató bíróságnak az OVB-hez kell fordulnia, amely ezután eldönti, hogy adott esetben indokolt-e az érintett jelöltségével automatikusan járó mentelmi jog felfüggesztése.

Budaházy, valamint az őt támogató két jobbikosok, Gaudi-Nagy Tamás és Morvai Krisztina eddig ugyanis arra alapozták az egész kopogtatócédula-gyűjtési akciót, hogy a képviselőjelöltséggel járó mentelmi joga alapján elérhetik az általuk politikai fogolynak tekintett radikális büntető ügyeinek felfüggesztését, és szabadlábra helyezését.