Orbán Viktor 12 pillanata

2010.02.04. 20:06 Módosítva: 2010.02.04. 20:06
Pénteken tizenkettedjére értékeli az elmúlt évet és az országot Orbán Viktor volt kormányfő. A Fidesz elnöke nyolcadjára – és feltehetőleg egy ideig most utoljára – mond ellenzéki pozícióból ilyen, már hagyománynak számító beszédet. Visszatekintettünk az elmúlt 11 évre, hogy egy csokorba gyűjtsük az emlékezetes pillanatokat és az orbáni gondolatok javát.
1999. február 4., Pesti Vigadó - A Bokros-sebek gyógyítása

"Egyetlen pillanatig sem kérdőjelezzük meg az ellenzék közéleti jogosítványait, de semmiképpen sem ismerhetjük el, hogy van erkölcsi alapjuk arra, hogy követelésekkel lépjenek fel azzal a kormánnyal szemben, amely a Bokros-csomag súlyosan romboló következményeinek orvoslását végzi."

"A NATO csatlakozásnak az igazi jelentősége, hogy a Hunyadiak óta ez az első olyan megállapodás, amit Magyarország szabad akaratából kötött, s amelyet az ország lakói szabad akaratukból népszavazáson jóvá is hagytak."

Fotó: T. Asztalos Zoltán
Fotó: T. Asztalos Zoltán

Legfontosabb bejelentések és ígéretek: A tandíj eltörlése, az adók és járulékok csökkentése, a gyermekek után családi adókedvezmény bevezetése, a lakásépítkezés utáni forgalmi adó egy részének visszatérítése, az alanyi jogon járó családi pótlék újbóli bevezetése.

2000. február 3., Pesti Vigadó - Három gyerek, négy kerék

"A jövő céljait tíz pontban gyűjtöttem össze: mindenkinek lehessen három gyereke, három szobája és négy kereke."

"Az előttünk álló 10 évnek, tisztelt hölgyeim és uraim, az a feladata, hogy a családok tömeges felemelkedését elősegítsük és a következő tíz évben lehetőleg minél több ember számára segítsük megteremteni a tisztes polgári jólét lehetőségét."

Fotó: Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila

Legfontosabb bejelentések és ígéretek: Az inflációt az év végére 6-7 százalékra mérséklik, az államháztartás hiányát 3,5 százalékra mérséklik, megváltoztatják a szociális lakásépítési támogatás rendszerét, és a munkanélküli járadék 12 hónap helyett csak kilenc hónapig jár majd.

2001. február 1., Pesti Vigadó - Mintha a hídon is állna valaki

"Vannak olyan családok, ahol megszületnek a gyerekek függetlenül attól, hogy van-e a szülőknek munkája, hogy el tudják-e tartani őket. Az ilyen családokat, ahol nem tudják a gyerekeket tisztességesen felnevelni, nem abban kell támogatni, hogy újabb gyerekeket vállaljanak, hanem, hogy a szülőknek legyen munkája."

"A hajó rossz alkatrészeit kicseréltük, a víz már nem szivárog be, és mintha a hídon is állna valaki"

"...szeretnénk hétköznapjainkat az örökléthez igazítani".

Fotó: Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos

Legfontosabb bejelentések és ígéretek: Mindenki számára elviselhetőek lesznek a gyógyszerárak (miközben Orbán bírálta az egészségügyi reform megakadását), a gyermekek számának növekedésével csökken a jövedelemadó, a diákhitel bevezetésének sürgetése, a gazdaságélénkítőnek szánt Széchenyi-terv meghirdetése.

2002. február 7., Pesti Vigadó - Egy vasárnap délelőtt

"A levegőbe emelkedett rakétát nem lehet visszaparancsolni a földre. Hasonlóképpen, Magyarországot sem lehet visszafordítani a múltba"

"Higgyék el, egy vasárnap délelőtt megér négy évet!"

"... arra kérek mindenkit, hogy éljenek a jogukkal, és vegyenek részt a parlamenti választáson. Jöjjenek el szavazni és hozzák el magukkal családjukat is."

Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Legfontosabb bejelentések és ígéretek: 2006-ig minden létező autópálya eléri az országhatárt, ötszáz kilométernyi töltés és gát épül és erősödik meg, tízezerrel több kollégiumi férőhely lesz, megkétszerezik a cigány ösztöndíjasok számát, 606 milliárd forinttal több jut az egészségügynek, bevezetik az egyéni számlás nyugdíjrendszert, 7500 szociális bérlakást építenek, ötszörösére növelik az egy főre jutó szociálpolitikai kedvezményeket, megkétszerezik az átlagbéreket és a családi pótlékot, megszüntetik a munkanélküliséget.

2003. február 6., Pesti Vigadó - Megmagyarázhatatlan rombolási kényszer

"Meggyőződésem szerint a nyilvánvaló nehézségek ellenére Magyarországnak az európai unió keretei között kell megküzdenie az egyenjogúságért, az önrendelkezés jogáért és az európai unió belső életének ízlésünk szerinti átalakításáért."

