Gyanúsított lett a volt MSZP-s alpolgármester

2010.03.12. 15:28 Módosítva: 2010.03.12. 20:27
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg a volt terézvárosi alpolgármestert a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken a terézvárosi ingatlanügyben.

A főügyészség nem nevezte meg az érintett politikust, az MTI információi szerint Fürst György volt szocialista alpolgármesterről van szó, aki miután az önkormányzattól távozott, a Centrum Parkoló Kft ügyvezetője lett. Az Andrássy út 47-tel kapcsolatban Hatvani Csaba alpolgármester is gyanúsított.

200 milliót bukott az önkormányzat

A megalapozott gyanú lényege szerint a politikus 2004. júniusában képviselő-testületi előterjesztést tett az önkormányzat tulajdonában álló Budapest, VI. kerület Andrássy út 47. szám alatti ingatlannak versenytárgyalás mellőzésével egy kft részére 150 millió forintért történő elidegenítésére. Az önkormányzat által felkért értékbecslő az ingatlan lakók nélküli forgalmi értékét mintegy 695 millió forintban határozta meg.

Az ingatlan értékesítéséről hozott döntés előtt már felmerült, hogy egyrészt az alpolgármester előterjesztésében szereplő vételi ajánlaton kívül más vételi ajánlatok is érkeztek az önkormányzathoz, másrészt az, hogy a vételi ajánlatban megfogalmazott vételár, illetve az értékbecslésben szereplő érték a tényleges forgalmi értékhez és a piaci viszonyokhoz képest eltúlzottan alacsony.

Ugyancsak még a döntés előtt felmerült, hogy a vételi ajánlatot benyújtó az ingatlan 1/3 részének bérlője, ezen okból a saját kiköltöztetésének, megváltásának mintegy 200 millió forintos költségével nem indokolt a vételár csökkentése.

Mindezek ellenére az alpolgármester – a képviselő-testület többségben lévő tagjaival együtt – megszavazta az előterjesztés szerinti feltételekkel az ingatlan értékesítését, ezzel közreműködött abban, hogy – jogellenesen – 150 millió forintért értékesítsék az ingatlant, melynek nyomán a Budapesti VI. kerületi Önkormányzatnak mintegy 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Nemlétező diplomatastátuszra hivatkozott

Keresztes Imre közleményében azt írta: a korábbi alpolgármestert - aki a gyanúsítás ellen panasszal élt és nem tett vallomást - már októberben gyanúsítottként idézték, de arról tájékoztatta a hatóságot, hogy ő egy afrikai ország külügyminisztere által kinevezett diplomata.

A főügyészség ekkor megkereste a Külügyminisztériumot a diplomáciai mentesség ügyében. A tárca tájékoztatása szerint azonban a volt alpolgármester nem szerepel a Magyar Köztársaságban akkreditált diplomáciai és egyéb képviseletek személyzetének tagjai között.

A főügyészség ezt követően ismételten gyanúsítottként idézte a volt alpolgármestert, aki ezen intézkedés ellen panasszal élt, továbbra is arra hivatkozva, hogy diplomataként, az adott ország „utazó nagyköveteként” mentességet élvez.

A Legfőbb Ügyészség a panaszt elutasította, megállapítva azt is, hogy a bécsi egyezmény az „utazó nagykövet” intézményét nem ismeri, erre csupán a nemzetközi szokásjog vonatkozik, amely azonban soha nem vezethet olyan eredményre, hogy egy Magyar Köztársaság területén megvalósított súlyos bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható magyar állampolgárságú személy másokhoz képest privilegizált elbánásban részesülve kivonja magát az eljárás alól.

Az RTL Klub információi szerint a Közép-afrikai Köztársaság utazó nagykövete Fürst. Bánáti János, Fürst ügyvédje a tévé híradójának azt nyilatkozta, hogy nincs felhatalmazása az állam megnevezésére, de védence a papírjai szerint magas rangú diplomata, egy régióban képviseli az adott országot és kettős állampolgár.  • Tippek
  • Lakáshitel