2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Teljes feldolgozottságnál Komárom-Esztergom megye mind az öt választókerületében a Fidesz–KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. Tatabányán és Komáromban 1994 óta az MSZP győzött, idén azonban a Fidesz–KDNP jelöltjei 17 illetve 32 százalékot vertek a második helyet megszerző MSZP-s riválisaikra. Esztergomban és Tatabányán lesz második forduló.

  • A pécsi második választókörzetben a szocialista nagyágyú, Szili Katalin csak 26,52 százalékot szerzett, a Fidesz–KDNP jelöltje, Nagy Csaba 50,98 százalékot kapott, és nyert is, nem lesz második forduló. Baranyából még Hoppál Péter, Kővári János, Hargitai János,Tiffán Zsolt, és Pichler Imre került be azonnal a parlamentbe, mindnyájan Fidesz–KDNP-jelöltek.

  • Az LMP-központban négy boldogan síró arcot számoltunk össze. Az is lehet, hogy négynél is többen sírnak örömükben, csak túl nagy a tömeg, ezért őket nem vettük észre.

  • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében valamennyi választókörzetben a Fidesz–KDNP jelöltje vezet. A 13 választókerületből háromban dőlt el már az első fordulóban a mandátum sorsa. Ők Ódor Ferenc, Hörcsik Richárd, Koncz Ferenc. Nagyon sok körzetben a Jobbik képviselője áll a második helyen.

  • A Fidesz rendezvényszervezője miniszterelnökként köszöntette Orbán Viktort a választási központban, majd utasította a biztonsági őröket, hogy engedjenek utat a pódiumra.

  • Hajdú-Bihar megye kilenc körzetéből mind a kilencet a Fidesz–KNDP jelöltjei nyerték, már az első fordulóban eldőltek a mandátumok. A parlamentbe került tehát Kósa Lajos, Pósán László, Halász János, Tasó László, Vitányi István, Arnóth Sándor, Márton Attila, Tiba István és Kiss Attila.

  • Vona Gábor harmadik lett Bács-kiskun megyei szavazókörében, 26,10%-kal. Valószínűleg lesz második forduló, úgyhogy a pártelnök még szépíthet. Egyébként általában elmondható, hogy Fejér és Bács-Kiskun megyében harmadikak lettek a jobbikosok.

  • Közel négy órával az urnazárás tervezett időpontja után, 22 óra 47 perckor az utolsó szavazó is leadta szavazatát az angyalföldi Kassák Lajos Gimnáziumban. A kampánycsendet ekkorra már a választási bizottság tagjai sem vették komolyan, a szavazókörben az emberek egymást fennhangon tájékoztatva olvasták be az eredményeket, a hírzárlaton már a bizottsági tagok is csak nevettek.

  • Budapesten a 14. kerületben a Fidesz–KDNP jelöltje vezet mindkét választókörzetben, de egyik helyen sem érte el az ötven százalékot, tehát lesz második forduló. Második helyen állnak az MSZP jelöltjei. Az LMP jelöltje mindkét körzetben megelőzte a Jobbik jelöltjét.

  • Mindhárom győri választókerületben az első fordulóban eldőlt a választás, a Fidesz–KDNP jelöltjei nyertek: az egyesben Kara Ákos (65.35%), a kettesben Dr. Szakács Imre (57.62), a hármasban Borkai Zsolt (64,07%).

  • Csongrád megye hét választókerületéből négyben szerzett mandátumot a Fidesz-KDNP jelöltje. A szegedi 2. választókerületben fölényesen győzött Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán, Csongrádon Vincze László Mihály, Szentesen Farkas Sándor, Hódmezővásárhelyen Lázár János polgármester. Botka László szegedi polgármester 7 százalékkal kapott ki Bohács Zsolt Józseftől (36:43), Ujhelyi István majdnem 40 százalékot szerzett, de Fidesz–KDNP-s ellenfele, Bodó Imre több mint 8 százalékot vert rá.

