Megváltoztatják a jegybanktörvényt

2011.02.21. 15:02
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • ...elment. Mindig ez van, ha vége az interpellációknak. Úgyhogy búcsúzik a nap embere rovat is. Köszönjük, hogy Gulyás Gergellyel tartottak!

  • A kormány nevében Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt. Mint mondta, a rendőrség egyre több, a vasúti közlekedést érintő bűncselekményt derít fel. A színesfémekre elkövetett bűncselekmények nagy száma miatt már szigorították a Btk-t. "Tisztelt Országgyűlés, a vasúti kábellopások elkövetőinek felderítése nehézségekbe ütközik" - ismerte be.

    Ezért akciósorozatot indítottak a fémkereskedések felderítésére, 608 ellenőrzés során 33 esetben kellett intézkedni. "4 tonna, mégegyszer mondom, 4 tonna bűncselekményből származó színesfém került lefoglalásra". A rendőrök az elmúlt évben 143 kábeltolvajt állítottak elő, a MÁV pedig együttműködési megállapodást között az Országos Rendőr-főkapitánysággal.

    "Szigorítani kell" - zárta felszólalását, a képviselők együttműködését kérve az ügyben. Korondi szerint a kábellopás "kimeríti a terrorizmus fogalmát", hiszen kábellopással "akár az internet is lebénítható". A Jobbik szigorító javaslatokat nyújt be a "cigánybűnözés felszámolására". A választ nem fogadta el, de a parlament igen.

  • Na de tényleg, mi legyen?

  • A nap utolsó interpellálójaként a jobbikos Korondi Miklós a belügyminisztert kérdezi, hogy kíván-e tenni valamit a kormány a kábellopások ellen. Szerinte a kábellopások az egész országot felháborítják, csak a kormányt nem. "A kábelek a vasúti pálya, a vasúti közlekedés nélkülözhetetlen részei" - jelentette ki. Korondi szerint az eddig hozott intézkedések nem hatásosak, tette hozzá.

  • Gulyás Gergely majdnem Brüsszelben kötött ki, hiszen 2009-ben ott volt a Fidesz európai parlamenti választási listáján. Más kérdés, ehhez majdhogynem az kellett volna, hogy csak ez a párt szerezzen helyeket az Európai Parlamentben, hiszen Gulyás csak a 21. helyet kapta. Magyarország pedig összesen 22 képviselőt küldhetett oda.

  • Cséfalvay államtitkár német és angol példákkal igazolja, hogy olyan adórendszerre van szükség, ami ösztönzi a foglalkoztatást és a munkavállalást, visszaszorítja a segélyezést. Az arányos, egykulcsos és a családi viszonyokat figyelembe vevő adó a legigazságosabb, mondta. "Megéri többet dolgozni, mert aki többet dolgozik, többet is keres" - jelentette ki. "Az adórendszer nem a szociális rendszer része, nem azért adózunk, hogy a kormány az adóbevételeket szétosztogassa" - mondta.

    21

    "Németországgal példálózni azért is hibás, mert ott többkulcsos adórendszer van" - válaszolta Cséfalvaynak Tukacs, aki nem fogadta el a választ. A parlament viszont elfogadta.

  • A szocialista Tukacs István, mi másról, az adórendszer átalakításáról kérdezi a kormányt. A szocialisták már napirend előtt és egy sajtótájékoztatón is foglalkoztak a témával, az LMP is előhozta és Rogán Antal is kétszer beszélt róla. Tukacs annyival színezte az eddigieket, hogy szerinte a közszférában dolgozók ötven százaléka jár rosszabbul az adórendszer módosításával.

    22
  • sajnos téved, és nem is olvasta a politikai elemző korábbi munkáit.

  • Halász János nemzetierőforrás-államtitkár csodálkozik, hogy a szocialisták miért most aggódnak, miért nem aggódtak Gyurcsány idején. Szerinte a közgyógyellátást a szocialista kormány tette tönkre, erről nagyon hosszan beszélt. A közgyógyellátás "nincs veszélyben" - jelentette ki végül, hiszen a kormány fontosnak tartja a megszilárdítását, de ez egy hosszabb folyamat lesz.

