Fontosabb részletek
  • A Fidesz kétharmados többséget szerzett.
  • Lendvai Ildikó és az MSZP elnöksége lemondott.
  • Orbán Viktor a régi rezsim békés megdöntéséről beszélt.
  • A második fordulóban a nem fideszes jelöltek közül csak Tóth József (MSZP) és Molnár Oszkár (független) nyert, Szanyi Tibor (MSZP) vezet.
  • Május 14-re tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bár kétharmados, alkotmányozó többséget szerzett, mégsem szándékozik teljesen átírni a parlamenti működés gyakorlatát a Fidesz-KDNP pártszövetség, mondta Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.  Megerősítette, hogy hazajön Brüsszelből, és ha felkérik, vállalja a házelnöki posztot az Országgyűlésben. (Duna tv)

  • Választás után, kormányzás előtt címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést kedden délután négytől a Terror Háza Múzeumban Fricz Tamás politológus, Lánczi András filozófus, Schmidt Mária történész és Seres László újságíró részvételével.  A rendezvényt élőben lehet nézni a múzeum honlapján.

  • Munkahelyteremtés, adócsökkentés és az államapparátus csökkentése hozott kétharmados győzelmet a Fidesznek a parlamenti választások második fordulójában, írja a BBC. A lap emlékeztetett arra is, hogy az eredménnyel alkotmányozó többséget szerzett a Fidesz.

  • Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint nem hozott meglepetést a választások második fordulója, az erőviszonyok egyértelműen kialakultak két héttel ezelőtt. "Az emberek tulajdonképpen visszaállították az egypártrendszert. A kocka tehát el van vetve -írja a szerző, a Fidesz legalább négy évre szinte közfelkiáltással szinte teljhatalmú kormányzásra ítéltetett. Teljesen mindegy, hogy a majdnem össznépi hurrát az általános kétségbeesés, avagy a vakhitből táplálkozó düh, esetleg az ugyancsak vakító szeretet generálta."

  • Szanyi Tibor szerint az MSZP történetének ez a mélypontja. A pártnak komoly baloldali megújulásra van szüksége, ami több hónapig is eltarthat, addig pedig felesleges új elöljárókat választani. Véleménye szerint a Fidesz nem fog tárgyalni a parlamentben senkivel és nem fog kompromisszumot kötni sem, de hamarosan szembesül vele, hogy ma a kormányzásban elsősorban nem nemzeti egységkérdésről, hanem pénzkérdésről van szó. (TV2)

  • Mesterházy Attila a Mokkában úgy nyilatkozott: ha felkérést kap rá, „nagyon komolyan” elgondolkodik a pártelnöki poszton. Véleménye szerint senki sem bebetonozott ember az MSZP-ben, és örülne, ha minél több új arc jelenne meg az elnökségben.

  • Szijjártó Péter a hétfő reggeli Mokkában azt mondta, még nem született arról döntés, hogy lesz-e külön KDNP-frakció. A leendő miniszterek és a frakcióvezető nevét nem hozta nyilvánosságra, mint mondta, ezt meghagyja a jövőbeli kormányfőnek. A közbiztonság területén két héten belül rendet akarnak teremteni, a Jobbikkal pedig nem terveznek együttműködést. „Abban bízunk, hogy kormányzati eredményeink töredékére fogják csökkenteni ennek a szélsőséges pártnak a támogatottságát.” (TV2)

  • Pénteki árfolyamánál erősebben jegyezték a forintot hétfőn reggel a nemzetközi bankközi kereskedelemben. Hétfőn röviddel hét óra előtt az eurót 262,69 forinton jegyezték az előző nap éjszakai 262,95 forint után. Pénteken késő este 263,40 forint, pénteken délután pedig 264,50 forint volt a jegyzés. (MTI)

  • Várhatóan Harrach Péter vezeti majd az új összetételű parlamentben a kereszténydemokrata frakciót, erősítették meg frakciószövetségi források. Az új törvényhozásban az eddigieknél mintegy harmadával nagyobb KDNP-frakció alakulhat majd.  A 2006–2010-es ciklusban huszonhárom tagú volt a képviselőcsoport, amelyet Semjén Zsolt vezetett. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Párizsban sem spórolnak a jelzőkkel

    Orbán Viktorról közöltek portrét hétfőn a francia lapok: a baloldali Libération szerint a magyar populista jobboldal ingatag, de kitartó vezetője nyolc évi ellenzékiség után diadalmasan tért vissza és elsöprő győzelmet aratott pártjával, míg a konzervatív Le Figaro Orbán Viktor, uralkodó magyar címmel mutatta be egy teljes oldalon a Fidesz elnökét. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Kevesebb nő ül majd a parlamentben

    Húsz százalékkal kevesebb képviselőnő lesz az új összetételű Országgyűlésben, a jelenlegi negyvenháromról harmincötre csökken a számuk. (MTI)

  • A HVG becslései szerint az idén mintegy 260 millió forint közpénz kerül a Jobbik számlájára, jövőre pedig – ha az ideihez hasonló összegű marad az állami pártpénzkeret – 440 millió forint lesz a Vona-párt támogatása. Emellett a Jobbik létrehozhat egy politikai alapítványt is, amely ugyancsak számíthat költségvetési forintokra – már az idén több mint százmillióra.

