Orbán: Le fogjuk győzni az államadósságot!

2011.02.07. 14:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Orbán ismét országot értékel

    A miniszterelnök Magyarország megújul címmel ma délután tartja hagyományos beszédét a Millenárison. Orbán Viktor tizenharmadszor értékeli az ország helyzetét, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A gazdasági intézkedésekről várhatóan nem ma, hanem a parlament nyitóülésén beszél majd.

  • Tarlós István főpolgármester és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a pulpitus előtt egyeztet percekkel a miniszterelnök beszéde előtt, jelentette helyszíni tudósítónk. Van miről beszélniük, az biztos. Két másik óriás is összefutott, kedélyesen diskuráltak egymással: Pintér Sándor belügyminiszter az első, Csányi Sándor bankvezér a második sorban kapott helyet, előbbi közvetlenül utóbbi előtt ül. Megérkezett Szörényi Levente, valamint a legszínesebb egyéniség, Cser Ágnes szakszervezetis, aki vörös hajat és lila kosztümöt visel.

  • Úgy áll a babonássággal, mint Fülig Jimmy, viccelt indításnak a kormányfő, arra célozva, hogy 13. alkalommal tart évértékelést. Minden magyarban legalább két lélek lakik, csalánba nem üt ménkő, stb. folytatódik a számmágia. Tarlós István szinte minden beszédében idézi Füliget, Orbán most ezt választotta: "Én nem vagyok babonás, és nem hiszek a badarságokban, mert aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás".

  • Köszönti Grosics Gyulát, az aranycsapat kapusát 85. születésnapja alkalmából. Tőle is idéz. Magát politikai veteránnak tartja Orbán.

  • Köszöni a hozzá írt kérdéseket. Sokan a végével kezdenék, mikor lesz ez vagy az, kérdezték többen, mintha türelmetlen krimiolvasók lennének. A válasz: 2010 az összefogás éve volt, a változás alapja. 2011 a megújulás éve lesz, 2012 az elrugaszkodásé, az egyensúly visszaszerzéséé, 2013 az emelkedésé. 2014 már a gyarapodás éve lesz, akkor már érezzük majd az erőfeszítések értelmét.

  • Ez nem szocialista ötéves terv, hanem egy emberi terv, amit sok millió magyar oszt. Csak közös kitartással, elszántsággal lehet megcsinálni. Sok millió személyes döntés garantálhatja, hogy ezt most végig fogjuk csinálni. Ez már az utolsó utáni lehetőség.

  • Ez a terv a lefelé csúszó ember utolsó reménye. De nem olyan terv, mint a szocialista reformtervek voltak, mert az akkori vezetők elfordultak az igazságtól. Viszket is sokak tenyere, ez az érzés nem múlt el. "Iparkodjon az elszámoltatási kormánybiztos, mert igény van rá!"

    06
  • A gyarapodáshoz kell átszervezés, izomfájdalom. Nem lehet a disznóvágást a vacsorával kezdeni. El kell fogadni, hogy a sikerhez az átszervezésen keresztül vezet az út.

  • A gyerekek megkérdik, hogy élnek a Föld túloldalán fejjel lefelé az emberek. Hasonlót éreznek a felnőttek, amikor látják, hogy a becsületes munka nem hoz sikert, a bűnözők felmetnést nyerhetnek, a több munka nem hoz több keresetet, és segélyekből is jól lehet élni.

  • A munkáért elismerés, a törvénysértésért büntetés, a méltóság becsüléséért tisztelet jár, ez a normális rend. A fejéről a talpára kell állítani az életet. A nemzeti megújulás lehet újjászületés is! A sodródásnak kell véget vetni. A cinizmus és a nihil lemállik, a nemzet szelleme kiszabadult egy rossz korszak börtönéből. Francia felvilágosodás, német egység, angol ipari forradalom születik ilyenkor.

  • A magyar szellem erős, a múlt nagyjai segítenek a nehéz időkben. Őrláng is lehet ez a szellem, 2010-ben a sok kis őrláng tüzet lobbantott. A szellem táplálása éppen olyan fontos, mint a munka.

