2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A fideszes Vas Imre 44,42 százalékot kapott, az MSZP-s Pál Tibor 30,94 százalékot. Harmadik helyen Erőss Gábor áll az LMP színeiben, rá 12,36 százalék szavazott. A jobbikos Győri Saroltára pedig 12,27 százalék. A feldolgozottság százszázalékos.

  • Podolák György MSZP-s politikust, a parlament gazdasági bizottságának elnökét a második helyre szorította a Fidesz–KDNP jelöltje, Borbély Lénárd. Előbbi 34,96 százalékot, utóbbi 48,31 százalékot kapott, a másodk forduló dönt.

  • A kudarc és a lemondás bejelentésére felsorakozott Dávid Ibolya mögé az MDF jelenlegi vezérkara, de a sajtótájékoztatón kérdésekre nem kívántak válaszolni. A pártelnök gratulált a győztesnek, elismerte a kudarcot, és lemondott, majd a politikusok azonnal visszavonultak a pártház emeletére, és jelezték, hogy semmilyen további nyilatkozatot nem kívánnak adni.

  • Budapest I. kerületében magabiztosan ismételte meg 2006-os sikerét Nagy Gábor Tamás 53 százalék körüli eredménnyel. A szocialista Molnár Zsoltot a választók 24 százaléka támogatta, az LMP-s Ertsey Katalin 16,4, a Jobbik jelöltje, a volt televíziós Pörzse Sándor 6,7 százalékot kapott.

  • cikkünk a témában:

    Budapesten az LMP megverte a Jobbikot

    A fővárosban még soha nem nyert a Fidesz, akkor sem, amikor 1998-ban koalíciós kormányt alakíthatott. Az, hogy a Jobbik nem előzte meg az MSZP-t országosan, a budapestieknek köszönhető: itt nemcsak a szocialiták előzték meg a radikális pártot, hanem a Lehet Más a Politika is.

     

  • Mesterházy Attila köszönetet mondott a választóinak, akik szerinte fenyegetések közepette is vállalták szavazatukat. „Ma a magyar választók leváltották az MSZP által támogatott kormányt. Új időszak kezdődik Magyarország történetében, mindenkinek új módon kell majd politizálnia a parlamentben. Az MSZP a második legerősebb párt lett a parlamentben, és ezzel a felhatalmazással élni is fog.” Mesterházy  felhívta Orbán Viktort, és arra kérte, hogy legyen minden magyar miniszterelnöke, „ne listázásra használja hatalmát”.

  • Mivel eldőlt, hogy az MSZP a második legerősebb párt, ezért Mesterházy vitára várja Orbán Viktort a második forduló előtt. Szerinte az első fordulóban eldőlt, hogy a Fidesz alakíthat kormányt, de a második forduló majd eldönti, hogy milyen erős lesz az ellenzék. „A haza nem létezhet ellenzék nélkül” utalt Orbán híres mondatára, miszerint a haza nem lehet ellenzékben. A demokraták összefogását kérte, hogy minél több képviselőjelöltjük lehessen. A körzetek egyharmadában lesz második forduló, ezeket az MSZP Mesterházy szerint „fel fogja szántani” a legjobb eredményért. „Megvédjük a szavazóinkat” – ígérte.

  • Schiffer András az MTV-nek azt mondta, hogy az LMP nem kívánja elhelyezni magát a huszadik század sérelmeit feldolgozó politikai palettán, ők a huszonegyedik század politikai ereje. Egyes kétharmados kérdésekben elképzelhetőnek tartja az együttműködést a Fidesszel, de a következő ciklusban egy kormányképes demokratikus alternatívát szeretnének nyújtani a Fidesszel kormánnyal szemben. Megkezdik a felkészülést az önkormányzati választásokra, főleg azokon a helyeken, ahol öt százalék feletti eredményeket értek el.

  • Mesterházy szerint még nem jött el az értékelés ideje, a választásokat majd csak a második forduló után értékelik. Azaz, egyelőre semmilyen változás nem várható az MSZP vezetésében.

  • Budapest 3. és 4. számú választókörzetében az utóbbi négy választáson mindig a szocialisták győztek, a mostani első fordulóban a Fidesz-KDNP jelöljei vezetnek. Az első fordulóban a választás várhatóan érvényes, de eredménytelen lesz, ezért második fordulót kell tartani. A 3. körzetben Menczer Erzsébet (43.98%) jelentős fölénnyel, 14 százalékkal vezet az MSZP-s Orosz Sándor előtt.