  • Egyhangúra sikeredett az első forduló Somogy megyében, mind a hat egyéni mandátum sorsa eldőlt, és mindet a Fidesz–KDNP jelöltjei szerezték meg. Ők Heintz Tamás, Gelencsér Attila, Gruber Attila László, Móring József Attila, Szászfalvi Károly és Karvalics Ottó János.

  • A Budapesti területi listán 98 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 46,22 százalékon áll, az MSZP 25, 54 százalékon, az LMP 12,75 százalékon, a Jobbik 10,78 százalékon, az MDF 4,7 százalékon áll. A részvételi arány 69,57 százalékos volt a fővárosban.

  • Ahogy mutatják az egyéni választókerületek eredményeit, úgy változik a közönség hangulata. A budapesti belvárosi kerületek eredményei láttán, ahol az LMP meglepetésre 15 százalék fölött végzett, hangos LMP-gyalázás kezdődött a karzaton. A jelek szerint a jobbikos törzsgárda új ellenségképében az LMP meghatározó szerephez jut. Vona Gábor gyöngyösi harmadik helyezésére viszont óriási ováció tört ki. Az OVB ülésén ezeken a pillanatokban közlik a 99,1%-os listás eredményeket, a közönség izgatottan figyel. Vona Sólyom beszéde után fog beszélni a csarnok közönségéhez.

  • Lamperth Mónika, Kolber István, Suchman Tamás és Gyenesei István az ismertebbek azok közül, akik Somogy megyében veszítettek.

  • Mosonmagyaróváron Dr. Nagy István, Csornán Gyopáros Alpár, Kapuváron Ivanics Ferenc, Sopronban Firtl Mátyás Sándor nyert ötven százalék feletti eredménnyel.

  • A választási eredmény mindig a győztest igazolja, gratulálunk az első forduló győzteseinek, mondta Dávid Ibolya. Csalódott, súlyos vereségnek tartja az MDF eredményét, noha leszögezte: hisztérikus roham folyt például a választási adminisztratív eljárásokban pártja ellen. Emiatt nem a választóikhoz jártak, hanem beadványokat fogalmaztak, pénz és média nélkül ennyit tudott az MDF teljesíteni. Dávid Ibolya ugyanakkor elismeri saját felelősségét, és lemond a pártelnökségről. A győztesektől mértéktartást és visszafogottságot kért, a veszteseknek, a Fórum tagjainak pedig azt üzeni, ma sírni kell, ki kell sírni az elmúlt időszak nehézségét. A holnap az elemzésé, a holnapután pedig már az újrakezdésé, az építkezésé.

    mdf este09
    Dávid Ibolya vállalta a felelősséget a vereségért és bejelentette lemondását
  • A Fidesz–KDNP színeiben induló Simicskó István (44.48%) és az MPSZ-s Molnár Gyula (38,22%) közt olyan heves harc alakult ki Budapest 16. választókerületében, hogy az meg kell majd ismételni. A választás eredménytelen. Újbuda másik két választókerületében eredményes volt a választás. A 15. számú kerületben, 97,29 százalékos feldolgozottságnál Rétvári Bence, a Fidesz–KDNP jelöltje vezet több mint ötven százalékkal, míg a 17. számú körzetben a fideszes Kupper András szerzett meg több mint ötven százalékot, teljes feldolgozottságnál.

  • Tolna megyében az öt egyéni körzetben ötven százalék feletti eredményt értek el a Fidesz–KDNP jelöltjei, így nem lesz második forduló. Dombóváron nem sokon múlt, 50,06%-ot ért el a fideszes jelölt, Patay Vilmos. Rajta kívül képviselő lesz még Horváth István, Tóth Ferenc, Potápi Árpád János, Hirt Ferenc.

