Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bár egyre több nem hivatalos, az LMP-re nézve kedvező adat derül ki a szavazókörökből, az LMP központi irodájában mégsincs örömünnep. Hatalmas a tömeg, de leginkább tanácstalan arcokat látni mindenhol. Az egyik kereskedelmi tévé stábjának tagjai lefeküdtek a földre, a sajtónak fenntartott szobában egy nyakkendős tacskó jelenléte a legnagyobb izgalom.

    Információink szerint 48%-os feldolgozottságnál az LMP országosan 6,82%-ot szerzett, és Budapesten van olyan kerület, a hetedik, ahol az LMP lista 20%-ot kapott.

    Egyszóval, az LMP-seknek lehetne okuk az örömre, de az itteni jelöltek, párttagok és szimpatizánsok egyelőre kivárnak, senki sem ugrál a boldogságtól. Az a pletyka terjedt el, hogy az egyik szobába bezárkóztak azok, akikhez a szavazóköri adatok érkeznek, ezért nem jut el a többiekhez a jó hír.

  • A Mandiner blog értesülései szerint az egyéni körzetekben csak Tóth József XIII. kerületi polgármester vezet a szocialista jelöltek közül, de listán még ott is a Fidesz veri az MSZP-t 42-31 arányban. Ezzel szemben saját forrásaink 30 százalék feletti, várhatóan 32 százalékos budapesti eredményt jeleznek a szocialistáknak, ami nehezen elképzelhető, ha a legerősebb körzetükben is csak 30 százalék körüli eredményt értek el, jelentette tudósítónk.

    Mint megtudtuk, a Mandiner tudósítónkkal szemben nem szocialista, hanem fideszes forrásokból dolgozik, ez magyarázhatja az adatok közti eltérést is.

  • Az OVB döntése szerint miután már csak a XI. kerületben tart a szavazás, beindítják a tájékoztatatást. Virág Rudolf tájékoztatása szerint 25 perc múlva nyilvánosak lehetnek az eredmények az OVB honlapján. A kampánycsend kérdésében nem egyértelmű a helyzet, de ez már gyakorlatilag nem sokat jelent, az m1 is beolvasta a kiszivárgott adatokat.

  • Bokros Lajos és Dávid Ibolya megérkezett. Az eddigi megismert nem hivatalos eredményeket a kampánycsendre hivatkozva egyikük sem kivánta kommentálni. Dávid Ibolya, a párt elnöke arra a kérdésünkre, hogy ha elbukják a parlamenti küszöböt, lemond-e, csak annyit mondott: „Várjuk ki azt a fél órát, egy órát, amíg hivatalos eredmények lesznek.” A korábbi, még 7 óra előtti tervek szerint egyébként fél 11-kor terveztek hivatalos sajtótájékoztatót.

     

  • Kicsivel tíz után már csak nagyjából hetvenenh állnak sorban az angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban. A helyi választási bizottság vezetője szerint jó egy óra alatt valamennyien sorra kerülnek.

    A hangulat a 7 órai mélypont után – amikor néhány türelmét vesztett sorbanálló emelt hangon kérte számon a több mint négyórás várakozást a helyszínre érkező jegyzőn – a hangulat mostmár határozottan jó, az emberek kedélyesen beszélgetnek, a sor végén pedig már az utolsó helyet osztják be egymást között a várakozók.

  • Karácsony Gergely a hivatalos adatok megjelenése előtt is magabiztosan és optimistán nyilatkozott az LMP szerepléséről az MTV-nek. 15-20 fő közötti LMP frakcióra számítanak, még nem tudják, hogy ki lesz a frakcióvezető

  • A zuglói Pétervárad utcai okmányiroda utolsó szavazója, Hegedős Gábor is leadta a szavazatát negyed tizenegykor. A bizottságtól egy nemzetí színű tollatt kapott kitartásáért.

