Nyomoznak a bödeházai választásra bejelentkezők miatt

2011.02.03. 18:59

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség a január 9-i, bödeházai polgármester-választással kapcsolatban - közölte csütörtökön a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Salamon Róbert szóvivő január 13-án adott tájékoztatást arról, hogy a megsemmisített eredményű voksolás után bejelentés érkezett a lenti rendőrkapitányságra, az pedig hatáskör és illetékesség hiányában a főkapitányság bűnügyi osztályához tette át. Január 11-én feljelentéskiegészítést rendeltek el, ezt követően indult el a nyomozás a közokirat-hamisítás gyanújával.

Bödeházán – a tavaly októberben kialakult szavazategyenlőség miatt – tartottak január elején újból polgármester-választást. A voksolás eredményét a helyi választási bizottság még aznap megsemmisítette, mert a településre tömegesen jelentkeztek be olyanok, akik valójában nem ott élnek.

A januári részvételi adatok szerint Büki László, az eddigi független polgármester 48, kihívója, a szintén független Káldi Lászlóné 29 szavazatot kapott. Tavaly októberben mindketten egyaránt 22 voksot szereztek.

Szép Zsuzsanna, a falu körjegyzője elmondta: vasárnap csak a szavazást ismétlik meg, így változatlan a korábbi két jelölt személye, és nem kellett újból ajánlószelvényeket sem gyűjteniük. A település névjegyzékébe nem kerülhettek új nevek, de a falu lakóinak száma kismértékben csökkent.

A körjegyzőség adatai szerint jelenleg 75 állandó lakos van bejelentve Bödeházára. Ősszel 47-en voltak a névjegyzékben, a januári választási fordulóra azonban már 84-en.

A választási bizottság határozata szerint a körjegyző elindította a „fiktiválási" eljárást, de ez a folyamat még nem fejeződött be.

A helyi választási bizottság januári határozatában az szerepel: lakcímbejelentéskor a jegyzőnek nincs lehetősége arra, hogy a bejelentés célját vizsgálja, sem arra, hogy ellenőrizze, valóban életvitelszerűen ott tartózkodik-e a bejelentkezett állampolgár. Ha azonban a bejelentett lakcím nem valós, a jegyzőnek lehetősége van a lakcím törlésére hatósági eljárás keretében, ez az úgynevezett „fiktiválás".