Vasárnap hazahozzák a magyarokat Líbiából

2011.02.26. 19:55 Módosítva: 2011.02.27. 11:23
Megérkezett Tripoliba a Malév charterjárata, amivel hazahozzák a Líbiában tartózkodó 50-60 magyart. Kora délután szállhatnak le Ferihegyen.

Miközben számos ország már megkezdte állampolgárai kimenekítését Líbiából, a kinti magyarokért induló repülő napok óta azért nem tudott elindulni, mert a líbai hatóságok repülési engedélyére várt. Ez megérkezett szombaton, vasárnap délelőtt egy Malév charterjárat indult az 50-60 magyar állampolgárért.

Pintér Sándor belügyminiszter még csütörtökön azt közölte: tudomása szerint mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld. Az indulás azonban megakadt amiatt, mert a repülési engedélyt nem adta ki a líbiai hatóság. Pintér csütörtökön azt is mondta, hogy egyik magyarnak sem esett bántódása.

Többnapos várakozás után végül a Terrorelhárítási Központ vette át a Líbiában rekedt magyarok kimentését célzó mentőakció irányítását. Ezt a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter jelentette be szombaton, ám részleteket nem árult el. Információnkkal, hogy szombaton megérkezett a repülési engedély, és vasárnap haza is hozzák a magyarokat, próbáltuk megkeresni szombat este a szóvívőt, ő azonban a kormányülés miatt nem volt elérhető.

A gép vasárnap délelőtt leszállt Tripoliban, hogy felvegye a magyarokat. A Független Hírügynökségnek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője annyit mondott, hogy a mentőakció részleteit később ismertetik.

A Nemzetközi Vegyépszer Zrt. gyorsabb volt, a cég már kedden bejelentette, hogy az utolsó magyar munkatársait is hazahozta Líbiából.

A csoport alkalmazottai és az alvállalkozók azon a 80 milliárd forint értékű infrastruktúra-beruházás előkészítésén dolgoztak, amit 2010 márciusában nyert el a Vegyépszer. A tervezés fázisán dolgozott az a 16 magyar, akiket hazahoztak. Az utolsó 9 ember hétfőn érkezett Magyarországra. A magyar munkatársak fele a Vegyépszer csoport alkalmazottja, a többi alvállalkozó volt.

Csehország bejelentette, hogy vasárnap bezárja tripoli nagykövetségét. A cseh diplomatákat még a nap folyamán evakuálják a líbiai fővárosból, mégpedig magyar segítséggel, jelentette be Vít Kolár cseh külügyi szóvivő. Részleteket nem közölt.

Továbbra is ezrek várakoznak induló gépekre a tripoli reptéren rögtönzött sátrakban, közben folyamatosan indulnak a külföldieket kimenekítő gépek, írta Nic Robertson, a CNN tudósítója a Twitteren szombaton este. Közben a britek már be is fejezték a Tripoliban lévő állampolgáraik kimenekítését, a nagykövetségük is bezárt.

Repülőt küldött állampolgáraiért Franciaország, Hollandia és Irán is.  Ötven románt pénteken vittek haza Bukarestbe. Azoknak az országoknak is segítettek, amelyek nem tudtak saját repülőt indítani, szombaton például egy  török gép menekített ki huszonegy ruandait az országból. A repülők mellett hajókkal is folyamatosan viszik ki Líbiából az embereket, több száz amerikait is hajóval menekítettek ki az országból.

Törökország történetében soha nem volt szükség annyi állampolgáruk evakuálására, mint most Líbiából. A 25 000 török dolgozik, eddig körülbelül 7000 török állampolgárt sikerült evakuálni, egy részüket repülővel, de a többséget tengeri úton. Görögország felajánlotta, hogy segít evakuálni az országból 15 ezer kínai állampolgárt, de egy kínai hadihajó is elszállítot már kétezernél is több kínait, 275-en repülővel indultak Pekingbe.

A héten a Líbiában tartózkodó 1,5 millió egyiptomi kimenekítéséhez a katonai szállítógépek bevetése mellett megnyitották a két ország határát is, és hasonlóan tett Tunézia is a saját állampolgárainak evakuálásáért. A két határon folyamatosan hagyják el a külföldiek Líbiát.