    A megszilárdítás részeként nagy hangsúlyt helyeznek majd az egészséges életmódra, és arra, hogy gyógyszert csak a betegek szedjenek. Garai nem fogadta el a "borzalmas, ha klasszikusokat idéznék, pofátlan" választ. A parlament viszont igen.

    20
  • A szocialista Garai István Levente interpellációjában a közgyógyellátásért aggódott. Aggályait az okozta, hogy szerinte Matolcsy György és Orbán Viktor nyilatkozatai alapján a kormány az egészségügyi ellátásokon is spórolni akar. "Abból az egészségügyből, ami önök szerint is alulfinanszírozott volt."

    Azt sem érti, hogy mit akar bevezetni a kormány, mert szerinte már a szocialisták bevezették, hogy az orvosok lehetőleg az olcsóbb gyógyszert írják fel. Attól tart, hogy a közgyógyellátás csökkentésével a betegeknek többet kell majd fizetniük a gyógyszerért. "Milyen arányban csökken a gyógyszerkassza, a reformok, idézőjelbe téve, milyen változásokat okoznak majd a közgyógyellátásban?" - tette fel a kérdést.

    19
  • A Fidesz szerint egyértelműen az akkori ellenzék elleni politikai támadások lehetővé tétele miatt titkosították a 2006-os őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok közös ülésein készült jegyzőkönyveket. A szigorúan titkos, államtitoknak minősített dokumentumok nyilvánosságra hozataláról a Népszabadság számolt be pénteki számában. A lap szerint a jegyzőkönyvek eredetileg csak nyolcvan év múlva lehettek volna megismerhetők.

    Gulyás Gergely, az Országgyűlés 2002. és 2010. között és különösen 2006. őszén az állam részéről elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottságának kormánypárti elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: a titkosítást, néhány személyi adat kivételével egyáltalán nem tartják indokoltnak, az ugyanis kizárólag a korábbi kormányzat érdekeit szolgálta.

  • Sőt nevetgélnek!

  • "Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a kormány támogatja a zöld gazdaságot" - kezdte válaszát Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár. A támogatásnak viszont szerinte feltétele, hogy olyan szektornak jusson, ami amúgy képes fenntartani magát. "Önmagában egy védett, csupán állami támogatásoktól függő szektor megteremtése nem oldja meg a zöld gazdaság problémáját" - mondta.

    Szerinte ahhoz innováció kell, azt pedig támogatja az Új Széchenyi Terv, ezt tételek felsorolásával bizonygatja. "Az Új Széchenyi Terv a nyitott tervezés elvére épül" - tette még hozzá. Ez azt jelenti, hogy várják az ötleteket. "A sikerhez azonban saját forrásokat kockáztató vállalkozásokra is szükség van" - zárta válaszát. Jávor örül, hogy Cséfalvay felolvasta a számokat, amire ő is hivatkozott, szerinte ez azt bizonyítja, hogy a kormány támogatási politikája elfogadhatatlan. Nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

  • Gulyás Gergelynek nyelvtudása is van, mégpedig német középfokú és angol társalgási. Kocsis Máténak mellesleg szintén német középfokúja van. Apró kis bizonyítékocska a korábban pedzegetett gimnáziumi kapcsolathoz.

  • Az elempés Jávor Benedek az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatban interpellálja a nemzetgazdasági minisztert. Jávor szerint a terv a "fenntarthatatlanság bebetonozása". "Ma aligha van nagyobb kihívás a világban, mint az egymással összefüggő környezeti és szociális válság" - mondta. Szerinte az új terv gyakorlatilag az előző kormány ÚMFT-jének az átszínezése, és alig tesz valamit a zöld gazdaságért.

    "Miközben a gyorsforgalmi utakra még mindig százmilliárdokat szánnak, eltűnt a tervből kétszáz kilométernyi vasút" - mondta. A zöldenergiákat sem támogatják szerinte kellően, pedig az ilyen beruházásokkal új munkahelyeket teremthetnének a képzetleneknek is. Hiányolja a forrásokat a lakóingatlanok energiahatékonyságának növeléséhez is. Szerinte a forrásokat nem leszálló ágban lévő szektorok, hanem a zöldszektor fejlesztésére kéne fordítani.

