Medián: A második forduló is érdekli a választókat

2010.04.23. 11:31

Négyből hárman úgy gondolják, hogy a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget, derül ki a Medián Népszabadságban ismertetett felméréséből. A válaszadók kétharmada nem értett egyet azzal az állítással, hogy "a Fidesz már megnyerte a választásokat, ezért nincs jelentősége a második fordulónak."

A felmérésben a várható valódi részvételnél jóval többen, a válaszadók 78 százaléka állította, hogy elmegy szavazni a második fordulóban.

Abban a feltételezett esetben, ha a második fordulóban a Fidesz, az MSZP és az LMP jelöltjei közül lehetne választani, akkor az összes válaszadó 51 százaléka A Fideszre szavazna, egyötödük pedig el sem menne választani. Az MSZP-t 15, míg az LMP-t 13 százalékuk választaná. Sokkal kisebb a Fidesz előnye azokban a választókerületekben, ahol valóban ennek a három pártnak a jelöltjei versengenek a második fordulóban, azonban így is a válaszadók 40 százaléka mondta a Fideszt, 20 százalékuk az MSZP-t, 19 százalékuk az LMP-t választotta. Így az MSZP-nek és az LMP-nek összesen lenne annyi szavazója, mint a Fideszes jelöltnek.

Amennyiben a Fidesz és az MSZP mellett a Jobbik egyéni jelöltje is indulna, akkor általában a válaszadók 56 százaléka a Fidesz, 18 százalékuk az MSZP, 15 százalékuk a Jobbik jelöltjére szavazna. Ahol a második fordulóban valóban ennek a három pártnak a jelöltje indul, ott a válaszadók között a Jobbik 17 százalékával meg is előzi a 16 százalékot elérő MSZP-t. A Fideszt ezekben a körzetekben a válaszadók 58 százaléka választaná.

A felmérésben csak minden harmadik válaszadó tudta, hogy a választókerületében mely pártok jelöltjei jutottak tovább a második fordulóba, minden ötödik ugyanakkor egyetlen jelölt párthovatartozását sem találta el. Az összes választókörzetben továbbjutó Fidesz-KDNP-t is csak négyből hárman mondták, az MSZP-t pedig csak 61 százalék említette.