  • A Jobbik rendezvényén kezd elterjedni az a vélekedés, hogy a szavazás elhúzódásáról a zsidók tehetnek. Földes kolléga elvegyült az ökörsütés helyszínén ücsörgő bikerek között, és tőlük tudja, hogy „valakik” majd érvénytelenítik a választást. A kormányváltás elmarad, a szocialisták maradnak kormányon.

  • Előkerült az első pezsgő és boldog arcok mindenütt az LMP közontjában, miután kiderült, hogy 70%-os feldolgozottságnál 7%-on áll a párt. Ma este először volt tapsvihar, pedig a szavazóköröktől már korábban is lehetett tudni az eredményt. Schiffer András nemsokára sajtótájékoztatót tart.

  • A helyszínen tartózkodó tudósítónk információi szerint attól félnek a fideszes politikusok, hogy az MSZP vagy a Jobbik megtámadhatja az eredményt, ezért taktikai lépéseken gondolkodnak. Orbán Viktor felesége a sajtó büféjében vegyült.

  • A Jobbiknál Balczó Zoltán értékelt: „A párt eredményeit a 2009. január elsejei 2 százalékhoz képest tudom értékelni. Most a 15 százalékot jóval meghaladó eredménnyel, az MSZP-vel azonos fajsúlyú párt lettünk. Azokat a körülményeket alapul véve, amelyekkel más pártokhoz képest meg kellett kűzdenünk, elégedett vagyok az eredményünkkel, és a parlamentbe bejutásunkkal is.” A közönség üdvrivalgásban tört ki.

    A parlamenti együttműködés kérdésében Balczó annyit mondott, van világos progamjuk, azzal összhangban minden olyan javaslatot támogatni fognak, ami a magyar nemzet számára előremutató.

  • „Soha ennyi fenyegetés, listázási veszély nem érte még a magyar választókat”, mint ezen a választáson, jelentette ki a kampánycsend feloldását követő sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Az MSZP nevében javasolta, hogy a parlament vizsgálja felül a választójogi törvény módosítását, hogy „helyes volt-e, hogy a parlament a kétharmados támogatás fejében elfogadta [a kereszténydemokrata] Salamon módosító indítványát”. „Kubatov-szavazókról” beszélt, akik szerinte az utolsó pillanatokban jelentek meg a szavazóköröknél, utalt rá, hogy az igazolással szavazók miatt sok helybenlakó nyugdíjas nem tudott szavazni, mert nem tudta kivárni a sorát.

    Az MSZP az elmúlt napokban már jelezte aggályait az igazolással szavazók nagy száma miatt, a székházban órák óta jobboldali összeesküvésről suttognak.

  • „Csak a Jobbik” –  ezt kiabálják a Balczó András élő MTV-s nyilatkozatán felbuzdult pártszimpatizánsok az újbudai rendezvénycsarnokban. A kampánycsend lefújásával kezd választási hangulat kialakulni az eddig meglehetősen rideg hangulatú teremben. A szpíker már parlamenti párt nevében beszélve üdvözölte a megjelenteket. Az MSZP eredményét fütty, az MDF-ét gúnykacaj fogadta. Vona Gábor 11 órára meghirdetett beszédének hírére örömujjongás tört ki a teremben.

  • Lendvai Ildikó nem zárta ki, hogy adott esetben megóvják a gyanús körzeteket, az eddigiek alapján azokat, ahol az igazolással szavazók szavaztak.