    18
  • Gulyás Gergely eltette a laptopját, most a telefonjával piszmog. Amikor kell, akkor természetesen nem mulasztja el megnyomni a szavazógombot.

  • Völner Pál közlekedésügyi államtitkár ugyan megérti a környéken lakók problémáit, de tájékoztatása szerint nincs lehetőség 2014 előtt az útvonal engedélyezésére, így a tervezett 2014-15 közötti megvalósítás tűnik megvalósíthatónak. A képviselő által kért 2012-es időpont nem tartható, "erre ígéretet tenni felelőtlenség lenne".

    Kedvező fordulat viszont, hogy környezetvédelmi okokból a Szamos folyó bal partján kell vezetni az utat, ez Völner szerint könnyíti a kivitelezést. Az M49-est 2015-ben helyezhetik forgalomba. Apáti örült, hogy háromból két kérdésére pozitív választ kapott, de nem nyugodt, ezért nem fogadja el a választ. A parlament viszont igen.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • házas- vagy élettársa; gyermeke; személygépkocsija; tehergépkocsija és autóbusza; motorkerékpárja; vízi vagy légi járműve; védett műalkotása vagy gyűjteménye; nagy értékű ingósága; megtakarítása és befektetése; készpénze; bármilyen jelentékeny vagyontárgya; köztartozása; gazdasági társasága; egyéb közlendője.

  • Nem meglepő fordulat, hogy Rogán elfogadta az interpellációjára adott választ. A következő interpelláló a jobbikos Apáti István, aki az M49-es elkerülő út sorsáról érdeklődött. Az út forgalma szerinte megnehezíti Mátészalka és a környező települések életét. "24 óra leforgása alatt 7469 autó, összesen pedig több mint tízezer gépjármű" haladt át az úton a forgalomszámlálás szerint.

    "A 49-es főút jelenlegi formájában keskenynek és nyomvájúsnak minősíthető" - mondta. Meglátása szerint "főként a külföldi autósok" veszélyeztetik a környéken lakók életét. A helyzetet az M49-es elkerülő út Csengerig történő megépítése oldhatja meg, de ezt 2014-15-re ígérik. Apáti szeretné, ha 2012-ig megépítenék, és azt is, hogy a 49-es utat felújítsák.

    16
  • két fél lakása, mindkettő a XI. kerületben, az egyik 95, a másik 52 négyzetméteres; jelentős svájcifrankhitel-tartozása (nem a legjobbkor, 2008 elején vette fel); saját ügyvédi irodája (foglalkozását nem szünetelteti, osztalékjövedelme van); állami laptopja.

  • Rogán Antal most interpellációként mondja el, hogy a kormány harcolni fog a béremelésért, ebből ennyi elég is.

    13
  • "A cigánybűnözés virágkorát éli Magyarországon" - mondja Volner, miközben a képernyőn még Rétvári államtitkár tátog. A jobbikos képviselő közben a cigánybűnözéstől már az innovációs támogatások csökkenéséig jutott, és már a megszorításokat bírálja, hiszen a Fidesz nem ezt ígérte. "A kormány hazudott" - zárta sajtótájékoztatóját, így még időben visszakapcsoltak az ülésterembe, ahol Nemény elutasította Rétvári válaszát.Valaki be is kiabálhatott valamit, mert Kövér László fegyelmez. A parlament pedig nagy többséggel elfogadta Rétvári válaszát.

  • Gulyás Gergely belecsapott a lecsóba rendesen. Alig kilenc hónapos parlamenti képviselői munkássága során először is felhalmozott egy csomó funkciót. Tagja az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, alelnöke az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak és az alkotmány-előkészítő eseti bizottságnak, elnöke a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottságnak. Ezenkívül benyújtott hat önálló és hat nem önálló indítványt, és volt 33 felszólalása. Kocsis Máté sehol sincs hozzá képest a maga 13 felszólalásával.

