Rendőrségi cigányozás az Újbuda.hu-n

Roma származásának megjelölésével hozták nyilvánosságra a XI. kerületi önkormányzat hivatalos internetes oldalán egy rablással gyanúsított férfi körözését. A honlap üzemeltetője eltávolította a cikket, de közölte, hogy azt a rendőrségtől kapta.

A Roma Sajtóközpont kedden azt közölte, hogy a www.ujbuda.hu oldalon egy hónapja találtak a közbiztonsági hírek között egy olyan közleményt a XI. kerületi kapitány aláírásával, amelyben egy keresett rabló személyleírásában megjelölték, hogy roma származású.

Ezt a gyakorlatot - az elkövetők származásának megadását - a kisebbségi, valamint az adatvédelmi biztos közös állásfoglalása törvénysértőnek minősítette. Már ezt megelőzően, 1996-ban az akkori országos rendőrfőkapitány egy belső utasításban normaszegésnek minősítette, ha a körözöttek személyleírásánál a népcsoportra, etnikumra való utalás szerepel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az eset kapcsán közölte, hogy az ujbuda.hu-ról a Roma Sajtóközpont által idézett közlemény forrása nem a BRFK kommunikációs osztálya volt. A rendőrség www.police.hu oldalán valóban megjelent közlemény az említett körözés kapcsán, de, mivel a BRFK kommunikációs osztályának munkatársai tisztában vannak a munkájukat meghatározó szabályokkal, abban nem szerepelt semmiféle utalás a keresett férfi származására, közölték.

Az eset kapcsán azonban mindenképp meg fogják vizsgálni, hogyan kerülhetett ki az újbudai honlapra - amellyel a BRFK kommunikációjáért felelős osztály semmilyen kapcoslatban nem áll - ilyen tartalmú írás a XI. kerületi kapitány aláírásával. A vizsgálat eredményéről a közeli napokban adnak további tájékoztatást.