  • Schiffer András, az LMP vezetője sajtótájékoztatót tartott 22.30-kor a párt központi irodájában. „Köszönjük Magyarország. Úgy tűnik, hogy a csoda bekövetkezett. Az LMP történelmet ír. Nemcsak bekerültünk a parlamentbe az ország legnagyobb pártjaként, de felülmúltuk azokat az információkat, amit a közvélemény-kutatók ígértek" - fogalmazott Schiffer András, majd elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint 7%-on áll a párt. Köszönetet mondott az aktivistáknak, hogy semmiből építettek egy új pártot az országban. „Elérték, hogy az ökopolitikai erő először beleszólhat a politikába" - mondta, méghozzá úgy, hogy első kampánytapasztalata volt a párttagok nagy részének és az aktivistáknak is. „Ilyen szerény infrastruktúrával egy százalék alá becsültek minket. Remény Magyarország számára, hogy lehet tisztán politizálni. Félre lehet tenni azokat a hagyományokat, hogy a politika eleve romlott. Olyanok érték el, akik helyi közösségben, társadalmi mozgalmakban elértek valamit, de először vettek részt a politika térképén. A legfiatalabb gárdával vittük végig ezt a kampányt. Azért is készülünk a Parlamentbe, hogy megmutassuk, van remény, hogy Magyarország ki tud láballni abból a fajta politikából, ami kizárólag a haszonszerzésről szólt" - fogalmazott.

    Beszédét vastaps követte, majd a résztvevők azt skandálták, hogy "Folytatjuk!" Ezután a jelöltek a színpadra álltak és a fotósok előtt hangosan huhogtak örömükben, Ivádi Gábor pedig azt mondta. "Először szeretnék bemutatkozi úgy, hogy az LMP országgyűlési képviselője vagyok."

  • „Nem vagyok matematikus, nem tudok számokat mondani. Bízunk abban, hogy a budapesti eredmények fel fogják javítani ezt az eredményt – nyilatkozta a vezérkar helyett Kerék-Bárczi Szabolcs szóvivő a nemhivatalos adatok után. – Kapitalista, piacbarát programmal álltunk a szavazók elé, de rendkívül ellenséges kampányban vívtuk a magunk küzdelmét.”

  • Sziijjártó Péter, a Fidesz kabinetfőnöke Jegyes-Tóth Krisztának, az m1 tudósítójának azt nyilatkozta, hogy „nem szeretnék belemenni az előzetes adatok értékelésébe, várjuk meg a végleges eredményeket. Meg kell vizsgálni a kialakult helyzetet, hogy miért kellett választópolgároknak órákat sorban állnia, de ennél most fontosabb, hogy mi lesz a végeredmény. Reméljük, hogy a választópolgárok úgy döntöttek, hogy minél nagyobb felhatalmazással alakíthatunk kormányt.”

  • A Pétervárad utcai bizottság egyik munkatársa elmondta, hogy az átjelentkezéses szavazólapok hoszabb feldolgozási ideje miatt körülbelül tíz-tizenkét szavazókör munkáját végezték el ma a zuglói szavazókörben. Ez számokban azt jelenti, hogy a 3400 bejelentkezett szavazónak körülbelül a hatvan százaléka jött el. A nap elején nagyjából 1,5 percet vett igénybe egy-egy átjelentkezős szavazólap feldolgozása, nap végére azonban sikerült a bizottság tagjainak ezt egy perc tíz másodpercre letornáznia, mondta el a bizottság egyik tagja tudósítónknak. Most tíz percet pihennek, majd nyitják az urnákat, és nekiállnak a szavazatszámlálásnak.

  • Lendvai Ildikó szerint pártja ugyan elvesztette a kormányzás lehetőségét, de az ellenzék legerősebb pártjaként „kontrollja lehet a hatalomnak”. A párt megújulásával kapcsolatos újságírói kérdésre hosszú, de érdemi információkat nélkülöző választ adottt.

    13
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Az OVB tájékoztatása szerint a szavazatok csaknem teljes feldolgozásánál a Fidesz 52,77 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,29, a Jobbik 16,71, az LMP 7,42, az MDF 2,65, a Civil Mozgalom 0,90 százalékot szerzett.

  • Az országgyűlési választásokon a szavazásra jogosultak 64,27 százaléka jelent meg. 2006-ban az első fordulóban a részvételi arány 67,83 százalék volt.

