Kövér: négy kétharmados törvényt módosítana a Fidesz

2010.04.19. 20:17
Visszafogottságot ígért a leendő kormánypárt választmányi elnöke.

Kevés olyan kétharmados törvény van, amelyet okvetlenül módosítani szeretne kormányon a Fidesz - mondta hétfőn Kövér László, aki szerint ezek közé tartozik a választójogi törvény, az önkormányzati törvény, a médiatörvény, valamint a határon túli magyarok állampolgárságának kérdését rendező jogszabály-módosítás.

Egyik sem óriási meglepetés, a párt jóelőre beharangozta, hol akarja erőteljesen megváltoztatni a mostani szabályokat.

A választójogi törvény módosítása kisebb parlamentet jelentene. Az eddig kiszivárgott hírek szerint a Fidesz esetleg megtartaná a vegyes választási rendszert, bár a tisztán többségi szisztémában, a jelenlegi támogatottságuk mellett szinte az összes parlamenti hely az övék lehetne.

Az önkormányzati törvény is úgy módosítanák, hogy jelentősen csökkenjen a választott testületek száma és taglétszámam utóbbi a felére. A médiatörvény ügyében korábban az szivárgott ki, hogy összevonnának minden közmédiát, amit a Fidesz utóbb hevesen cáfolt, pedig a pesti pletyka már oda is adta a főnöki széket Borókai Gábor egykori kormányszóvivőnek.

A magyar állampolgárság megadásáról is rengeteget beszélt a Fidesz, a fő kérdés itt, hogy a határon túliak kapnának-e szavazati jogot is, vagy az csak az itt adózóknak járna.

Kövér Budapesten, a VII. kerületi Fidesz kampányát segítők előtt kifejtette: ezeken kívül olyan nagyon fontos, kétharmados tárgykörbe tartozó kérdés szinte nincs is, mert bár a rendőrségi, nemzetbiztonsági, honvédelmi törvényt, valamint az ügyészségekről, bíróságokról szóló jogszabályt érdemes lenne áttekinteni, "de nem ezen fog múlni".

Mint fogalmazott: "nem a kétharmadon innen vagy a kétharmadon túl összeszámolt mandátumok száma fogja majd eldönteni, hogy a kormánynak milyen lesz a mozgástere".