Kétszeresen gyanúsított MSZP-s mutatná be az új rendőrkapitányt

2010.03.03. 13:21 Módosítva: 2010.03.03. 16:31
A VI. kerületben az önkormányzat által szervezett közbiztonsági fórumon mutatják be a kerület új rendőrkapitányát. Bartus Zoltán az Indextől értesült, hogy az esemény házigazdája, Hatvani Csaba MSZP-s alpolgármester két önkormányzati ügyben is meg lett gyanúsítva.

Szerdán délutánra hirdetett meg a terézvárosi önkormányzat a helyi lakosok számára egy közbiztonsági fórumot, amelyen Hatvani Csaba alpolgármester beszél a kerület eredményeiről. A meghívóban az esemény fontos programpontjaként harangozták be az új rendőrkapitány bemutatását is.

Az Index megkereste Bartus Zoltánt, a VI. kerületi rendőrkapitányság frissen kinevezett vezetőjét, nem jelent-e a rendőrség számára problémát, hogy az ügyészség a fórum házigazdáját, Hatvani Csabát két ügyben is meggyanúsította.

Egyeztető fórum, nem kampány

Nem kampányeseményen, hanem a Terézvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Bűnmegelőzés című fórumán vesz részt Bartus Zoltán, a VI. kerületi Rendőrkapitányság vezetője. A BRFK cikkünk megjelenése után közzétett közleménye szerint az új rendőri vezető, mint a Fórum tagja bemutatkozó beszédet tart, tekintettel arra, hogy fontosnak tartja, hogy elképzeléseit, közbiztonságra vonatkozó terveit megismertesse a fórum résztvevőivel, kerületi pedagógusokkal, civil szervezetek képviselőivel. A KEF ülés nyilvános, azon rendszerint több, a kábítószer elleni küzdelem iránt érdeklődő állampolgár is részt vesz. A KEF vezetői posztja egy választott tisztség, a vezető személyének kiválasztására a kerületi kapitányságnak nincs ráhatása.

A BRFK elkötelezett abban, hogy minden fórumon ismertesse a kábítószer terjedése ellen tett lépéseit, bűnmegelőzési tanácsokkal lássa el a civil szervezeteket, felhívja a figyelmet a kábítószerekben rejlő veszélyekre. A BRFK valamennyi kerületi kapitányságának vezetője tagja a minden kerületben működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumnak.

Hatvani ügyei alig két hete kaptak országos nyilvánosságot, amikor az MSZP Hagyó Miklóst a BKV-botrány miatt, de hivatalos hatósági gyanúsítás nélkül visszaléptette képviselőjelölti státuszából. A VI. kerületi politikusról akkor derült ki, hogy az Andrássy út 47. számú ház áron aluli eladása, valamint egy parkolási bírság eltörlésére tett kísérlet miatt gyanúsítás alatt áll. A terézvárosi alpolgármestert akkor megvédte a fővárosi MSZP, továbbra is képviselőjelölt maradhatott.

Az új rendőrkapitány az Indextől értesült a Hatvanit érintő gyanúsításokról. Bartus Zoltán azt mondta, csak a napokban került a terézvárosi rendőrségre, eddig nem hallott a helyi politikusok ügyeiről. Arra a kérdésre, hogy az információ birtokában is megtartják-e változatlan formában a fórumot, a kapitány nem kívánt válaszolni.

Az ügyben megkerestük a BRFK sajtóosztályát is, ám egyelőre onnan sem érkezett reagálás.