Orbán a Blikkben már legyőzte Mesterházyt

2010.03.29. 12:53
Véget ért a múlt szerdán meghirdetett kampánytippjátékunk első fordulója. Lássuk, madárjósokra van-e szükség, hogy előre lehessen látni a következő pár napok történéseit, vagy rutinossá váltunk a politikai habverésben az elmúlt hetekben. Az új kérdéseket kedden tesszük fel.

Kilenc kérdést tettünk fel múlt hét szerdán, hogy próbára tegyük a politikai jövendőmondók képességeit. Íme a kérdések, már a válaszokkal.

1. Lesz-e visszalépő képviselőjelölt csütörtöktől hétfőig?

Nem lépett vissza senki. Volt, akit meggyanúsítottak csalással, de olyan is, akit végül engedtek indulni.

2. Belebukik-e miniszter az izraeli kémrepülők ügyébe hétfőig?

Nem, maradt a hivatalnokok szintjén a bűnbakkeresés.

3.  Melyik párt neve lesz címben a Magyar Nemzet csütörtöki számának címlapján?

Miután előző nap elutasította a Fővárosi Választási Bizottság az MDF budapesti listájának a nyilvántartásba vételét, így a párt szerepelt címben a címlapon.

Kevesen múlt, hogy az MSZP és az SZDSZ nem került be a jó válaszok közé. A Magyar Nemzet ugyanis bőven idézte Regőczi Miklós volt BKV vezérigazgató-helyettes Népszabadságnak adott interjúját, azzal indítva, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció kifizetője volt a BKV. Címben viszont csak az szerepelt, hogy Koalíciós kifizetőhely volt a BKV. Kikerült egy rövid tartalmi összefoglalóba a Jobbik is, mégpedig azzal, hogy "A Jobbik revizionista megnyilvánulásait elutasította a Magyar Koalíció Pártja." A Fidesz viszont nem tudott olyat mondani, hogy a Magyar Nemzet szerkesztői olyan címlapsztorit faragjanak belőle, amit a párt nevével el lehet adni. Így az MDF lett a jó válasz erre a kérdésre.

4. Hány Orbán-bejegyzés lesz a Facebookon csütörtöktől hétfőig?

Kettő a helyes megfejtés. Az egyik arról szólt, hogy Orbán bemutatta a kampány eddigi legnagyobb zsákmányát, Cristiano Ronaldo és Iker Casillas személyesen neki dedikált Real Madrid-mezeit.

És volt egy Országjárás Óbudán galéria, fényes bőrcipőben rúgott lasztival. Alig néhány percen múlt, hogy a Különleges képek Brüsszelből galériát is ide számíthassuk, de az már vasárnap éjfél után került ki a Facebookra.

5. Kiderül-e hétfőig újabb Jobbik-tagról, hogy volt büntetve vagy folyt/folyik ellene büntetőeljárás?

Sok mindent kiderült Jobbik-tagról, MSZMP-s múlt is, de hírbe hozták a pártot egy bankrablóval és igazoltatták a rendőrök Gyüre Csaba alelnököt is, utóbbi azonban csak egy rutinellenőrzés volt Eperjeske közelében, ahol a polgármester nem látta szívesen a pártot. Újabb büntetőeljárásról az országos média nem írt.

6. Mesterházy Attilának vagy Orbán Viktornak lesz-e több fotója a Blikkben csütörtöktől hétfőig?

Orbán kiütéssel győzött. Csütörtökön címlapról indult a háromnegyed oldalas interjúja, kint is, bent is fotóval. Pénteken egy apró kép az Iker Casillastól és Cristiano Ronaldótól kapott mezekkel. Szombaton is volt Orbán fotó a Blikkben, sajátos megoldással, egy futóversenyen Gyurcsányt fényképezték le, ahogy elkocog egy Orbán poszter előtt (készítette Gusztos Péter, a parlamenti futóváltó tagja). Mesterházyról egyetlen fotó sem volt a Blikkben, ahogyan a többi miniszterelnök-jelöltről sem.

7. Ír-e blogbejegyzést a héten Gyurcsány Ferenc?

Írt, még hétfőn, megköszönte az évértékelője iránti érdeklődést. Orbánt és a Fideszt nem említette, Totó kutyáról sem tudtunk meg semmi újat. Aztán a korábban aktív blogger egész héten nagy hallgatásba burkolózott.

8. Melyik stadionban bukkan fel Orbán Viktor a hétvégén?

Pénteken volt a Videoton-Haladáson (4-2), a klub honlapján megjelent videóinterjúban nem győzte elég sokszor elmondani, hogy furcsa meccs volt, ő székesfehérváriként a Videotonnak szurkol, de sok erős csapatot szeretne látni és ugyanitt üdvözölte, hogy Csányi Sándor OTP-elnököt felkérték MLSZ-elnöknek. Más felnőtt bajnokin ezúttal nem volt ugyan, de a Fidesz sajtótól megtudtuk, hogy szombaton megnézte a Puskás Akadémia ifimeccsét is. A meccs Kaposváron volt, ahol egy fél órát a helyi szocialista képviselő, Lamperth Mónika mellett állva nézte a meccset (ezt már az MSZP-s képviselő honlapjáról tudjuk). A Kaposvár ifi legyőzte a Felcsút U-19-est 1-0-ra, a gólt Lamperth már nem látta, mert kampányeseményre ment.

9. Hányan lépnek ki az MDF-ből csütörtök és hétfő között?

Közleményben vagy sajtótájékoztatón senki nem jelentette be, hogy elhagyja a pártot.

A választási tippverseny újabb fordulója kedden kezdődik, játékosaink eredményeiről részletesebben majd akkor számolunk be, ha már nagyobb szórás lesz a politikai jósok között.