Orbánnak nem kell száz nap

2010.04.12. 15:07 Módosítva: 2010.04.22. 09:15
Orbán Viktor a választások utáni első sajtótájékoztatóján a magyar demokrácia erejét méltatta. A Jobbik előretöréséről kérdező külföldi újságíróknak azt mondta, hogy a törvényeket minden szélsőségessel betartatják, és majd a jó kormányzás elfordítja az embereket a radikalizmustól. Adócsökkentést ígért és hadat üzent a bürokráciának.

A Fidesz elnöke bevezetőjében a választás napját nagyszerűnek nevezte, míg az igazolással történteket, a kínos sorbanállásokat pedig malőrnek. "Magyarország 2010-re oda jutott, hogy már a szavazatokat se tudják összeszámolni" - mondta, hozzátéve, hogy a korszak úgy ért véget, ahogy kezdődött. "De ez ne vegye el a jókedvünket" - folytatta, hozzátéve, hogy azért a felelősöket megtalálják. "Tegnap bebizonyosodott, hogy a demokrácia stabil, megvédte magát" - mondta Orbán, aki szerint lenyűgöző, hogy ilyen kormányzati inkompetencia után, amit az elmúlt négy évben tapasztalt az ország, mégis demokratikus párt nyerhetett.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ezután a kettős állampolgárságra terelődött a szó. "A parlament fog dönteni róla" – jelentette ki Orbán újságírói kérdésre, majd utalt rá, hogy a parlament már azelőtt foglalkozhat az állampolgárság kiterjesztésével, hogy a kormány egyáltalán megalakulna, bár erről valószínűleg a Fidesz frakcióvezetője dönt majd.

Visszatérve az egyes szavazókörökben kialakult sorbanállások kérdésére, Orbán Viktor határozottan kijelentette: "Az MSZP-nek a választási rendszerre vonatkozó kritikáit nem tudjuk figyelembe venni, hiszen ők voltak a kormányzópárt, az ő dolguk volt a választások lebonyolítása". "Mielőtt a szemünkben lévő szálkákkal foglalkoznának, foglalkozzanak a saját gerendáikkal!” – reagált az MSZP azon vádjaira, hogy Kubatov-szavazók miatt alakultak ki a sorok.

03

Kétharmad, háromharmad

A Fidesz-KDNP pártszövetség várható kétharmados parlamenti többségére vonatkozó kérdést Orbán azzal hárította, hogy "a kétharmad csonka, az ország három harmadból áll". "Nekem az a dolgom, hogy őket is meggyőzzem. A kétharmadot technikai kérdésnek tekintem, és az a kérdés, hogy az ország megadja-e magának ezt a felhatalmazást." A kétharmados többséghez a parlament létszámának, az önkormányzati képviselők számának csökkentéséhez kell, ugyanígy a mentelmi jog újraszabályozásához is. "Ha ezek fontos kérdések, arra biztatom az országot, hogy minél egységesebb parlamentet hozzon létre."

Ha a Fidesz megkapja a kétharmadot, akkor lesz csak képes az önkormányzati rendszer, illetve a közlekedési vállalatok támogatási rendszerének átalakítására, válaszolta Orbán egy későbbi újságírói kérdésre. Egy másikra reagálva kijelentette, hogy nincs lehetőségük az önkormányzati választások időpontjának eltolására. Azt még nem döntötte el, hogy kiáll-e vitára Mesterházy Attilával, szerinte előbb végig kell gondolni, hogy egyáltalán lenne-e értelme vitázni vele.

Sajtótájékoztatóján Orbán nem beszélt kormányzati tervekről, a csúcsminisztériumok létrehozására vonatkozó kérdésre jogtörténeti fejtegetésbe kezdett arról, hogy a mindenkori kormányok eddig nagy szabadságot élveztek a kormánystruktúra kialakításában, de konkrétumokat nem mondott.

08

"Rendben, jó állapotban volt ott mind a 176 képviselőjelölt" – mondta Orbán a Fidesz hétfő délelőtti összetartásáról, ahol mindegyik képviselőjelölt feladatául kapta, hogy segítse a második fordulós kampányt. Az MDF sorsának értékelésére vonatkozó felvetést elvetette: "Olyan szép nap volt a tegnapi, hadd foglalkozzak olyasmivel, aminek örülök is." Szerinte nincs helye kajánkodásnak a kiesőkön. Ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy kormányának nincs szüksége száz napra. "Munkába kell állni."