  • Este negyed 11-kor lépett ki a főváros XIV. kerület 31. szavazókörének választófülkéjéből az az utolsó szavazó, aki lakóhelyétől távol, igazolással szavazott, így a tervezettnél több mint három órával később zárhatott be a zuglói szavazókör. Vasárnap este fél kilenckor még több százan álltak sorba az okmányiroda épületében kialakított szavazóhelyiségnél, az épületen belül kétszáz méter hosszan kígyózó sorokban álltak a voksolásra várók. A szavazatszámláló bizottság munkatársa korábban az MTI-nek azt mondta, hogy 2200 állampolgár jelentkezett, hogy ebben a kerületben igazolással kíván élni választójogával.

  • Győr-Sopron-Moson megyében 97%-os feldolgozottság felett a FIDESZ-KDNP 59.84%-kal áll, mögötte az MSZP (16.81%), a Jobbik (12.55%), az LMP (6.27%), az MDF (2.94%) és  Civil Mozgalom (1.59%) áll.

  • A szavazatok száz százalékának feldolgozásánál kiderül, hogy a négy választókerületből háromban már az első fordulóban eldőlt a választás. Becsó Zsolt nyert Pásztón, 51,11 százalékkal, Nagy Andor Szécsényben 58,73 százalékkal, Balla Mihány Balassagyarmaton 58,06 százalékkal. Mindhárom képviselő a Fidesz–KDNP színeiben indult.

  • Baranya megye hét választókörzetében hatból már az első fordulóban eldőlt az egyéni mandátum sorsa, mind a hatot a Fidesz–KDNP jelöltje söpörte be, egyedül a komlói választókörzetben lesz második forduló, de ott is a fideszes jelölt indul a legnagyobb eséllyel, a mai szavazáson 49,39 százalékot szerzett, a második MSZP-s 25,20 százalékkal.

  • Mindvégig jókedélyűek és nyugodtak voltak az emberek a Pétervárad utcai okmányirodában, mondták tudósítónknak a szavazókör biztonsági őrei, akik szerint az emberek még barátkoztak is egymással a hosszú várakozás közben. Az egész nap folyamán csak 2-3 hőbörgő bukkant fel, akiket az őrök szerint mindeki kinevetetett.

  • Kerék-Bárczi Szabolcs szerint a pártja egyedül képviselt egy piacbarát programot, és még remélik, hogy a választók közül ezt többen értékelték. Fél tizenegy után még csak 30 százalékos feldolgozottságról beszélt, és úgy vélte, pártja erős ellenszélben volt kénytelen kampányolni, egy őket támadó nagykoalíció ellen. A kérdésre, hogy saját politikájukban, kampányukban keresik-e a hibát, azt mondta, ezt folyamatosan megtették eddig is. Azzal kapcsolatban, hogy a parlamenti küszöb elbukásának milyen következményei lehetnek a párton belül, türelmet kért, majd észlelve, hogy időközben az adatok már jóval magasabb feldolgozottságúak, mint amiről tud, átmenetileg visszavonult.

  • Heves megyében majdnem százszázalékos a feldolgozottság valamennyi körzetben. Mind a hat körzetben a Fidesz–KDNP jelöltje vezet, két helyen már az első fordulóban be is jutott a jelölt a parlamentbe, ők Horváth László és Habis László.

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében mind a nyolc választókerületben Fidesz–KDNP-győzelem született, de csak két helyen, Karcagon és Jászapátiban volt eredményes a választás. Karcagon Varga Mihály 65, Jászapátiban Pócs János valamivel több mint 54 százalékot szerzett. A Jobbik hat helyen előzte meg az MSZP-t.

  • A Fidesz egyéni jelöltjei a 176 egyéni választókerületből 174-ben végeztek első helyen a mai fordulóban. A két nem fideszes jelölt, aki nyerni tudott, a budapesti XIII. kerület két egyéni választókerületében az MSZP-s Szanyi Tibor (19. egyéni választókerület) és Tóth József (20. számú egyéni választókerület). A Fidesz a 174 helyből 119-ben a mandátumot is megszerezte.