Kiengedték Hagyót a börtönből

2011.02.23. 15:18 Módosítva: 2011.02.23. 17:21
Kilenc hónap után megszüntették Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását, és elrendelték házi őrizetét - közölte a Fővárosi Bíróság a honlapján. A bíróság szerint Hagyó Miklós akkor sem nehezítette az eljárást, amikor már tudhatta, hogy őrizetbe veszik, így indokoltnak látszik az enyhébb kényszerintézkedés. A döntésnél sem Hagyó, sem ügyvédje nem volt jelen. A politikust délután négykor már lakására szállította egy fehér autó.

A Fővárosi Bíróság megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság múlt heti határozatát, és Hagyó Miklós házi őrizetét rendelte el. A házi őrizet legfeljebb március 23-ig tart. A végzés jogerős.

Hagyó Miklós délután négykor el is hagyta a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai épületét.  A Független Hírügynökség információ szerint a volt politikust egy fehér autó várta, úgy tudni, állandó lakcímére, a XII. kerületi Rege utcába hajtottak.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy hete elsőfokon még május 17-ig meghosszabbította a volt főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását. A döntés akkor hangsúlyozta, hogy a gyanú a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás, ezért nem fogják szabadlábra helyezni a politikust.

Hagyó letartóztatása tavaly májusbanFotó: Szigetváry Zsolt
Hagyó letartóztatása tavaly májusban
Fotó: Szigetváry Zsolt

Kádár András Hagyó ügyvédje az Indexnek azt mondta, a döntésről ő is csak a sajtóból értesült. A másodfokú ítélet meghozatalánál ugyanis sem az érintett, sem jogi képviselője nem lehetett jelent. Kádár elmondta: azt meg tudja erősíteni, hogy a büntetés-végrehajtás már megkapta az utasítást arra, hogy védencét helyezzék szabadlábra.

A Fővárosi Bíróság úgy ítélte meg, hogy az enyhébb kényszerintézkedés is elegendő, mondta az Indexnek Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Az ügyben jelenleg 21 gyanúsított van. Szalainé Szilágyi Eleonóra és Antal Attila ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, Lelovics Ottó házi őrizetben van, mondta Fazekas Géza. Az ügyészség legutóbb május 21-ig kérte a nyomozás meghosszabbítását.

Kérdésünkre, hogy jelen esetben van-e lehetőség arra, hogy újra kezdeményezzék Hagyó Miklós előzetes letartóztatását, Fazekas Géza azt válaszolta: ilyenre akkor van lehetőség, ha a gyanúsított megszegi a házi őrizet szabályait, vagy olyan új körülmény merül fel a nyomozásnál, amely ezt indokolttá teszi.

Hagyó kilenc hónapos előzetes letartóztatásának hivatalos levelezését épp a múlt hét elején tették nyilvánossá egy honlapon. Az elsőfokú bírósági döntés előtt megszellőztetett dokumentumokból látható, hogy a politikus képviselői eddig hiába próbálkoztak, hogy meggyőzzék a hatóságokat arról, hogy Hagyónál nem áll fenn a szökés veszélye, és a tanúk befolyásolása sem lehet olyan súlyú érv, mint ahogy azt az ügyészség állítja. Érveltek azzal is, hogy a volt politikus több súlyos, krónikus betegségben szenved, és az előzetes letartóztatásban "testsúlyának 25 százalékát elveszítette".

A mostani bírósági végzés (pdf) indoklása arra hivatkozik, hogy Hagyó Miklós esetében a gyanúsításban szereplő cselekmények jellege és tárgyi súlya, a büntetőjogi fenyegetettség mértéke miatt ugyan szükség van a kényszerintézkedésre, ehhez azonban nem feltétlenül kell annak legszigorúbb változatát alkalmazni.

A végzés szerint másfél éve tart a nyomozás, Hagyó Miklós kilenc hónapja van előzetes letartóztatásban, és a kényszerintézkedés elrendelése előtt már tudott arról, hogy érintett lehet az ügyben. Ebből az időszakból sem merült fel konkrét tény arra, hogy Hagyó Miklós bármi olyat tett volna, amely az akkor már folyamatban lévő nyomozás sikerét veszélyeztetné. Az általános tapasztalat szerint ez a veszély a nyomozás előrehaladtával egyre inkább csökken, olvasható a bíróság indoklásában.

Az ügyészség azzal érvelt, hogy az elkövetői kört még nem derítették fel teljesen. A bíróság szerint azonban ez nem elegendő érv az előzetes letartóztatás fenntartására, ez ugyanis minden nyomozásra jellemző általánosság. A bíróság nem látta megállapíthatónak azt sem, hogy Hagyó Miklós a házi őrizetben a nyomozást veszélyeztetné vagy megnehezítené.

Az ügyészség szerint Hagyó Miklós közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési cégnek szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszeréről, tanácsadásról, kommunikációs tevékenységről. Augusztus végén zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.