    A 4.-ben a kerület polgármestere, Bús Balázs 0.82% híján elérte az ötvenet, bő 27 százalékkal vezet a szocialista Kiss László előtt. Az MDF-es Király Zoltán 5.27%-ot kapott. Király Zoltán 1985 és 1994 között már volt parlamenti képviselő; megjárta a régi MDF-et, az MSZDP-t, az MSZP-t. A 2006-os nyertes Donáth a BP.-i 2-es evk.-ban indult.

  • Ábránk egy koordináta-rendszer, amelynek egyik tengelye a megyék foglalkoztatási adatait mutatja, a másik pedig a Jobbik listás eredményét. Minden pont egy-egy területi listát jelent. Hogy melyiket, azt az egérrel rámutatva tudhatjuk meg. A megyék adataiban egyfajta tendencia látható: a kisebb foglalkoztatással (nagyobb munkanélküliséggel) jellemezhetőekben relatíve több szavazatot kapott a Jobbik.

  • Balsai István, az Antall-kormány igazságügy-minisztere majdnem 53 százalékot szerzett Budapest II. kerületében, így bejutott a parlamentbe. A szocialista Donáth László 23, az LMP-s Szombati Kristóf több mint 12 százalékot kapott. Balczó Zoltán (Jobbik) 7 százalék alatti, Pusztai Erzsébet, aki népjóléti államtitkár volt az Antall-, majd a Boross-kormányban, 4,6 százalékos eredménnyel végzett.

  • Mind a hét megyei választókörzetet hatalmas fölénnyel nyerte a párt, Kara Ákos 65,35, Szakács Imre 57,72, Győr polgármestere, Borkai Zsolt 64,04, Nagy István 57,37, Gyopáros Alpár 67,51, Ivanics Ferenc 66,48, Firtl Mátyás Sándor 57,01 százalékot szerzett.

  • Fejér megyében mindehol vezet a Fidesz, de két választókerületben is eredménytelen a szavazás. Székesfehérváron a fideszes szóvivő, Cser-Palkovics András áll az élen, de csak 49,51 százalékort szerzett, ezért lesz második forduló. A 2. számú körzetben Vargha Tamás 58,54 százalékot hozott.

    Dunaújvárosban a feldolgozottság még csak 95.74%-os, viszont már biztos, hogy lesz még egy kör: Dorkota Lajos 41,95 százalékkal első az MSZP-s Kálmán András előtt (24,4%).

    Gárdonyban L. Simon László 53,71%-on áll, de a feldolgozottság még csak 98,61 százalékos. Móron Törő Gábor (57,11%), Sárbogárdon Varga Gábor (57,61%), Bicskén Tessely Zoltán (62,65%) nyert.

  • Tudósítónk az Instanból jelenti, hogy nagy kocsmázásba torkollott az LMP eredményváró rendezvénye. A Nagymező utcai szórakozóhelyen három televízión követik a választási közvetítéseket, de igazából mindenki az ünneplésre koncentrál. Az emberek ölelgetik egymást és LMP-s zászlókat lengetnek. A Bajcsy-Zsilinszky útról érkező párttagokat üdvrivalgás fogadja. Most érkezett meg Schiffer András és Karácsony Gergely, akiket „hét és fél”, illetve „folytatjuk” skandálás fogadott. Schiffer kijelentette: „Lenyomtuk először az SZDSZ-t, aztán az MDF-et, és folytatjuk.”

  • Győr-Moson-Sopron 2. választókörzetében az MSZP-s Molnár Csaba 8331 szavazattal 25,16 százalékot ért el, a szavazást a fideszes Szakács Imre 57,72 százalékkal nyerte.

  • Gyöngyösön a harmadik helyen végzett Vona Gábor, a Jobbik elnöke 26,1 százalékkal. Az első helyen a választókerületben Balázs József lett 39,32 százalékkal, őt a szocialista Magda Sándor követi 28,26 százalékkal. A körzetben lesz második forduló.

     

  • A Fidesz–KDNP frakcióvezetője Veszprém megye 7. egyéni választókörzetében 51.85 százalékot szerzett, a második, az MSZP-s Pál Béla csak 24,99 százalékot kapott.

  • Cseresnyés Péter 50,03-mal nyerte a zalai 2. választókörzetet, az MSZP-s Fodor Csaba 23,16-tal lett második.

