Sűrű lesz a program március 15-én

2010.03.12. 10:47
Március 15. délelőttjét az állami ünnepségek uralják, délután azonban felpörög a kampány, a Fidesz például konkrét kampánynyitó nagygyűlést tart majd a Tabánban. A Fidesszel egy időben tartja nagygyűlését, illetve megemlékezését a Jobbik és a MIÉP is. A szocialisták viszont kitértek, saját megemlékezésüket igyekeznek olyan rövidre szabni, hogy híveik még hazajuthassanak a belvárosból a jobbikosok érkezése előtt.

09:00, Kossuth tér, Zászlófelvonás. Az ünnepi megemlékezések elmaradhatatlan programpontjával kezdődik március 15. ünneplése is. A téren a legfőbb közjogi méltóságok koszorúzni is fognak.

10:30, Nemzeti Múzeum, Hivatalos ünnepi műsor. A nyolcvanas évek óta töretlen hagyomány, hogy a magyar állam zenés-táncos-versszavalós programmal örvendezteti meg az ünneplő polgárokat.


View Március 15. in a larger map

11:00, Teleki tér, LMP. A parlamentbe törekvő kispárt vezetői elmennek a reggeli zászlófelvonásra, utána saját rendezvényt tartanak a VIII. kerületben, ahol felszólal listavezetőjük, Schiffer András is.

11:00, Jókai tér, MDF-megemlékezés. Az LMP-hez hasonlóan az MDF is az utolsó pillanatban jelentette be, hogy "[h]angos ampánygyűlés helyett békés, méltó emlékezéssel kíván" megemlékezni március 15-ről. Dávid Ibolya március 2-án még azt mondta az MTI-nek, hogy "[a]z MDF nem akarja az utcai pártpolitizálás kampányeszközévé silányítani március 15-ét", ezért aznap nem is lesz rendezvényük, inkább március 13-án,  a Petofi Irodalmi Múzeumban emlékeznek a forradalomra és a szabadságharcra.

12:30, Kammermayer Károly tér, MSZP-megemlékezés. Bár a szocialisták elméletileg minden demokratát várnak, már a program szerény elnevezésével - nem nagygyűlés, megemlékezés - és a helyszínválasztással is garantálják, hogy legfeljebb egy-két ezer támogató megjelenésére számítanak. A szocialisták eredetileg délután háromkor tartották volna ünnepségüket, de végül kitértek az ugyanebben az időpontban ünneplő Fidesz és a Jobbik elől. A Jobbik térben és időben is közeli rendezvénye miatt a szocialisták úgy tervezik programjukat, hogy híveik legkésőbb délután kettőig elhagyhassák a környéket.

13:00, Petőfi tér, Fővárosi ünnepség. Demszky Gábor, amióta polgármester, a demokratikus ellenzék hagyományos ünnepi helyszínét tette meg a hivatalos fővárosi ünnepség helyszínének. Az elmúlt évek nagy tojásdobálásainak helyszínét alighanem idén is útba ejtik a Jobbik nagygyűlésére tartók.

15:00, Deák tér, Jobbik-nagygyűlés. A parlamentbe készülő szélsőségesek immár hagyományosan a Deák tér-Erzsébet tér környékén tartják nagygyűléseiket, idén sem lesz ez másként. Előreláthatóan a nap egyik legnagyobb rendezvénye lesz, talán csak a Fidesz veheti majd fel a versenyt velük.

15:00, Dózsa tér, Fidesz-nagygyűlés. A Fidesz is egy már kipróbált helyszínen, a Tabánban tartja nagygyűlését. Eredetileg az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez tervezték a rendezvényt, de mivel az MSZP és a Jobbik is azon a környéken ünnepelt volna, a parlamenti választások esélyese térben tért ki.

15:00, Hősök tere, MIÉP-megemlékezés. Tíz éve még ezt is nagygyűlésnek neveztük volna, Csurka István valaha többtízezer embert mozgósított. Mostani megemlékezésüknek esélye sincs versenyeznie a Jobbik azonos időben tartott rendezvényével.

Egész napos programok. A kormány ajándékaként a Lánchíd pesti hídfőjénél egész nap történelmi játszóház lesz, a város több pontján pedig lovashuszárszobrokat állítottak fel, ezek akár öt percre is leköthetnek egy érdeklődő kisgyereket.