no

Gyurcsány: Nincs kompromisszum

2011.02.18. 18:58
Nem alapít új pártot, és Orbán egész rendszerének ellenzéke lesz Gyurcsány Ferenc, derült ki évértékelő beszédéből. Gyurcsány elismerte, miniszterelnökként túlnőtt rajta a feladat. El a kezekkel Heller Ágnestől, szólította fel a Fideszt, más ügyben viszont még együttműködést is ajánlott a szerinte férfiatlan Orbán Viktornak.

Arra, hogy Gyurcsány Ferenc politikusi fénye egy kicsit valóban megkopott már, nincs jobb bizonyíték, mint az, hogy az Erzsébet körúti Corinthia Grand Hotel Royal szálloda előtt, ahol évértékelő beszédét tartotta, mindössze két ellentüntető gyülekezett. Pedig Gyurcsány rég nem volt már hatalmon, amikor még mindig minden megjelenésének kötelező mellékszereplői voltak az őszödi beszédet megbocsátani képtelen ellentüntetők.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az ötcsillagos szálloda elegáns nagytermében, nagyjából kétszáz hallgató előtt tartott másfél órás beszédében Gyurcsány ennek ellenére nem érte be kicsivel, szinte minden témához hozzányúlt, ami csak felmerül mostanában a közéletben a filozófuspertől az alkotmányozásig. A másfél órás beszéd három legfontosabb pontját így lehet összefoglalni:

1. Nem tervez új pártot alapítani
2. Nem csak a kormány, Orbán egész rendszerének ellenzéke - mostantól ez a politikai öndefiníciója
3. Elismeri, hogy miniszterelnökként túlnőtt rajta a feladat, és nem volt ereje véghezvinni az ügyeit

Az első pont bejelentését a beszéd legvégére tartogatta, amikorra már kellően bemelegedett a közönség. Gyurcsány új párt helyett inkább az MSZP-t újítaná meg 2012-ben, és egy balközép, demokrata, hazafias, erkölcsös, európai pártot képzel el - mondjon bármit is Puch László.

A közönségsikereket persze főleg Orbánozással alapozta meg, amiből jutott bőven erre a beszédre. A Gyurcsány-blog olvasóinak ez a szlogen persze már nem újdonság, központi jelmondattá mégis most emelte a punkos jelszót: az egész, önkényuralomra törő Orbán-rendszer ellenzéke kíván lenni. „Orbán lerombolja a harmadik magyar köztársaságot, rendszerdúlást végez” - mondta többször is Gyurcsány, aki szerint mostantól a demokraták (így többek között az ő) feladata, hogy megmentsék ezt a köztársaságot.

04

Orbán felismerte, hogy az embereknek fontosabb a kenyér, mint a szabadság, így azonban egy idő után nem lesz se kenyér, se szabadság - gondolta tovább Márait Gyurcsány, aki a punk-esztétika másik kötelező elemét, a rohamrendőröket is beemelte beszédébe, amikor arról beszélt, a kormány szegényellenes politikája miatt kitörő éhséglázadásokra a nemzeti együttműködés gumibotos változata lesz majd a válasz.

Az orbáni rendszer önkényére példákat is sorolt. Ilyen szerinte a botrányos és elfogadhatatlan médiatörvény (ami miatt Gyurcsány szerint az 1956-ot követő megtorlások óta a legrosszabb Magyarország nemzetközi megítélése). „Orbán házhoz ment a pofonért, ezek után viszont ne takarózzon az országgal, mert az férfiatlan" - értékelte a médiatörvény európai fogadtatását Gyurcsány, aki az őszödi beszéd egyik leghíresebb idézetét is nagy taps mellett fűzte bele szövegébe. „Nem a magyarokat bántják, minket nem bánt senki, őket viszont igen, nem kicsit, nagyon” - mondta Gyurcsány.

Ennél csak egyszer kapott nagyobb tapsot a volt miniszterelnök, amikor a filozófusok ügyével kapcsolatban felszólította Orbánt, el a kezekkel Heller Ágnestől. Gyurcsány gyomorfogatónak tartja a Fidesz nyomulását a kulturális területeken is, és azt, hogy még a Nemzeti Színház programjába is bele akarnak szólni. „Attól nem lesz jobb az oktatás, ha a fundamentalista oktatáspolitika kaszárnyát csinál az iskolákból” - mondta Gyurcsány.

03

Felelős, európai politikusként persze nem adhatta át magát teljesen a No Future életérzésnek, így megoldásokat is kínált. Szerinte három területre kellene több pénz, a közfoglalkoztatásra, az oktatásra, valamint a tudomány és a kultúra területére. Erre pedig három forrásból lenne pénz: a 400 ezer forint felett keresők adójának növeléséből, a 100 millió forint feletti vagyon megadóztatásából és a 100 millió forint feletti hagyaték örökösödési adójából. A gazdagság kötelez, mondta az arannyal díszített teremben Gyurcsány, aki beszéde elején arról is beszélt, sokan nem értették, miért adta fel kényelmes, a “felső középosztály feletti” életét a politika kedvéért. Szerinte  nincsenek csodamódszerek, legalább 5-10 évig kellene egy irányba mennie az országnak - arról nem beszélt, hogy az MSZP éppen ennyi ideig volt kormányon. Egy ügyben még együttműködést is ajánlott a Fidesznek, ez az euró mielőbbi bevezetése.

Jutott idő az önostorozásra is. Gyurcsány azt mondta, 2004-től a választásokig se ereje, se bátorsága nem volt, csak győzni akart - ez lényegében az őszödi "végighazudtuk az elmúlt egy-másfél évet" finomabb változata.

01

Szerinte a mostani helyzetért három dolog miatt van felelőssége. Egyrészt először az osztogatást aztán a megszorítást tartották egyedüli erénynek, ez pedig hiba volt. Másrészt nem vették észre, hogy a Fidesz nem demokratikus vitát, hanem totális háborút akar. Harmadrészt azt sem vették észre, hogy a kormányzó pártokban egyeseket milyen mélyen megérintett a morális romlás.

Mostantól nincs kompromisszum, mondta beszéde végén Gyurcsány, majd átment a Jókai utcai MSZP székházba, hogy oldottabb hangulatban folytathassa hívei között.