Ne legyen MSZP-s szálló a Népszigeten

A jelölt megszólal, 1. rész: Spaller Endre (Fidesz)

2010.03.04. 15:08 Módosítva: 2010.03.04. 15:09

A blogról

Ki mit ígér a mandátumért?
Elég a punnyadásból, az apátiából: az Index lelkiismeretes választási mintapolgára végiglelkesedi a kampányt Angyalföldön az első krumpliosztástól az utolsó nagygyűléséig.

Bár a képviselőjelöltek még csak jelöltjelöltek – jelöltek majd akkor lesznek, ha 750 ajánlószelvényüket leadva a választási bizottság nyilvántartásba veszi őket, márpedig a választás.hu adatai szerint eddig még csak a jobbikos Csender Tamás tart itt –, a nép hangját és a Mintapolgár blogját komolyan veszik. Legalábbis erre utal, hogy sorra befutottak a válaszok a legutóbbi bejegyzésben felsorolt kérdések, kérések, lakossági elvárások kapcsán, amik általában nemcsak a felvetésekre reagálnak, hanem az esetek egy részében a saját programot is ismertetik.

Az írásokat változtatás nélkül, a beérkezés sorrendjében közlöm, a leggyorsabb a fideszes Spaller Endre volt, így vele kezdek, majd jön sorrendben Szabadai Viktor, Tóth József, Vári György. A jobbikosok személyes találkozót kértek, én újfent írásos választ tőlük, majd meglátjuk, mi lesz. Méhes Krisztián (Összefogás Párt) a megkeresésünkre nem reagált külön, de azt megírta, hogy honlapján frissítette a programját; még nem döntöttem el, hogy ezzel a válasszal mit kezdjek. Az alábbiakban tehát jön az első képviselői levél.

Spaller Endre (Fidesz)

Köszönöm a lehetőséget, hogy ezen a fórumon megszólalhatok.

Mielőtt a konkrét kérdésre válaszolnék, tisztáznunk kell egy kérdést. Ha véletlenül az MSZP nyeri meg a választásokat, lesz-e megint vizitdíj? 2006-ban azt mondták, hogy nem lesz, aztán néhány hét múlva bevezették. Hazudtak. A mostani ígéreteiknek vajon mi lesz a sorsa?

2002-ben (!) két Duna-hidat, Szegedi úti felüljárót, 4-es és 5-ös metrót, a Rákos-patak partjának felújítását, és ki tudja még mit ígértek, majd nyolc év alatt mindebből összesen egy Duna-híd lett. Most majd az MSZP megígéri, hogy ellenzékből elintéz mindent, amit kormányon nem sikerült. Érdemes ezeket elhinni?

A konkrét felvetésekről is szeretnék szólni. Nemcsak a panelfelújítások folytatása nagyon fontos, hanem az is, hogy a távfűtésnek megfizethető ára legyen. Ma egy panellakásnak aránytalanul magas a rezsije. Miközben a távfűtés környezetvédelmi szempontból a legjobb, aközben a legdrágább is. Megfizethető távfűtésre van szükségünk, amiben a panelházak felújítása egy nagyon fontos elem.

Margitsziget országosan kiemelkedő közpark legyen, hangzott egy felvetés. Egyetértek, és meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a Népsziget is azzá váljon. A Népszigetre szállodát akar építeni az MSZP. Nekem az a célom, hogy a Népsziget köztulajdonba kerüljön, és közpark legyen, mint a Margitsziget.

Az alsó rakpart továbbépítése is fontos. Ez csökkenteni fogja a Dagály-strand területét. Ezért is kell ragaszkodnunk ahhoz, hogy a maradék területe köztulajdonban maradjon, és ne szállodákat építsenek rajta, ahogy azt az MSZP által elfogadott tervek ma engedélyezik.

A sétálóutcákkal nagyon egyetértek, de ahhoz parkolók kellenek. Ha a parkolási cég beszedné a parkolási díjakat, és azokat nem zsebre szednék az ellenőrök, akkor lehetne parkolókat építeni. Ezért tettem ebben a kérdésben feljelentést, végeztem vizsgálatokat, és javasoltam, hogy a cég vezetőjét váltsák le. A főváros és a IX. kerület, amelyekkel közös parkolási cége volt az önkormányzatnak, felismerte, hogy ez a cég rosszul működik, és másra bízzák a parkolás üzemeltetését, hogy több pénz jusson belőle az önkormányzatnak. Ha lesz parkoló, lehet sétálóutcákat építeni. Minden évben egy keveset. Nemcsak Újlipótvárosban, hanem Angyalföldön is.

Csodálkozom, hogy a romák integrációjának kérdése kimaradt a felsorolásból. Hol léphetünk előre ebben a kérdésben, ha nem itt, Budapesten. Itt vannak a források, az egyetemek, itt van az egész országban a legtöbb munkahely. Ha valahol egyenlőbb esélyeket lehet biztosítani, az itt van.

A legtöbbet azonban akkor segítünk Angyalföldnek, ha működik az ország, működik a gazdaság. Itt ugyanis nagyon sok cég központja megtalálható. Ha ezek a cégek növekednek és ezért több iparűzési adót fizetnek, akkor lesz több pénzünk. A Fidesz egymillió munkahelyet ígér. A Fidesz gazdasági növekedést ígér. Helyzeti előnyünk miatt mindebből nekünk, Angyalföldieknek juthat először. Ezért fontos, hogy olyan ember képviselje Angyalföldet a parlamentben, aki nem az elmúlt évek hazugságait, hanem a következő évek fejlődését képviseli.