A Fidesz szakpolitikusai sem támogatják Hoffmann terveit

2011.01.13. 08:25
A Fidesz és a KDNP oktatási munkacsoportja sem támogatja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felsőoktatási törvénytervezetét. A munkacsoport egy olyan javaslatot vár, amely csak az alapelveket és a célokat fogalmazza meg.

Az oktatási munkacsoport azt kérte a Hoffmann Rózsa vezette államtitkárságtól, olyan jogszabályt készítsen, amely a Magyar Tudományos Akadémia elnökének alternatív javaslatán alapul - derül ki a Magyar Nemzet birtokába került emlékeztetőből, amely a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága és a munkacsoport között, december 23-án zajlott egyeztetésről készült.

A munkacsoport azt kéri a tárcától, hogy hosszabbítsa meg a tervezet egyeztetési határidejét két-három hónappal.

„A munkacsoport tagjai indokoltnak tartják, hogy a mostani felsőoktatási koncepció helyett egy szikárabb, csak az alapelveket és a célokat megfogalmazó előterjesztés készüljön, amelynek alapjául Pálinkás Józsefnek, az MTA elnökének javaslata szolgálhat" – derül ki a dokumentumból.

A hét elején derült ki, hogy a Kósa Lajos (Fidesz) által vezetett Megyei Jogú Városok Szövetsége nem támogatja a KDNP-s államtitkárság által vitára bocsátott új közoktatási törvénytervezetet. A szövetség szerint a javaslat nélkülözi a konkrétumokat, egyes pontokban pedig a szakmaiságot, és nem veszi figyelembe a gazdaságossági és minőségi szempontokat. A Szeged kivételével fideszes vezetésű városok szerint az érettségizők közérdekű munkája megvalósíthatatlan, és nem tudni, honnan lenne pénz ingyen tankönyvekre vagy felzárkóztató osztályokra. Kósa Lajos a szövetség elnöke az MTI-nek azt mondta: nem állásfoglalást adtak ki, szövetségük csak egy munkaanyagban fejtette ki a véleményét a koncepcióról.