"De abban talán egyetérthetünk velük, ha a kormány nem változtat, akkor - a jóisten ne adja -, még Medgyessy-csomag is lehet az ügy vége."

"Van itt egy tíz hónap után sem lankadó, szinte megmagyarázhatatlannak tűnő rombolási kényszer, amellyel a mai vezetők rárontanak mindenre, ami a polgári kormány idején született meg. Széchenyi-terv, diákhitel, autópálya-építés, gazdahitel, családi vállalkozások, Terror Háza, Bozsik-program, Nemzeti Színház, státustörvény. [...] Úgy tűnik, semmi sem volt jól úgy, ahogy az előző négyben megépítettük. [...] talán még az esztergomi hidat is hajlandóak lennének lebontani, csakhogy húsz méterrel odébb ők építsék újjá."

Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Legfontosabb gondolatok: Nem a parlament a közélet terepe, hanem a települések, ahol a polgári körök szervezése óta egyre többen állnak ki a jobboldali értékek mellett. Az elmúlt tíz hónapban eldőlt, hogy a parlamenti vereség ellenére is együtt maradt a jobboldal.

2004. február 10., ELTE lágymányosi kongresszusi központ - Az összetöpörödés éve

"A jelenlegi bankárgondolkodást mindenki érdekében meg kell változtatni. A pénzalapú gazdaságból ma két szereplőt megpróbálnak kihagyni, az embert és a munkát. Vissza kell adni a munka örömét."

"Itt van már a kommunizmus, vagy lesz még rosszabb is? [...] Az elmúlt év a magyar családoknak az összezsugorodás, az összetöpörödés éve volt."

"Nem lehet mindenki Dugovics Titusz, mert akkor senki nem maradna a várban"

Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Legfontosabb gondolat: Az emberek akkor is boldogok voltak, amikor még nem az ideológia határozta meg az életüket.

2005. február 16., Körcsarnok - Bokszolni sakkozókkal, sakkozni bokszolókkal

"Az új Magyarországot immár hantaméterben kell mérni. Valóban, ha visszaemlékeznek a mögöttünk hagyott évre, akkor 2004 a nagyotmondás éve volt."

"Bokszolni sakkozókkal, sakkozni bokszolókkal szeret ez az új kormány."

"...egy csöndes, nyugodt kormányváltásnál így hirtelen nincs jobb gondolatom."

"...a jelenlegi kormány nem tudja úgy elrontani, hogy 2006-ban ne tudjuk rendbe tenni a dolgokat."

Fotó: Nagy Attila
Fotó: Nagy Attila

Legfontosabb bejelentések és ígéretek: A nemzeti konzultáció meghirdetése. A falusiaknak faluparlamentet, a fővárosiaknak a kerékbilincsből való kiszabadítást, a panellakóknak lakásfelújítást, a nőknek családbarát karrierrendszert, a családoknak családbarát adózást ígért.

2006. január 29., SYMA-csarnok - Valami születőfélben van

"Kell lennie a világban egy helynek, ahol a magyar emberek előnyt élveznek minden más nemzet fiaival szemben. Nem az a normális, ha egy országban a külföldiek élveznek előnyt a hazaiakkal szemben. Egyetlen más országtól sem várjuk el, hogy mi ott legyünk előnyben."

"A vereség és a kudarc az élet része. A tapasztalat és az idő visszavonhatatlanul éretté tett minket."

"Valami születőfélben van, érezhető egy csakazértis-hangulat."

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Legfontosabb gondolat: A magyarok közötti szolidaritás.

2007. február 16., Millenáris Park - Fizessenek a hazugok!

"...beismerték, bizony kútban vagyunk. Beismerték, ami dübörög, az nem a gazdaság, hanem a hiány, az adósság, a munkanélküliség, vagyis maga a súlyos válság. ...megértettük, ki, kicsoda is a magyar közéletben. Kiderült, hogy az MSZP-kormány éveken át hazudott. Tudatosan félrevezette az embereket, az Országgyűlést, a köztársasági elnököt, az Európai Uniót."

"Az MSZP-kormány azt mondja: megszorításokra, adóemelésre, áremelésekre, vizitdíjra, tandíjra van szükség, mert valakinek vissza kell fizetnie a hiányzó pénzt. De miért mindig a vétleneknek, a tisztességesen dolgozóknak, a munkájukat becsülettel végzőknek? Miért mindig őket veszik elő elsőként?"

"Én azt mondom, ideje volna ezen már változtatnunk. Legyen most másképp. Legyen úgy, ahogy igazságos. Fizessenek a hazugok! Először fizessenek a hazugok! Fizessenek azok, akik becsapták, megtévesztették és félrevezették az embereket!"

"A csúnya beszédet kihagyom." (Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről.)

"Magyarországot csak a plebejus politika teheti erőssé. Sokan vannak még a polgári oldalon is, akik felhúzzák az orrukat, mert úgy hiszik, a plebejus politika valami lábszagú, provinciális és műveletlen dolog. Azonban a plebejus politika lényege éppen az, hogy nem kiváltságos politika. Magának sem kér, és mások számára sem ad kiváltságot."

