Fellázadt a budapesti MDF a Dávid-vonal ellen

2010.02.11. 20:21
Rendkívüli ülésen váltotta le a fővárosi elnökséget az MDF budapesti választmánya. A jövő héten új fővárosi listát állítanak, ami az SZDSZ-es közösködés végét jelentheti.
Lévai Zoltán
Lévai Zoltán

Információink szerint csütörtökön este menesztették a fővárosi MDF éléről Lévai Zoltánt. A budapesti választmány rendkívüli ülésén új elnököt választottak Szegner László, III. kerületi alpolgármester személyében.

A csütörtöki ülésen részt vett a 26 tagú testület 14 tagja, ami pontosan megegyezik a választmány három héttel ezelőtti részvételi arányával, amikor a testület a pártvezetés elvárásainak eleget téve Lévai irányításával megszavazta az SZDSZ-szel való együttműködést. A döntés azonban akkor is nehezen ment át, három órát kellett várni, hogy meglegyen a választmány határozatképessége.

A helyzetet akkor Csapody Miklós mentette meg Dávid Ibolya számára. Csapody azonban időközben váltott, és a mostani rendkívüli ülésen is igennel szavazott, de most Lévai menesztésére.

A fővárosiak lázadása már hosszabb ideje érett. Néhány kerület bizalmatlansági indítványt nyújtott be a vezetés ellen, ám az országos elnökség az újabban gyakran használt oszlatási jogkörével élve próbálta meg megakadályozni, hogy az SZDSZ-ellenesek hivatalos formában is kifejezhessék véleményüket.

Az akadályozás egyik formája volt, hogy a budapesti elnök a tagok kérése ellenére sem hívta össze a választmányt. Végül 12 tag kezdeményezte a rendkívüli ülés megtartását, amihez az alapszabály szerint a választmány az egynegyedének támogatása kellett. A pártirodát azonban zárva találták, ezért az ülést az újpesti MDF-irodában tartották meg.

Az új összetételű budapesti elnökség arról is döntést hozott, hogy a jövő héten átírja a fővárosi listát, ami gyakorlatilag a Dávid Ibolya nevével fémjelzett SZDSZ-es választási szövetség végét jelentheti.