  • graf becsles.png
  • A Vas megyei 5. számú egyéni választókörzetet V Németh Zsolt 70,77 százalékkal nyerte a jobbikos Bana Tibor (15,6) és az MSZP-s Oroszvári Péter előtt (13,64). A körzetben a Jobbik a 2009-es EP-választáson is megelőzte az MSZP-t (14:12).

  • A magyar választástörténetből ismert jelenség, hogy némelykor Budapestnek ugyanazon a területein volt erős a szélsőjobb, ahol máskor a baloldal. A Jobbik előretörésével érdemes megvizsgálni, hogy igaz-e ez most is. Ábránkkal erre tettünk kísérletet a fővárosi egyéni választókerületek eredményeit vizsgálva. Az MSZP 2006-os és a Jobbik 2010-es jelöltjeinek első fordulós százalékos eredményeit vettük figyelembe. A választókerületeket egy-egy pont jelenti (az egérrel arra bóklászva megláthatjuk, hogy melyiket); a pont helyzete pedig a két eredményt mutatja.

    A vízszintes tengely az MSZP legutóbbi eredményét reprezentálja, ha egy pont balra került, akkor ott viszonylag gyenge volt 2006-ban az MSZP, ha jobbra, akkor erős. A függőleges tengely hasonlóan a Jobbik jelöltjének 2010-es százalékos eredményét mutatja, a följebb lévő pontok az erősebb jobbikos eredményt jelentik. Ha igaz, amit feltételeztünk, vagyis Budapesten a Jobbik most ott volt erősebb, ahol 2006-ban az MSZP, a pontok egy képzeletbeli ferde vonal környezetében helyezkednek el. Az ábráról látszik, hogy így is van, vagyis azokban a fővárosi választókerületekben szerepelt most jól a jobbikos jelölt, ahol legutóbb az MSZP-s, és viszont.

  • cikkünk a témában:

    Mostantól az LMP-é a politikai közép

    Két év alatt épült fel a semmiből a Lehet Más a Politika, a pártrendszer szinte teljes átrendeződésének ez az alakulat az egyik nagy győztese. A Jobbik előretörésére számítani lehetett, az LMP 7,5 százaléka nagyobb meglepetés.

  • Fidesz területi listás eredményei hány százalékponttal jobbak a 2006-osaknál
  • graf fidesz becsles.png
  • Az MSZP területi listás eredményei hány százalékponttal rosszabbak a 2006-osaknál
  • Orbán Viktorhoz közel lakom, a háza felé mentem hajnalban. Kíváncsi voltam védi-e a Köztársasági Őrezred a kapujukat. Bajnai még nem is volt elfogadott jelölt, amikor megjelent nála az Őrezred, másnaptól pedig hivatalosan is védték.

    Őrezred sehol, csak egy göthös kutya borogatta a szemetet Orbánék kukáiból.

    Orbán Viktor kiborított kukája
    Orbán Viktor kukája a 2010-es választások első fordulójának éjjelén
  • A XIII. kerületi Kassák Lajos Gimnáziumban nem sokkal este 11 óra után adta le voksát az utolsó szavazó. Az utolsó szavazók egyike, egy fiatal lány az MTI tudósítójának azt mondta, hogy majdnem öt órát állt sorban, hogy szavazhasson. A szavazókörben 919 helyi lakost és 1421 igazolással állandó lakóhelyétől távol szavazó polgárt vettek fel a névjegyzékbe. Végül ebben a szavazókörben összesen 1923 szavazatot adtak le.

    Az egyéni képviselőkre leadott szavazatok többségét, 897-et Szalay Péterre, a Fidesz-KDNP képviselőjére adták le. Szanyi Tibor az MSZP-jelöltje 405, az LMP-s Tordai Bence 275, a jobbikos Kovács Bertalan Tamás 257, az MDF-SZDSZ jelöltje Tarján András pedig 77 szavazatot kapott. A listára leadott szavazatok között a ugyanez a sorrend: Fidesz-KDNP (893), MSZP (363), LMP (282), Jobbik (278), MDF (97).

  • Hajnalban is tartott a szavazás a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében az igazolással történő voksolás. Ebből a szavazókörből még hétfő reggel hat órakor sem jelentettek eredményeket. Vasárnap este fél tízkor még több százan vártak a voksolásra.