Elállták a gárdisták a rendőrautó útját

2011.02.03. 19:09 Módosítva: 2011.02.04. 05:22
Hangos fenyegetőzés és kisebb csetepaté lett Vona Gábor előadásának előkészületeiből Lakon. A szimpatizánsok nem engedték elszállítani a rendőrautóba tett Kiss Róbertet, a betiltott Magyar Gárda lemondott főkapitányát. A rendőrök oroszlános mellénye miatt akarták előállítani.

Csak tíz-tizenöt perces huzavona után sikerült a rendőröknek utat biztosítani az egyik járőrautónak Lakon, ahonnan egy jobbikos rendezvény előtt a betiltott Magyar Gárda jelvényének viselése miatt megpróbálták elvinni a szervezet volt vezetőjét.

Kiss Róbert a Magyar Gárda oroszlánját viselte, és a rendőrök felszólítására sem vette le a mellényt. A rendőrök ezt követően úgy döntöttek előállítják Kisst, és beültették az egyik járőrkocsiba.

Fotó: Huszti István

A körülbelül 500 jobbikos szimpatizáns egy része azonban az autó elé állt, így az nem tudta elhagyni a helyszínt. Volt olyan, hogy már csak egy nő maradt az autó előtt, szép szóval próbálták rábírni, hogy álljon arrébb. A rendőröknek végül fizikai erőszakkal kellett eltávolítani az útból az embereket.

A szervezőkkel később közölték, hogy Kiss Róbertet beszállították Edelénybe, de nem tartották fogva 72 óráig, csak a rendezvény végéig tartották bent. A helyszínen egyébként több gárdaoroszlános kabát is feltűnt, de csak egy embert vittek be a rendőrségre.

Fotó: Huszti István

Lakon Vona Gábor tartott előadást „Fel kell számolni a cigánybűnözést” címmel. Az eseményen Molnár Oszkár is beszédet mondott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen január 24-én agyonvertek egy 81 éves nőt otthonában. A rendőrség négy helybéli fiatalkorút gyanúsít, akikkel az áldozat korábban összeveszett, miután azok éjszaka lekapcsolták a villanyóráját.