Mesterházy, Orbán, Vona, Bokros csodálatos húsz éve - 2005

2010.02.02. 10:58
Mi történt 2005-ben?
  • Sólyom Lászlót választják köztársasági elnöknek
  • A franciák és a hollandok sem szavazzák meg az EU-alkotmányt
  • Terrorakció a londoni metróban
  • Fideszes győzelem a soproni időközi választáson
  • Először nyer focibajnokságot a Debrecen
 

Bokros Lajos megkapja Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

A választások áprilisban vannak, a kormány júniusra feláll, utána kitör a nyár, amikor lehet dolgozni, és szeptemberben kezdődik a költségvetési menet. Tehát jövő szeptemberre ki kellene találni, mik lesznek azok a strukturális reformok, amelyek - a költségvetésen átverve - 2007-re vagy 2008-ra már eredményeket is hoznak. (Bokros Lajos az Indexnek)

Csöndesebb év jön Mesterházy Attila életében. Törvényt készít az ifjúságról, árkommandót küld a boltosokra. És egyre karakteresebben élcelődik Orbán Viktoron:

"Szívesen meghallgattam volna Orbán Viktor úr véleményét is ebben a kérdésben, ha egyszer a képviselők részéről sokszor elhangzott az, hogy ez a téma mennyire fontos. Áder képviselő úr is reggel bent volt a parlamentben, aztán elment. Tehát örültünk volna annak, hogyha néhány más képviselő úr is részt vesz ezen a mai vitán." (Mesterházy Attila felszólalása a parlament 2005. november 8-i ülésén)

Orbán Viktor Ausztriában síel, az NB II-es bajnok Felcsútban negyvenegy évesen gólt lő. Politikai ellenfeleit ez nem hatja meg, a gazdagodásbizottság elé citálják, mire a meghallgatás előtti napon sajtótájékoztatón ad számot vagyonáról. Az év egyetlen választását megnyeri, mivel a kormánypárti jelölttel szemben a Fidesz támogatásával lesz köztársasági elnök Sólyom Lászlóból. Pártja a felmérések szerint magabiztosan vezet az MSZP előtt.

Orbán évértékelője
Orbán évértékelője

"Van is néhány ötletem arra nézvést, hogyan kellene az elrontott dolgokat kijavítani és hogyan kellene a mostani pártkormány helyett egy igazi nemzeti kormányt alakítani annak érdekében, hogy rendbe hozhassuk azt, amit még rendbe lehet hozni." (Index, 2005. június 17.)

Formálódik Vona Gábor pártjának törzsbázisa, az év végéig jóval több mint száz alapszervezet alakul. Rengeteg vidéki fórumot, beszélgetést szerveznek. Az önálló indulásra még nem elég erős párt októberben választási szövetségre lép a MIÉP-pel: a „MIÉP-Jobbik Harmadik Út” célja a parlamentbe kerülés. A szövetséghez félre kell tenni a kölcsönös bizalmatlanságot: a MIÉP a Jobbikot a Fidesz fiókszervezetének gyanítja, míg a Jobbik vezetői Csurka és élettársa diktatórikus vezetési módszereivel, a párt avítt programjával és kampánytechnikáival elégedetlenek. A Jobbik aktívan kampányol a melegfelvonulás ellen, hivatalos kommunikációjában kezd hangsúlyt kapni a cigányság túltámogatottságával kapcsolatos retorika.

"Az egész egy nagyszabású, elektronikus közéleti gyorsétterem. Ki melyiket szereti, azt kajálhatja. Minden mennyiségben. Akinek Gyurcsány Ferenc zavaros tekintetű pulykatáncától jön meg az étvágya, annak ott vannak a nagy kereskedelmi csatornák, aki inkább Orbán Viktor glóriájával díszített, szirupos hajbókolásra gerjed, annak a Hír TV szolgáltat mindennapi finomságokat. Ez egy jól működő nemzetközi stratégia, kettőből választhatsz, egy kasszába fizetsz." (Vona Gábor a Kárpátiának, 2005 október)

Többet tud nálunk?
  • Van egy jó, soha nem publikált sztorija Bokrosról, Mesterházyról, Orbánról vagy Vonáról? Írja meg nekünk!
  • Vannak soha nem látott képei is? küldje el!
 

Nézze meg, hogy mi történt főszereplőinkkel 2006-ban.