A konkrétumokat hiányolják Orbán beszédéből

2011.02.07. 17:26 Módosítva: 2011.02.07. 17:49
Az MSZP, a Jobbik és az LMP is csalódottan reagált Orbán Viktor évértékelő beszédére. Az ellenzéki pártok a reformok bejelentését várták, a KDNP a bátor kormányzati lépéseket dicsérte.

Orbán Viktor miniszterelnök üres, halogató évértékelő beszédet tartott, reagált Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a kormányfő évértékelő beszédére.

Az MSZP elnöke szerint ez a beszéd sokkal inkább hangulati előkészítése volt azoknak a megszorításoknak, amelyeket a kormány februárban-márciusban be akar vezetni, mintsem egy ország évértékelő beszéde.

A miniszterelnök csak problémákat vetett fel, és csak célokat sorolt, de nem mondta meg azokat a konkrét javaslatokat, hogy miként oldja meg a problémákat, és hogyan éri el azokat a célokat, amelyeket kijelölt az ország számára, mondta Mesterházy.

LMP: Orbán nem tudja, vagy nem akarja

Orbán Viktor évértékelője gyakorlatilag semmilyen konkrétumot nem tartalmazott arról, hogy a kormány miként akar fellépni azon súlyos problémák ellen, amelyekkel az országnak szembe kell néznie, reagált az elhangzottakra az LMP-s Jávor Benedek.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor "nem tudja, vagy nem akarja elárulni", hogy miként kívánnak szembenézni ezekkel a feladatokkal.

Jávor Benedek szerint a miniszterelnök nem beszélt arról, hogy a kormány hogyan akar segíteni a devizahiteleseknek, mit tartalmaz majd a "sajtóban már több ízben beharangozott gazdasági megszorító csomag", hogyan szabják át a magyar gazdaságpolitikát, de nem említette az oktatást, az egészségügyet és általában a nagy szociális ellátórendszerek reformját sem.

Jobbik: Képtelenség értékelni

A Jobbik egymondatos közleménye szerint "Orbán Viktor mai beszédét a konkrétumok teljes hiánya miatt képtelenség értékelni".

Később Balczó Zoltán alelnök kifejtette: pártja világos válaszokat várt volna a miniszterelnöktől Magyarország legégetőbb társadalmi problémáival kapcsolatban.

Balczó Zoltán szerint Orbán Viktornak arról kellett volna beszélnie, hogy mi lesz az áprilisban lejáró kilakoltatási moratórium után, mikor és milyen módon áll fel a Nemzeti Eszközkezelő, lesznek-e és ha igen, milyen változások az egészségügy, az oktatás és a kultúra területén, hogyan akarja a kormány hazacsábítani a külföldön élő magyar fiatalokat, vagy milyen módon akarja rábírni a kabinet a segélyekből élőket a munkavállalásra.

KDNP: Bátor kormányzati lépések

Az elmúlt kilenc hónap bátor kormányzati lépéseit - a nyugdíjrendszer megmentését és az adórendszer átalakítását emelte ki Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője.

Úgy fogalmazott: a kormányfő kettős szerepben mutatkozott be, a romeltakarító és veszélyre figyelmeztető, illetve a távlatokat és irányt mutató szerepben.

Harrach Péter kitért arra is, hogy a miniszterelnök beszédének másik alapvető gondolata, fő üzenete a megújulás volt. E téren ugyan megmaradt az általánosságok szintjén, de - mint a KDNP frakcióvezetője mondta - a részletek egy hét múlva várhatóak.