Becsapott időseket védő törvényt sürget az ombudsman

2011.02.20. 15:18

Sérti a diszkrimináció tilalmát és a jogállamiság elvét, hogy nincs jogszabály a szabálysértések áldozatainak segítéséről, állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté, miután az időskorúak alapvető jogainak érvényesülését vizsgálta.

Az ombudsman szerint idősek sérelmére leggyakrabban lopást, trükkös lopást, betöréses lopást, rablást és csalást követnek el. Az állam csak a bűncselekmények áldozatait támogatja, a 20 ezer forintnál kisebb kárt okozó szabálysértések szenvedő alanyait azonban nem. Szabó Máté szerint az állam akkor járna el helyesen, ha az időskorú áldozat azonnali pénzügyi segélyt, szakjogászi segítséget kérhetne az államtól akkor is, ha anyagi vesztesége nem haladja a szabálysértési értékhatárt, a 20 ezer forintot.

Az ombudsman felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a bűncselekmények és a szabálysértések sértettjei közötti különbségtételt megszüntetve kezdeményezze a szabálysértések áldozatainak kárenyhítéséről rendelkező jogszabály megalkotását.