Schmitt Pál írta az újévi köszöntőt

2011.01.03. 14:03
Nagyon örülök, hogy végre elkezdtek foglalkozni itthon a magyar nyelvvel és helyesírással, pontosan ez volt a célunk – mondta Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője arra a kérdésre, hogyan fordulhatott elő, hogy 17 helyesírási hibával jelent meg a KEH honlapján Schmitt Pál államfő újévi beszéde.

Mindenkinek a magyar nyelvvel kapcsolatban össze kell szednie magát, nemcsak nekünk - közölte Kiss Norbert, a KEH hivatalvezetője az MTV reggeli műsorában. A szövegről Kiss annyit árult el, hogy a köszöntőt maga Schmitt Pál írta, de arról már nem volt hajlandó semmit sem mondani, hogyan kerülhetett ki a helyesírási hibáktól hemzsegő, többek között a Himnuszt is rosszul idéző szöveg a KEH honlapjára. (Nem először történt ilyen kínos baki. A megválasztásakor a magyar nyelv védelmét, művelését egyik legfontosabb feladatának nevező Schmittnek az új alkotmányra vonatkozó, szintén a honlapon publikált javaslatát is vissza kellett vonni átdolgozásra, annyi tartalmi és helyesírási hiba volt benne).

A hivatalvezető azt is mondta, hogy "pozitív irányba építi őket a hiba", meg egy matrózos hasonlatot említve közölte, hogy "mi fölfelé nézünk, és javítani fogunk mindent hibát". Amikor harmadszor kérdezett rá a műsort vezető Süveges Gergő arra, hogyan kerülhetett ki az általa borzalmasnak minősített szöveg a honlapra, Kiss emlékeztette rá, hogy nem emiatt jött el a műsorba. Ezt Süveges egy nagy fújtatással vette tudomásul, majd folytatódott a beszélgetés, már nem említve a helyesírási hibákat.

Arra a kérdésre, hogy a köszöntőben az uniós elnökségről szólva Schmitt miért csak az Európai Unió államaiban élő magyarok összetartozásáról beszélt, Kiss egy hosszabb Schmitt gondolatot felidézve végül azt válaszolta, hogy "a szív nagyon sokáig ellát, mind az öt földrészre ellát".

Süveges megkérdezte azt is, hogy Schmitt Pál miért várt az utolsó pillanatig a médiatörvény aláírásával. Kiss Norbert szerint az államfő nemcsak a médiatörvényt fontolta meg jól, az elmúlt négy hónapban 105 törvényt írt alá. Ha valaki felelősen gondolkodik, nemcsak azokkal a törvényekkel foglalkozik, melyek szignóra várnak, hanem az épp formálódókat is figyelemmel kíséri. A külföldi sajtóvisszhangok természetesen elérték az államfőt, ennek tudatában írta alá a médiatörvényt. Úgy vélte: elindult média a rend irányába, - ahogy fogalmazott - "mind a közszolgálati médiák, mind reményeink szerint a magánkézben lévő médiák is".

Végül a műsorvezető rákérdezett, hogy miért távolították el az államfői hivatal honlapjáról azt a menüpontot, ami a megvétózott és a parlamentnek visszaküldött törvényeket tartalmazta. Kiss szerint erős szó az eltávolították, valójában átalakították a honlapot, ami tízszer olvasottabb lett, mint a korábbi időszakban, a Süveges által említett hiányosságokat pedig pótolják majd. (Schmitt Pál a 105 törvény közül egyébként egyet sem dobott vissza a parlamentnek.)

Hétfőn délután a KEH közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy a hivatal sajnálatosnak tartja, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök újévi köszöntőjében előfordultak félregépelések, helyesírási hibák. A közlemény szerint a tévedést elismerik, és mindent elkövetnek, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.  Még hozzáteszik azt is: "a KEH fontosnak tartja továbbra is, hogy az igényes, választékos, szép magyar beszéd és annak írott változata minél nagyobb figyelmet kapjon a későbbiekben, nem csak a készülő alkotmányban, hanem a hétköznapokban is".