Üzenet jobbszélre

A nemzetközi sajtó képviseletében a Times arról kérdezte Orbánt, hogy akkor elég lesz-e pár pofon a szélsőjobb hazazavarására, hogy mihez kezdenek Vona Gáborral, ha gárdaegyenruhában megy a parlamentbe. Orbán azt felelte, hogy nem egyenruha-szakértő, de a törvények elég egyértelműen rendelkeznek a kérdésben. A szélsőjobb előretöréséről azt mondta, hogy Magyarországon egy demokratikus párt nyert, és bár a szélsőjobb előretört, ez európai jelenség. Szerinte a szélsőjobb a kormányzati teljesítmény javulásának arányában fog majd gyengülni.

A New York Times arról kérdezte Orbánt, hogy nem aggódik-e az ország nemzetközi tekintélye miatt, amit a Jobbik előretörése megtépázhat. Orbán szerint a magyar politika szenved a provincializmustól, nem néz az európai látóhatárba. "Van ország Európában, amely ezzel a kicsi, 17 százalékos szélsőséggel már nyugodt lenne" – mondta, hozzátéve, hogy 10-15 százaléknyi szélsőséges "még abban a nagy országban az óceánon túl is él". (Orbán direkt nem nevezett meg országokat, nehogy bárkit megsértsen.) Orbán eredménynek érzi, hogy "az ország elhagyására buzdító miniszterelnök" kormányzása ellenére az ország csak a kormányra, és nem a demokráciára mondott nemet. "Senki sem számíthat rá, hogy tevékenységét politikainak feltüntetve kihúzhatja magát a jogi felelősség alól" – üzente a szélsőjobboldalnak.

04

Megszorító gondolkodásmód

Ezután a gazdasági kérdések következtek, érintve a versenyképesség és a szociális biztonság kérdését. A gazdaságot elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a gazdaságot korlátozó bürokratikus intézkedések csökkentésével és a korrupció visszaszorításával segítenék, vázolta Orbán elképzeléseit. "Egy hatékony állam versenyelőny, Magyarország ebből a szempontból versenyhátrányban van" – mondta a Reuters kérdésére válaszolva. Fő feladatnak a versenyképesség javítását jelölte meg. "Magyarországot rövid időn belül a régió legversenyképesebbjévé kell tenni, de mi egy néppárt vagyunk, így a szociális biztonság is fontos, azt is erősítenünk kell."

A Financial Times az iránt érdeklődött, hogy a Fidesz vissza kívánja-e csinálni azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket folyamatosan bírált ellenzékben. Orbán szerint a megszorító intézkedések nem intézkedések, hanem "egy gondolkodásmód, amely korlátozza a gazdaság növekedési képességét". A Fidesz nem megszorítani akar, hanem ösztönözni a gazdasági növekedést. "Nem tudok semmilyen gazdasági ésszerűsítést végrehajtani, ha nem tudom Magyarországot növekedési pályára állítani" - fogalmazott Orbán.

Orbán szerint a valóságos munkanélküliség 16–20 százalék, amit politikai aknának minősített. "Hosszú távon egy demokrácia nem élhet túl 16–20 százalékos munkanélküliséggel." Arra a kérdésre, hogy milyen hiánycélban gondolkoznak, azt mondta, hogy nem ez a kérdés, hanem hogy mekkora a valós hiány. "Az előrejelzések szerint az új kormány megalakulására az előzetesen tervezett hiány 95–100 százaléka meglesz" – állította. "Ezt meg kell értenie az IMF-nek, az EU-nak, a magyar közgazdászoknak és, horribile dictu, még az újságíróknak is." A cél mindenesetre a költségvetési hiány csökkentése, mondta, önmagát ókonzervatívnak minősítve költségvetési kérdésekben.

06

Röviden értékelte az előző nyolc év kormányzati tevékenységét is a Fidesz miniszterelnök-jelöltje: oligarchikus kormányzás folyt az elmúlt években Magyarországon, mondta. Szerinte az oligarchák az elmúlt ciklusban átvették a hatalmat a legnagyobb pártban, ami ironikus módon pont baloldali volt. Szerinte örömteli, hogy ennek ellenére az elitellenes hangulat nem a berendezkedést söpörte el, csak a kormánypártot.

"Ismerjük őket" – reagálta Orbán arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e már az IMF és a Világbank képviselőivel. Mint mondta, egyelőre nincs felhatalmazásuk a tárgyalásokra, de kijelentette, hogy "Magyarországnak minden megállapodásra szüksége van". "Nekünk nem ellenségek kellenek, hanem szövetségesek" – zárta sajtótájékoztatóját, és végül részvétét nyilvánította "lengyel barátaink iránt a hétvégén történt tragikus repülőgépbaleset miatt".