Martonyi lesz Orbán külügyminisztere

2010.03.26. 10:06
Martonyi János lesz a következő Fidesz-kormány külügyminisztere. Orbán Viktor szerint Martonyi feladata lesz az uniós magyar elnökség vezetése is, így rá hárulhat a tervezett, tíz éves közös európai gazdaságpolitikai program elfogadtatása.
Martonyi János
Martonyi János

Péntekre biztossá vált, amit az Index csütörtökön még csak 90 százalékos valószínűséggel állított: Martonyi János lesz Magyarország következő külügyminisztere. Ezt maga Orbán Viktor jelentette be az Inforádiónak adott nyilatkozatában. Mint mondta, ha a Fidesz kap felhatalmazást a kormányalakításra, "a külügyi tárcát, és azon belül az uniós elnökséggel járó feladatokat Martonyi János irányítja majd".

Martonyi egy ideig ódzkodott az újbóli kormányzati szereptől, januárban például még Németh Zsolt tárgyalt a Fidesz nevében az orosz parlament külügyi bizottságának elnökével. Márciusban a feladatot már Martonyi kapta, aki amúgy már 2009. decemberében, egy washingtoni túrán is aktivizálta magát.

Martonyi az első Orbán-kormányban is külügyminiszter volt. 2002-ben felmerült a neve mint Demszky ellen indított fideszes főpolgármester-jelölté, majd még ugyanebben az évben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökévé választották. 2003-ban még szóba került a Fidesz EP-listavezetőjeként, de végül Szájer József lett a befutó. A 2006-os választásokkor viszont csak 162. a Fidesz országos listáján, de őt tartották esélyesnek a lehetséges Fidesz-kormány külügyminiszteri posztjára. 2007-ben elterjedt, hogy III/II.-es ügynök volt, amit Martonyi többször is cáfolt, majd pert nyert az ügyben.

Az Inforádiónak nyilatkozva Orbán arról is beszélt, hogy Martonyi feladata lehet a tervezett, tíz évre szóló közös európai gazdaságpolitikai program elfogadtatása is.

A Fidesz elnöke brüsszeli útja után nyilatkozott a hírrádiónak. Elmondta, hogy a Fidesz kormányra kerülése után "rögtön meghozza első intézkedéseit".