  • Mindkét választókerületben az MSZP jelöltje vezet, igaz Szanyi Tibor csak néhány tizeddel előzi meg fideszes vetélytársát, Szalay Pétert. A szavazati arányok 37,87:37,71 százalék, de a feldolgozottság 95,34 százalékos. Harmadik helyen itt az LMP-s Tordai Bence futott be 13,27 százalékkal. A másik körzetben Tóth József 44,71 százalékon áll, Őt követi a fideszes Spaller Endre 36,41 százalékkal, majd Vári György (LMP) 10,02 százalékkal. Mindkét körzetben lesz második forduló.

  • Szombathelyen Dr. Puskás Tivadar és Dr. Hende Csaba, Kőszegen Básthy Tamás, Sárváron Kovács Ferenc, Körmenden V. Németh Zsolt nyert bőven ötven százalék feletti eredménnyel, mindannyian a Fidesz–KDNP politikusai.

  • A XI. kerületben a Bocskai úti általános iskolában még körülbelül háromszázan várakoznak, és várhatóan hajnali 2-ig kell így tenniük, jelentette tudósítónk a helyszínről. Hét órakor még 719-en voltak, akik szavazásra vártak, és négy óra alatt négyszáz embernek sikerült leadni a szavazatát, vagyis óránként körülbelül száz emberrel fogy a sor, így a legutólsó embernek még három órája van hátra.

  • Békés megyében tarolt a Fidesz–KDNP. Békéscsabán Vantara Gyula, Gyulán Kovács József, Békésen Erdős Norbert, Szeghalmon Farkas Zoltán, Szarvason Domokos László, Orosházán Dancsó József szerzett mandátumot az első fordulóban. Csak Mezőkovácsházán lesz második forduló, ahol a Fidesz–KDNP-s Simonka György majdnem 49 százalékot, az MSZP-t rendszeresen kritizáló Karsai József valamivel több mint 26 százalékot kapott.

  • 94 százalékos feldolgozottság mellett a Fidesz–KDNP jelöltje, László Tamás a voksok 48,23 százalékát szerezte meg a főváros XV. kerületében, mögötte az MSZP-s Hetyei László Antal 37,6 százalékkal áll, a harmadik helyen pedig a Jobbik jelöltje, Gaudi-Nagy Tamás 14,17 százalékkal. Lesz tehát második forduló itt.

  • A pártelnök tragikusnak és felháborítónak nevezte, hogy ennyit kellett várni az eredményekre. Ilyen még Botswanában sem fordulhatott elő.
    Egyértelmű sikernek nevezte az eredményt: a Jobbik totális, soha nem látott ellenszélben egy év alatt megduplázta a szavazói számát.
    „Szerettük volna megelőzni az MSZP-t, de rágalomhadjárat indult ellenünk. Nem jutoittunk el mindenkihez, de a magyarok kétharmada szerintünk továbbra is Jobbikos.”

  • A megye mind a hét körzetében a Fidesz–KDNP nyert, Ajkán Ékes József László, Balatonfüreden Dr. Bóka István, Pápán Dr. Kovács Zoltán, Tapolcán Lasztovicza Jenő, Várpalotán Talabér Márta, Veszprémben Dr. Horváth Zsolt és Dr. Navracsics Tibos szerzett mandátumot.

  • A feldolgozottság 98 százalék feletti mindkét körzetben a 4. kerületben, mindkét helyen a Fidesz–KDNP jelöltje vezet. Hollósi Antal 43,01 százalékkal áll az első helyen, Csizmár Gábor (MSZP) második helyen 27,99 százalékkal. Következő helyeken Tálosné Pálvögyi  Márta (LMP) 13,1 százalék, Pajor Tibor (Jobbik) 11,86 százalék, Boruzs Ndrás Kálmán 4,04 százalék.

    A másik körzetben Kiss Péter, a Bajnai-kormány társadalompolitikai minisztere a második helyre szorult 30,29 százalékkal. Megelőzte őt a fideszes Wintermantel Zsolt 44,5 százalékkal. Itt a jobbikos 13,07 százalékkal, negyedik Perneczky László 12,14 százalékkal. Mindkét helyeyn lesz második forduló.