Tömegesen mondanának fel a rezidensek

2011.02.21. 13:16 Módosítva: 2011.02.21. 13:23

Ha a kormány nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek rövid távon javítanak az egészségügy és a rezidensek helyzetén, akkor a cseh orvosokhoz hasonlóan ultimátumot is intézhetnek a kabinethez, mondta az Info rádiónak Papp Magor a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Azt látjuk, hogy az idén végzős hatodévesek egyre inkább keresik azokat a menekülései útvonalakat, amelyek által a magyar egészségügyi rendszeren kívül tudnak elhelyezkedni - figyelmeztetett a szövetség elnöke. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy minél hamarabb jelzést kapjanak a fontosságukról, és hogy az életkörülményeik olyanok legyenek, amiért érdemes a hazai egészségügyben elkezdeniük a szakképzést, itthon családot tervezni. A

Papp Magor arra is emlékezetett, hogy 2010-ben a végzősöknek a fele már be sem lépett a magyar szakorvosképzésbe. Ez azt jelenti, hogy a korábbi évekhez képest ötszörös a kezdő orvosok elvándorlása. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia folytatódik 2011-ben is - jegyezte meg.

Tavaly volt az első olyan esztendő, amikor több mint ezer orvos hagyta el az országot. Emellett körülbelül hétszázan nyugdíjba mentek, ami miatt szintén jelentős hiány keletkezik - mondta Papp Magor. Azt tudni kell - tette hozzá -, hogy a fiatal orvosok dolgoznak azon a frontvonalon, ahol az ügyeletekben, a sürgősségi ellátásban a betegek először találkoznak a velük, és ők látják el az ügyeleteknek csaknem a felét is. Ha pedig a fiatalok nagy része nem lép be a szakorvos képzésbe, amiatt komoly ellátási gondok jelentkezhetnek.

Papp Magor kijelentette: ha a kormány a tárgyalásokon rövid távú garanciát vállalna arra, hogy a kezdő orvosok megkapják azt a bért, amit szeretnének, és ennek a folyamatnak az első szakasza néhány hónapon belül elindul, a következő években pedig további lépcsők érkeznek, akkor itthon maradnak, és elállnak a sztrájktól. Ha azonban azt mondja a kormány, hogy majd négy év múlva teszik meg az első lépést, akkor az világos üzenet a rezidenseknek arról, hogy a magyar egészségügyben nem érdemes rövid távon jövőt tervezniük. Nincs ugyanis idejük kivárni, amíg öt-hat év múlva más körülmények lesznek.

A rezidens szövetség elnöke azt mondta: felvetődött az a lehetőség is, hogy a cseh orvosokhoz hasonlóan ultimátumot intéznek a kormányhoz, mert a mostani körülmények között nem tudják a hazai egészségügyi rendszerben leélni az életüket (Csehországban az alacsony bérek miatt 3500 orvos mondott fel, az akció hatására a kormány megemelte a béreket). Jobb megoldás lenne azonban, tette hozzá, ha feszültségek nélkül meg tudnának egyezni abban, hogy miként segíthetnék a pályakezdők itthoni boldogulását.

Az eddigi tárgyalásokon már felmerült, hogy a hálapénzt elutasító rezidensek és orvosoknak adjanak dupla bért. Ezt a javaslatot a Magyar Orvosi Kamara  - az így kialakuló bérfeszültségekre hivatkozva  - nem támogatta. A bérek megduplázása 2012-től mintegy 60 milliárd forintba kerülne, s ezzel az orvosoknak csak a hálapénzből leginkább részesülő 10-15 százaléka járna rosszul.