Román taxirádiót vesz a Nemzeti Nyomozóiroda

2011.01.21. 12:20
Külön híradástechnikai hálózatot épít ki az ORFK a Nemzeti Nyomozóiroda számára. A beszerzést 2011 egyik első pályázatán indították el, pedig 2010 egyik utolsó kormányrendelete megerősítette, hogy a rendőrség, így az NNYI is az állam által fizetett, egységes digitális rádióhálózat, az EDR felhasználója. A közbeszerzésben szereplő Motorola számára mindenesetre nagy megtiszteltetés lehet, ha a magyar rendőrök is vásárolnak a szakértők szerint legfeljebb üzleti alkalmazásokra ajánlott rendszerből, amelyet eddig a román reptéri taxi társasággal reklámoztak.

Alig néhány nappal azután, hogy egy, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent kormányrendelet továbbra is az EDR, az öt éve a hatóságok és fontosabb közigazgatási szervek számára kiépített speciális mobilhálózat felhasználói közé sorolta a rendőrséget, az ORFK közbeszerzési pályázatot írt ki egy teljesen más típusú rendszer kiépítésére.

A Nemzeti Nyomozóiroda új hálózatára vonatkozó tender 2011 első közbeszerzési pályázatai között szerepelt. A január 3-án indított eljárás célja, hogy az ORFK új rádiókkal szerelje fel a legfontosabb vizsgálatokat végző NNYI-t. A rendőrök 18 személyi, és 54 gépkocsiba szerelhető terminál vásárlását, valamint a rádiókhoz tartozó kiegészítő berendezések, többek között 15 fülbe illeszthető rádióvevő beszerzését jelentették be.

A közbeszerzés olyan Motorola-termékekre kért január 23-ig ajánlatot, amelyek egy viszonylag új fejlesztésű rendszer, a DMR (digital mobile radio) elemei. Az amerikai gyártó új generációs rádiós eszközeit MOTOTRBO néven vezette be azt hangoztatva, hogy adó-vevő készülékei előnyösen ötvözik az analóg és digitális technológiát, biztosítva ezzel, hogy egy adott szervezeten belül továbbra is együtt lehessen működni az analóg eszközöket használó csoportokkal.

Szakértők szerint azonban a DMR-rendszer jelenlegi formájában biztonsági - lehallgathatósági - szempontból jóval elmarad marad a kiforrott technológiaként számon tartott TETRA-alapú EDR-től. Egy angol nyelvű összehasonlítás szerint a TETRÁ-t világszerte a közbiztonság szempontjából fontos hatóságok, és a nagyfokú rendszertechnikai megbízhatóságot igénylő szolgáltató cégek, közművállaltok használják, a DMR-t azonban nem vészhelyzeti bevetésre, hanem üzleti vagy magán jellegű alkalmazásokra hozták létre. A Motorola ehhez mérten eddig többek között egy román taxitársaság, a Fly Taxi megnyerésével reklámozta a termékcsaládot.

4

A közbeszerzési pályázat nyilvános, így azzal kapcsolatosan a Nemzeti Nyomozó Irodának hozzáfűzni valója nincs – nyilatkozta az Indexnek Bartha László. Az NNI szóvivője annyit közölt, hogy a pályázatban kiírt eszközöket az EDR rendszer mellett kívánja használni az NNI, az „erre vonatkozó jogszabályokban meghatározott és megengedett módon és célokra”.

Az állam évi 9-10 milliárd forintot fizet a 2006 óta működő EDR rendszerért, amelynek a rendőrség mellett a mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek a legnagyobb felhasználói. A Magyar Közlöny 2010. december 28-i számában megjelent kormányrendelet összesen 30 pontban sorolja fel a kisebb-nagyobb felhasználói csoportokat, köztük a polgári és katonai titkosszolgálatokat, az APEH és a VPOP egyesítésével létrehozott Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, és például az új médiahatóságot, az NMHH-t.

A rendőrök egyébként sokáig nem voltak megelégedve az EDR szolgáltatásaival. Másfél éve az akkor belügyminiszter, Draskovics Tibor reklamált is minisztertársánál, és hosszú levélben sorolta a MEH-et vezető Molnár Csabának a hiányosságokat. Draskovics leveléből kiderült például, hogy a lassú hívásfelépülés miatt a VIP személyeket védő Köztársasági Őrezred nem tudja használni a rendszert, mert lemaradt a bejelentkezések eleje, ami veszélyeztette az akciók sikerét, és a térerővel is gondok voltak. Azóta hivatalosan nem jelezték, hogy újabb problémák merültek volna fel az EDR-rel kapcsolatban, és a kormányrendelet sem tért ki arra, hogy a legnagyobb felhasználó, a rendőrség egyes egységei külön rendszer kiépítését is kérte volna.