  • Az alkotmány nagyon fontos az újjászületéshez. Szakjogászok ellennének a mostanival, de ezt nem a magyar szellem alkotta, szovjet örökség kényszerű kompromisszumokkal. Nincs szó például 1956-ról a mostani alkotmányban. Le kel zárni a múltat, hogy biztonságba helyezzük a jövőt.

  • A megújulás küzdelem is. Sorsdöntő küzdelem előtt két érzést érez például az, aki hógörgetek alól ment ki másokat: félelmetes és felemelő. A mostani válságban ezt érezzük mi is. A válság első hótömege majdnem elsodort, és a világ újabb hullámokat vár. Görögország elhasalt, Írország térdre esett, és a többiek sorsát már lesik a spekulánsok.

  • Az eurót megmenti az EU a közös költségvetés felé menet, de mi elszalasztottuk a lehetőséget, hogy csatlakozzunk a közös valutához. Idéz egy hozzá küldött üzenetből, egy frankhiteles aggódó családfő küldte neki. Korrupció, bűnözés, szélsőségesség, visszaélés, eladósodás volt eddig.

  • Összehúzva, meglapulva nem lehet kivárni a válság végét, ez csak összeomláshoz vezethet. Azt kell felismerni, hogy minden veszély lehetőség is. Edison laboratóriuma is leégett, de 67 évesen is tudott annak örülni, hogy tiszta lappal indulhat újra, és három hét múlva összerakta az első fonográfot.

  • Előbb a múlt erőinek üzentünk hadat, most az államadósságnak. Arányos adórendszer, válságadók, megmentett nyugdíjrendszer az államadósság legyőzéséhez kell. De csak akkor lehet legyőzni az adósságot, ha mindenki dolgozik, aki bír. Minél kevesebben dolgozunk, annál rosszabb lesz élni ebben az országban. A tétlenség a legrosszabbat hozza ki mindnekiből.

    04
  • Nem segélyből akar élni a magyar, hanem dolgozni akar. Panaszkodnak a negyvenesek, hogy nem kapnak munkát. Határozott és bátor lépéseket teszünk az idén, hogy akit lehet, kortól nemtől függetlenül visszavigyük a munka világába.

  • Van, aki nem azért nem dolgozik, mert nem talál munkát, hanem mert tyúklopásból él. A többség persze dolgozni akar. El kell érni, hogy aki képes, az dolgozzon. Azt nem tudja eltartani az ország, aki tudna dolgozni, de nem dolgozik.

  • A pénteki uniós csúcson történtek abban az irányba mutatnak, hogy a kétsebességes EU forgatókönyve valósulhat meg, amelynek részeként az eurózónában azok maradnak majd, akik "komolyan veszik az euróövezet" működtetéséhez szükséges feltételek teljesítését, az összehangoltabb gazdaságpolitikát.

  • Ha nem dolgozik mindenki, aki csak bír, akkor külföldi lélegeztetőgépen marad az ország, de a gép bérleti díja egyre drágább. Szerencsére az összefogás máris eredményeket hozott. Az elmnúlt 9 hónapért köszönetet mond mindnekinek. Ha nem sikerül a megújulás, akkor visszatér a múlt.

  • A megújulás küldetés, ahogy a sportolónak is, amikor a nagy verseny előtt végiggondolja a küzdelmes felkészülésének történetét. Miért, kiért küzd a küzdő? Azokért is, akiket szeret, a társakért és edzőkért, a klubért. A mostani megújulási lehetőségért megdolgoztunk keményen, már a nagyszüleink is.

  • Most jön a sorsdöntő küzdelem. Ehhez megújulás kell lélekben és értelemben is. El kell kötelezni magunkat a Jó iránt.

    Fotók: Huszti István
    Fotók: Huszti István
  • Mindannyian gondját kell hogy viseljük annak, amit ránk bíztak. Mindenkire szükségünk van. Ma a sikerre és boldogulásra vágyó fiatalok elmennének innen. Az kell, hogy jöjjenek vissza azok is, akik elmentek. Itthon kell tehetségünket kibontakoztatni. A holnaputánra is kell gondolni.

  • A megújulás újjászületés, a megújulás küzdelem, a megújulás küldetés. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!