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Legfontosabb gondolatok: A baloldal gátlástalan, erőszakos és kapzsi. Magyarországot kifosztották és legyengítették, az "új arisztokraták" tevékenysége kikezdte a politikába vetett hitet, erős országra, nemzeti maximumra van szükség.

2008. február 13., SYMA-csarnok - Ez így nem mehet tovább

"2007-ről szólva ma a jóról és nem a rosszról szeretnék beszélni. [...]a rossz dolgokról úgyis tud mindenki. [...] Mindenki látja Magyarországon, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és hiába az új politika ígéretei, ma már egy szavukat sem hiszi el senki."

"A jó hír a következő: 2007-ben omladozni kezdtek azok a falak, amelyek eddig elválasztották egymástól a magyar embereket. [...] Az emberek elsöprő többsége pártállástól, foglalkozástól, társadalmi helyzettől vagy világnézettől függetlenül változást akar. Más irányt akar szabni az ország számára. Az emberek akarata világos, egyöntetű és határozott: ez így nem mehet tovább."

"...egy szó mint száz, azt akarom mondani Önöknek summa summarum, ami ide van írva a hátam mögé: a jövő igennel kezdődik"

"Ha egy nép nem mond igent, elveszti a jövőjét, és élete valamely más nép életét és jövőjét fogja majd szolgálni. Sikert csak olyan nép érhet el, amely belekezd valamibe, nekifog valaminek, elindul valamerre, vagyis tud igent mondani valamire."

Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

Legfontosabb gondolatok: a Fidesz néppárt, és mint ilyen az foglalkoztatja, hogyan akarják leélni az életüket az emberek közösen, együtt, és hogy ebben hogyan tud nekik segíteni. A legfontosabb az lenne, ha újra békében, egyetértésben és megosztottság nélkül tudnának a magyarok élni. Az országnak sikerekre van szüksége, nem félresikerült reformokra, ezért a népszavazáson igent kell mondani a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére.

2009. március 6., Millenáris Park - Ami sok, az sok!

"A robotpilóta leállt, hiába nyomkodja a pilóta az újraindító gombot; az irányító központtal megszakadt a kapcsolat, az iránytű megbolondult, a rendszer lefagyott. Így fagyott le a világgazdaság rendszere."

"Néhány éven belül egészen más világban fogunk élni. A megújulás át fogja rajzolni a politikai, a gazdasági, de még az is előfordulhat, hogy a földrajzi térképeket is."

"...a mindennapi életben nem működik a láthatatlan kéz, amely fenntartaná a piaci és a társadalmi egyensúlyt. Ha működik láthatatlan kéz vagy kezek Magyarországon, azok leginkább olyanok, amelyek az emberek zsebéből varázsolják ki a nehezen megkeresett forintjaikat."

"Eddig állandóan valami baj volt a reformokkal. Leginkább persze akkor, ha a szocialisták tűzték a zászlajukra. [...]Hét év nem kevés idő, és hét év alatt képtelenek voltak elérni bármilyen lényeges kérdésben akár egyetlen fontos sikert is."

"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ami sok, az sok."

"Összefogni, együttes erővel és az elsöprő többség hangján ki kell mondani: területi követeléseink vannak. Vissza akarjuk kapni a hazánkat, a saját országunkat azoktól, akik magánvállalatként kezelték, és csődbe vitték."

"Új irány, Magyarország, új irány, magyarok!"

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Legfontosabb gondolatok: A gazdasági válság romjain új világrend születik majd, mert a pénz irányította világnak befellegzett. A jövő az állami tulajdoné, a nemzeti tulajdonú bankoké és a nemzetközi ellenőrzés alá vont pénzpiacoké. Orbán Viktor erősnek érzi magát a Magyarországot jelenleg irányítók, a reménytelenség emberei elleni harchoz.

...és a 12. megelőlegezett pillanat:
2010. február 5., Millenáris Park -  A változást mindenki várja

"A hektikus, kiszámíthatatlan, megbízhatatlan kormányzati döntések korszaka lejárt."

"Magyarországon komoly változások történhetnek, és úgy tűnik, az egész ország elszánt a változásra, mindenki úgy érzi, hogy ezt így nem lehet folytatni."

"Az a változás, amit mi kínálunk az országnak, az egyértelműen a gazdasági növekedést, a munkahelyek megvédését és új munkahelyek teremtését célozza."

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Várható bejelentések és ígéretek: ha a Fidesz kormányra kerül, jelentős gazdasági növekedést érnek majd el Magyarországon, tíz év alatt létrehoznak egymillió munkahelyet, jelentősen egyszerűsítik az adórendszert, csökkentik az adóterheket, visszavágják a szürkegazdaságot, és visszatérnek az üzleti élettel való partnerség politikájához. A Fidesz visszaállítja Magyarország megtépázott nemzetközi tekintélyét.