Ítéletet hirdetnek Zuschlag ügyében

2011.01.31. 09:03
Ma délelőtt hirdet határozatot a Szegedi Ítélőtábla másodfokon a Zuschlag János és társai ellen folyó perben. Az egykori szocialista politikus elsőfokon 8,5 évet kapott közpénzek szabálytalan felhasználásáért. Az ügyvéd szerint nincs egyértelmű bizonyíték bűnszervezet működtetésére, ezért az ítélet enyhítését kérte.

A bűnszervezet vádját és az üzletszerű csalás minősítést igyekezett cáfolni Zuschlag János az utolsó szó jogán, az ellene és társai ellen folyó per fellebbviteli tárgyalásán a szegedi ítélőtáblán.

A január 18-án kezdődött fellebbviteli tárgyaláson Horányi Miklós ügyész az első fokon a vádlottak ellen kiszabott büntetések súlyosbítását kérte, s azt indítványozta, hogy a vádlottak büntetésüket fegyházban töltsék le. A védőügyvédek a büntetések mérséklését, illetve felmentést kértek részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában.

Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: Ujvári Sándor

"Az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajtam számon kérni" – mondta a tárgyalóterembe megbilincselve, két fegyőr vezetésével érkező egykori szocialista politikus. Nem bűnszervezetben, és nem a személyes haszonszerzés érdekében követték el a csalást - hangsúlyozta az elsőrendű vádlott, aki a rá kiszabott nyolc és fél éves börtönbüntetést aránytalanul súlyosnak tartja.

Zuschlag ügyvédje szerint a kiszabott büntetés nem áll arányban a bűncselekmények tárgyi súlyával, ezért a börtönbüntetés jelentős enyhítését kérte.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélete szerint az egykori szocialista politikus és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul költöttek el több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

A bíróság Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt ítélte nyolc év hat hónapra. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három személyt felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.