Kilépés helyett levelet írnak a lázongó budapesti MDF-esek

2010.02.25. 21:18
Az MDF választmányának több olyan tagja, aki támogatta a budapesti elnök támadott visszahívását úgy döntött, hogy nem lép ki a pártból, helyette levélben védik meg álláspontjukat a pártvezetéssel szemben.

Az MDF budapesti választmányának több tagja csütörtökön úgy döntött, nem lépnek ki a pártból, hanem levelet küldenek a párt elnökségének és az országos választmánynak, melyben azt írják majd, jogszerűen hívták vissza tisztségéből Lévai Zoltán budapesti elnököt. A levélben javaslatot tesznek a kerületi képviselőjelöltekre is.

Az MDF-ért aggódva szeretnék, ha jogszerűen működne a párt elnöksége, mondta csütörtöki ülésen résztvevő egyik tag az MTI-nek. A kerületi szervezetek 60-70 tagja írná alá a levelet, amelyet a jövő hét elején küldenének el az MDF elnökségének és az országos választmánynak.

Az egyik MDF-es képviselő korábban az Indexnek azt mondta, bár  a pártvezetés döntése alapján tilos nekik, csütörtök délután mégis összeül a budapesti választmány SZDSZ-ellenes belső ellenzéke és drasztikus lépéseket tervez. Mivel támogatóik közül három személyt elvesztettek, már nincs többségük a fővárosi szervezetben. Éppen ezért a tervük az, hogy megfogalmaznak egy határozott, az MDF mostani politikájától elhatárolódó közleményt és kilépnek a pártból.

Az ügy előzménye, hogy az MDF budapesti választmányának 13 tagja még február 11-én este igennel szavazott arra, hogy visszahívják tisztségéből Lévai Zoltán elnököt és új elnöknek Szegner Lászlót, Óbuda alpolgármesterét választják.

Két hete ez a belső ellenzék, akkor még a fővárosi választmányon belül többségben, váltotta le Lévai Zoltán elnököt. Dávid Ibolya és az országos választmány szerint azonban nem tartották be az alapszabályban foglalt elveket, ezért nem fogadták el döntésüket.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke másnap felfüggesztette az MDF öt, a III., a IV., a IX., a X. és a XXI. kerületi szervezetének működését. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy állítása szerint alapszabály-ellenesen hívták össze a párt budapesti választmányi ülését.

Az ügy folytatása, hogy Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje külföldről hazaüzenve, levélben tudatta a párt vezetőivel, hogy visszalép, ha nem tudnak úrrá lenni a szervezetben uralkodó káoszon.

Ezek után az előző héten szerdán tartott sajtótájékoztatóján a pártelnök kijelentette: fegyelemre és egységes kommunikációra van szükség az MDF-ben, és ennek érdekében ül össze a párt országos választmánya a párt "saját belső demokráciája" okozta "nehézségek" kezelésére.

Az országos választmány február 19-én pedig úgy döntött, hogy április 25-ig magához vonja a budapesti választmány jogkörét, a budapesti választmány elnöke Lévai Zoltán maradt. Egyúttal visszaállították az összes fővárosi kerületi szervezet működését.