Választási trükközésről is poénkodott Kubatov

2010.04.08. 17:14 Módosítva: 2010.04.08. 18:21
A Kuruc.info csütörtökön újabb részleteket tett közzé a Kubatov Gábor Balatonszárszón zártkörben tartott előadásából. A Fidesz pártigazgatója a pécsi választáson alkalmazott trükkökbe is beavatta hallgatóságát, miután elmesélte, hogy milyen részletes adatbázis sikerült összerakni a választókról.

„Volt olyan párt, aki összeszedte például Szili Katalin szórólapját, és beszórta a postaládákba vasárnap.” – mondta Kubatov Gábor annak a felvételnek a tanúsága szerint, amelyet a Kuruc.info tett közzé.

A felvétel azon az előadáson készült, amelyből szerdán már publikált egy háromperces részletet a Jobbikhoz közelálló internetes újság. Kubatov 2009. szeptember elsején a fideszes fiatalok balatonszárszói nyári egyetemén beszélt a párt technikai felkészültségéről és választási előkészületeiről.

A Polgári kormányzás 2.0 címre keresztelt tábor közönségének számos részletet elárult arról, hogy milyen szavazó-nyilvántartási rendszert hoztak létre az elmúlt években, amely segítette a pécsi időközi polgármester-választás megnyerését, ahol Páva Zsolt jelentős különbséggel legyőzte szocialista ellenfelét, Szili Katalint.

Az újabb hanganyagrészlet szerint azonban az online adatbázis mellett egyéb trükköket is bevetettek a rivális pozícióinak gyengítése érdekében. A pártigazgató a már idézett mondatban arra utalt – a Fidesz nevének kiejtését kerülve –, hogy a választás napján aktivistákkal kiszóratták Szili Katalin szórólapjait, majd telefonáltak az érintett körzet lakóihoz, hogy nézzék meg a leveles ládáikat. A lakók pedig feljelentették az MSZP-t, amiért a választás idején kampányanyagokat helyezett ki.

Az Index 2009. május 10-i közvetítésében valóban megjelent, hogy a helyi választási bizottságnak rengeteg munkája volt a választás napján, mert több mint tíz beadvány érkezett leszaggatott, átragasztott plakátok, valamint szórólapok terjesztése ügyében.

A pécsi szocialisták csütörtöki sajtótájékoztatójukon már felvetették azt is, hogy a hangfelvételek után felmerült, Páva Zsolt tiszta körülmények között lett-e Pécs polgármestere, és valóban nem történt-e választási csalás.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több jogszabályt is megsértett a Fidesz a választók adatainak gyűjtésével, a testület ezért hivatalból feljelentést is tesz a rendőrségen. A testületet az MSZP kampányfőnöke kérte a jogsértések megállapítására. Az OVB 6:3 arányban úgy döntött, hogy a hangfelvétel hiteles.

Az MSZP ügyészségi feljelentést is tett az ügyben. A Központi Nyomozó Főügyészséghez csütörtökön megérkezett az MSZP feljelentése. A Puch László által aláírt dokumetumban ismeretlen tettes ellen tettek bejelentést a választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

Súlyos plakátlopás a Jászságban

A Fidesz jászberényi szervezete csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendőrségtől kapott információk szerint jobbikosok lopták el Szabó Tamás, a Fidesz-KDNP felső-jászsági képviselőjelöltje Jászberényben kihelyezett választási plakátjainak egy részét. A közlemény szerint a bűncselekmény elkövetésével a Jobbik jászberényi elnöke, Deák Miklós, illetve egy párttársa és a párt egyik szimpatizánsa gyanúsítható. A kommüniké kitér arra, hogy a Fidesz a leghatározottabban tiltakozik az ilyen "aljas módszerek" ellen és felszólítja a Jobbik jászberényi elnökét és két társát, hogy azonnal mondjanak le minden pártfunkciójukról és haladéktalanul távozzanak a város közéletéből. A rendőrség kedden közölte, hogy eltávolították és eltulajdonították a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1-es számú egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Tamás plakátjainak egy részét az elmúlt hétvégén Jászberényben. A lopással gyanúsított három férfi tettével 120 ezer forintos kárt okozott. A lopásról egy helyi lakos tett bejelentést. (MTI)