  • A Jobbik célja, hogy létrehozza a Magyar Nemzeti Gárdát, és nem zárható ki, hogy a párt törvényjavaslatot is benyújt majd az Országgyűlésnek, közölte Vona Gábor pártelnök a Népszavával. Balczó Zoltán, a párt EP-képviselője azt mondta, hogy ha előhozakodnak saját témáikkal, javaslataikkal, például a multinacionális cégek megadóztatása, akkor színvallásra kényszeríthetik a Fideszt. (MTI)

  • Három roma képviselő ül majd a Parlamentben a Fidesz–KDNP színeiben: Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, valamint Varga József és Berényi László. A Lehet Más a Politika (LMP) budapesti listájáról egy roma képviselő, Osztolykán Ágnest jutott mandátumhoz. Az MSZP-s Teleki László, a kormány romaügyi megbízottja nem jutott mandátumhoz az MSZP országos listájáról. (Roma Sajtóközpont)

  • A Fidesz a legátütőbb választási győzelmet aratta a kommunizmus bukása óta, példátlan, kétharmados többséggel véget vetve a szocialisták nyolcévi kormányzásának, írta vasárnap esti kommentárjában a Financial Times. A londoni gazdasági-politikai napilap internetes kiadásán megjelent értékelés szerint a Fidesz győzelme Orbán Viktor diadalmas visszatérését jelenti. A 2002-ben és 2006-ban egymás után elszenvedett vereségek megpecsételhették volna egy kevésbé kitartó, kevésbé erőteljes politikai személyiség sorsát. A kudarcok azonban nem rendítették meg Orbán azon vágyát, hogy eltávolítsa az általa hozzá nem értőnek és korruptnak tartott szocialistákat a hatalomból, áll a Financial Times vasárnap esti kommentárjában.

  • cikkünk a témában:

    Erősebb forintot hozhat a Fidesz

    A Goldman Sachs stabil 265 forintos euróárat vár, egy év múlva már 255 lehet.

  • Mesterházy Attila feleségével és Lendvai Ildikóval az oldalán érkezett gratulálni a két angyalföldi jelöltnek, a mandátumot szerzett Tóth Józsefnek, és a várhatóan szintén befutó Szanyi Tibornak. Mesterházy elmondta, hogy Tóth és Szanyi az MSZP hősei, nem véletlen ugrottak be gratulálni. Lendvai Angyalföldet az MSZP zászlóshajójának nevezte, ami ígéret, parancs és lehetőség az MSZP számára.

  • cikkünk a témában:

    Az MSZP-sek 38-39%-a szavazott az LMP-re a visszalépő jelöltek helyett

    Nem hozott mandátumot a négy pesti kerületben, hogy az MSZP-s visszalépett.

  • A szimpatizánsok nélküli MSZP-székházban Lendvai Ildikót kérdeztük.

  • cikkünk a témában:

    LMP: Le kell törni az oligarchák hatalmát

    Antikorrupciós csomaggal lép a parlamentbe az új párt, Schiffer szerint ők a forradalom.

    l
  • Császár József 37,04 százalékot szedett össze a Jobbiknak, így az MSZP-nek már csak 12,05 százalék maradt. A fideszes Karakó László ugyanis elvitte a szavazatok 50,90 százalékát.

  • A Fidesz eredményváró videón 53:34-nél lép be Orbán Viktor:

  • Tudósításában a Reuters és az AP hírügynökség is arra számít, hogy a Fidesz kettős állampolgárságot ad majd a határon túli magyaroknak, és csökkenti a parlamenti képviselők számát. A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a kétharmados többség jót tehet a forintnak és a magyar gazdaságnak, de csak ha az új kormány aránylag gyorsan előáll gazdasági intézkedéseivel. A nagy hírügynökségek által megszólaltatott elemzők az IMF-hitel újratárgyalására számítanak. A Reutersnek nyilatkozó Barcza György szerint a valutaalap hajlandó lenne nagyobb hiányt is tolerálni a tervezett 3,8 százaléknál, ha a kormány igéretet tesz, hogy 2011 és 2012 között komoly strukturális reformokat hajt végre.

  • A város mindkét körzetében nyert a Fidesz, de az egyik helyen a Jobbiknak még van esélye a második hely megszerzésére. Tukacs István (MSZP) 20,92 százalékon, Gyüre Csaba (Jobbik) 20,84 százalékon áll, és a feldolgozottság még csak 98,3 százalékos.

  • A győzelem azonban 63,3 százalékkal a Fideszes Hoffman Pálé, az MSZP itt Varju Lászlóval 26,72 százalékot szerzett. A feldolgozottság 97,89 százalékos.

  • A Molnár Oszkár irodája előtt spontán partit tartó jobbikos – Molnár Oszi-s szimpatizánsok és az elhaladó autók között sajátos jelenetek játszódnak le. Sokan győzelmi dudaszóval jelzik örömüket, de az előbb egy kocsiból romák kiabálták ki, hogy „hajrá, Molnár Oszi!”. Az egyik, kicsit már kapatos ünneplő „rohadjál meg, büdös cigány!” kiáltással reagált, amit hangos kacagás kísért.

  • Szanyi Tibor és Tóth József kézen fogva érkeztek a sajtótájékoztatóra, ahol bejelentették, hogy a XIII. kerület mindkét választókerületében szocialista jelölt nyert. Szanyi köszönetet mondott a csapatának, és azt mondta, hogy ilyen kampányban még nem volt részük, jelölteket így még nem ekéztek soha. Tóth arra hívta fel a figyelmet, hogy még meg kell várniuk a külföldi szavazatok beérkezését is. A köszönetnyilvánítások mellett Tóth már utalt az őszi önkormányzati választásokra is, ahol hasonló bizalmat remél. A XIII. kerületi szocialisták a sajtótájékoztató után elvonultak ünnepelni.