Este héttől tájékoztatni kell a szavazókat

2010.04.19. 15:38
Az Országos Választási Irodának (OVI) kötelessége az előzetes választási eredményeket 19 órától szolgáltatni Jóri András adatvédelmi biztos álláspontja szerint.

Az adatvédelmi biztos azt írta: az országgyűlési képviselők választásának első fordulóján, április 11-én "a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog érvényesülésével kapcsolatos visszásság állt elő" az előzetes választási eredmények késedelmes ismertetése miatt, illetve azért, mert a hiteles forrásból származó tájékoztatás hiányában megbízhatatlan forrásokból szivárogtak ki információk.

A biztos szerint "sérült a választási eljárás nyilvánosságának alapelve és a választás eredménye gyors, hiteles megállapításának elve".

Jóri András azt írta: a szavazás befejezésének időpontját a jogalkotó a törvényben rögzíti, a választási eljárási törvény értelmében ugyanis a szavazás napján 19 óráig lehet szavazni és a szavazást nem lehet meghosszabbítani. A törvény szerint a kampánycsend a szavazás befejezéséig tart és azok választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak.

"Tekintettel arra, hogy a szavazást nem lehet meghosszabbítani, jogilag azok a választópolgárok is 19 órakor adják le szavazatukat, akik a szavazás zárásakor még a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, és ténylegesen később szavaznak" - foglalta össze álláspontját a biztos.

Április 11-én este huszonhárom szavazókört (alapvetően budapestit, és néhány vidékit) nem tudtak bezárni este hétkor, mert még százak várakoztak. Az elhúzódó szavazás miatt a választási iroda az első részeredményeket csak vasárnap este fél 11 körül hozta nyilvánosságra.