  • Rétvári Bence igazságügyi államtitkár szerint Nemény úgy tesz, mintha a törvény alkotmányellenessége nyilvánvaló lett volna, pedig Sólyom László akkori köztársasági elnök a visszaküldött törvényhez írt kísérőleveléből is kiderült, hogy az alkotmánybírósági gyakorlat nem egységes. További részleteket sajnos már nem hallottunk, mert megérkezett a sajtóterembe a jobbikos Volner János, Rétvárit így már nem hallhatjuk. Volner a megszorításokról beszél, szerinte a kormány nem is folytat pénzügyi szabadságharcot, hiszen teljesíti az IMF követeléseit.ú

    (A sajtóterembe a múlt hét óta száműzték az újságírókat az ülésterem sajtópáholyából.)

    12
  • A szocialista Nemény András a kormánytisztviselők indoklás nélküli kirúgásáról szóló törvény alkotmánybírósági megsemmisítése apropóján interpellálta a kormányt. Az AB határozata szerint a törvény alkotmányellenes, alapvető jogokat sért. A döntés után a parlamentnek május 31-ig kell szabályoznia a kérdést. Nemény Navracsicsot kérdezte, hogy igazságügyminiszterként hogyan adhatott be alkotmányt sértő törvényjavaslatot. Reményét fejezte ki, hogy az új alkotmányból nem felejtik majd ki az alapjogokat.

    11
  • A frakcióvezető-helyettes a laptopját nézegeti, biztos, hogy olvas, nem pedig ír, mert bal kezével állát támasztja közben. Amikor kell, akkor nyom egy szavazógombot. Reméljük, hogy mindig azt, amelyet szükséges. Ha a róla szóló posztokat is olvassa, akkor arra kérjük, biccentsen egy aprót!

  • A napirend előtti felszólalások idejére időzített szocialista sajtótájékoztató után az interpellációk idején a Jobbik tart sajtótájékoztatót a sajtóteremben, ahonnan az ülést közvetítenénk. A kellemetlenségért elnézést kérünk.

  • "Az MSZP-ről és az LMP-ről hiába gondolnánk azt, hogy olyan értelmes javaslatokkal, mint a fenntartható fejlődés, zöldgondolat, javíthatnák az alkotmányt, világosan eldöntötték, extra fizetett szabadságra mennek abban az egy hónapban, amikor a munkahelyükön folyni fog a munka" – mondta.

  • Cséfalvay Zoltán gazdasági államtitkár most az "ajánl" szó értelmét magyarázza. Szerinte a kormány a társasági adó csökkentésével megteremtette a lehetőséget a béremelésre. Ettől persze a bérmegállapodás még nem lett kötelező erejű. A kormány most információkat gyűjt, és támogatja a Fidesz bérmonitoring bizottságának a működését.

  • Az utolsó napirend előtti felszólaló Rogán Antal, aki szerint a bérmegállapodás mindenkit kötelez. (Valójában egy ajánlásról van szó.) Felszólalása elején a szocialista kormányokat bírálta, amiért 2006-ban, a választás előtt csökkentették az Áfá-t, a választás után pedig visszaemelték. Beszélt még a "jutányos végkielégítéssel elbocsátott BKV-s vezetők újrafoglalkoztatásáról".

    Nokiásdobozozott, viszkisdobozozott, majd hiteltelennek nevezte az ellenzéki bírálatokat. "Amikor az adórendszert tárgyaltuk, tudtuk, hogy az egy kulcs bevezetésénél gondoskodni kell arról, hogy azok a munkavállalók, akiket hátrány érhet, azokat ne érje hátrány" - mondta.

    Szerinte a bírálók nem beszélnek azokról, akiknek előnyös a rendszer. Idézte az OÉT-ban született megállapodást, ami szerint az OÉT 4-6 százalékos emelést "ajánl". Ezért hozták létre a bérmonitoring csoportot, amit egy ingyenes számon is lehet hívni. Hogy a csoport mit fog csinálni tájékozódáson kívül, az nem derült ki.

    08