Gyenesei megelégelte a bénázást

2010.01.28. 14:13 Módosítva: 2010.01.28. 14:13
Sikeresen megtorpedózták megyei MDF-esek a párt együttműködését a Gyenesei István által vezetett Somogyért Egyesülettel. A volt miniszter bejelentette, önállóan indulnak a választáson.

Az MDF megyei választmánya egy hete 7:1 arányban megszavazta a választási szövetségkötést Gyeneseiékkel, sőt felosztották a megye hat egyéni választókerületét is egymás között. A döntés szerint a párt csak egyetlen helyen indított volna saját embert, három helyet pedig átadtak volna a Somogyértnak.

 
Gyenesei István
Gyenesei István

A megegyezésről szóló Index cikkre szombaton az MDF részéről csupán Mátrai János, a somogyi választmány ellenszavazatot leadó tagja reagált. Mátrai az MTI-ben kiadott nyilatkozatában azt állította, hogy nem jött létre megegyezés, és csak a párt országos vezetése tervezte a Somogyért bevonását. Érdekes módon a cáfolatot követő mondatokban azonban Mátrai is elismerte, hogy a választmányban volt szavazás az ügyről, és hogy a többség mellette voksolt.

Az Index információi szerint Gyeneseiék zokon vették, hogy a pártközpontban senki sem vette a fáradtságot, hogy helyre tegye a cáfolatot, Kaposváron pedig hiába várták, hogy valaki leüljön velük tárgyalni, mert a frissen megválasztott megyei elnök síel.

A Somogyért honlapján csütörtökön közzétett nyilatkozat szerint az eddig lezajlott megbeszéléseken „döntően az MDF elsőszámú országos vezetői vettek részt, korrekt és elfogadható elképzeléssel”. „Az MDF somogyi vezetésének megosztottsága és bizonytalansága végig érezhető volt. Szándékukat néhány személy egyéni akciói miatt hivatalosan mindezideig nem fogalmazták meg, nem döntöttek álláspontjukról.”

Somogyért Szövetség szerdai testületi ülésén „megköszönve az MDF felkérését” egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül úgy döntött, hogy jelöltjei kizárólag a Somogyért színeiben indulnak az országgyűlési választásokon.

A meghiúsult megegyezés az MDF-nek rosszul jöhet, mert forrásaink szerint a párt aktív tagságának létszáma alig haladja meg a választmányét. Ezért még az SZDSZ-szel közösen is nehéz lesz elfogadható jelölteket találni a szombati választmányi ülés előtt.