Tízből négy képviselőt kaptunk el fogadóórán

2011.02.28. 10:25
Tíz parlamenti képviselőből néggyel sikerült személyesen találkozni úgy. hogy képviselői fogadóórájukra jelentkeztünk be. A képviselőket a dohányzás betiltásáról akartuk megkérdezni. A legkönnyebben az LMP-s Kukorelly Endrével jött össze a találka. Pokorni Zoltánnal, Rogán Antallal, Lendvai Ildikóval vagy Selmeczi Gabriellával egy hónapnyi telefonálgatás és emailezés után sem lehet beszélni egyszerű állampolgárként.

Lendvai Ildikó (MSZP)

Eltelt napok száma a megkeresés óta: 31

Telefonhívások száma: 4

Emailváltások száma: 0

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Nem

31

Fogadóóráról nincs szó se az MSZP-s, se a parlamenti adatlapján.

A képviselő MSZP-s adatlapján megadott vonalas számon próbálom először keresni. Felveszi a telefont egy nő, aki közli, hogy ez már Mesterházy Attila titkársága, nem Lendvai Ildikóé, mert a szám a mindenkori pártelnöké.

A nő megadja az országgyűlési képviselői irodaház központi számát. Rögtön fel is hívom ezt a számot, mondom, hogy Lendvai Ildikóval vagy az ő közvetlen munkatársával szeretnék beszélni, mire kapcsolják a humánpolitikával foglalkozó irodát. Itt érdeklődésemre egy nő közli, hogy Lendvai Ildikónak nincs fogadóórája, majd megkérdezi, hogy találkozni szeretnék-e a képviselővel. Megkér, hogy röviden mondjam el, miről van szó, majd elkéri a nevemet, telefonszámomat, és megígéri, hogy szól a képviselőassszonynak. Visszahívást ígér türelmet kérve.

Eltelik egy hét visszahívás nélkül. Február 2-án újra telefonálok. A nő, akivel beszélek, állítása szerint tud a megkeresésemről, de azt mondja, ma nincsenek bent az illetékesek. "Holnap jelezni fogom ismét a képviselő asszonynak" - ígéri kedvesen. Újra megadom a nevem és a telefonszámom.

Miután nem történik semmi, február 11-én keresem megint az MSZP-s irodát. Az ott dolgozó nő azt mondja, írásban továbbította az üzenetet Lendvai Ildikónak az elérhetőségeimmel együtt. Azzal biztat, hogy a képviselőasszony munkatársa jelentkezni fog, szerinte telefonálnom nem érdemes újra, csak legyek türelemmel.

Novák Előd (Jobbik)

Eltelt napok száma az első megkeresés óta: 22

Telefonhívások száma: 6

Emailváltások száma: 0

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Igen

14

Novák Elődnek, a Jobbik alelnökének elérhetőségeit rendkívül gyorsan megtaláltam. Kiderült, hogy a képviselő minden hónap harmadik szerdáján tart fogadóórát, idősekhez és betegekhez pedig házhoz megy. Emiatt feltehetően sokan keresik, így időpontért nem őt, hanem titkárát kell hívni. Sajnos azonban a titkár többszöri hívásomra sem reagált, így végül kénytelen voltam Nováknak telefonálni, aki gyorsan és abszolút az igényeimhez alkalmazkodva adott időpontot két hét múlvára. Végül abban maradtunk, hogy egy szerdai napon találkozunk este hatkor, mert előtte neki nem igazán jó, majd arról érdeklődik, körülbelül hány percet venne igénybe a beszélgetés.

Ön dohányzik?

Én nem dohányzom, mert már leszoktam, igaz előtte is inkább csak kocadohányos voltam. Az utóbbi években, és főleg, mióta a feleségem várandós, sokkal érzékenyebb vagyok erre a kérdésre. Manapság ugyanis már nem lehet látatlanban elmenni egy szórakozóhelyre, mert akkora a füst. De mióta leszoktam, azóta meg tudom érteni azokat is, akik cigiznek.

Támogatna egy olyan javaslatot, mely tiltaná a dohányzást a nyilvános helyeken?

Úgy, mint Írországban a küszöbszabály? Nemrég ott jártam, és azt láttam, hogy mindenki ott egyensúlyozott a küszöb felett, egyik kezében a pohárral, másikban a cigarettával, mert inni csak bent, dohányozni viszont csak kint lehet (nevet). Visszatérve a kérdésre, ez egy merész, fundamentalista javaslat lenne, ezért most nem is tennék felelőtlen ígéretet a támogatásra, mivel az indítványainkat jól meg szoktuk rágni. Egyébként is, egy ilyen javaslattól tönkremennének a helyek, amik vendéglátásból élnek, a társasági életnek is vége lehetne. Szerintem ezért inkább szigorítani kellene a szabályokat. Még azt is el tudnám képzelni, hogy egy logórendszert vezetnék be, az első- másod- harmadosztályú helyek mintájára, csak füst szempontjából, és ez alapján lehetne választani, hogy bemegyek-e oda vagy sem.

Könnyen kapcsolatba tudnak Önnel lépni a választópolgárok?

Igen, hiszen az elérhetőségem fent van a Jobbik honlapján, és bár sokszor kiszámíthatatlan a napirendem, a fogadóórákat mindig igyekszem megtartani.

Pokorni Zoltán (Fidesz)

Eltelt napok száma az első megkeresés óta: 31

Telefonhívások száma: 3

Emailváltások száma: 1

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Nem

01

A Fidesz-irodán kerestem először, mert az interneten ez az elérhetősége jött föl elsőnek. Innen Pokorni közvetlen titkárságára irányítanak, ahol elmondják, hogy a polgármesternek havonta egyszer van fogadóórája, ám ennek nincs előre meghatározott, fix időpontja, hanem telefonon értesítik előtte a jelentkezőket.

A fogadóóra listájára két módon lehet jelentkezni: vagy személyesen kell elmenni a polgármesteri hivatalba, ahol egy nyomtatványt kell kitölteni és leadni, vagy ugyanezt a nyomtatványt kell online kitölteni. Én a webes utat választom: egy egyszerű (ám nem egykönnyen megtalálható) felületen az adataim megadásával kérek hozzá fogadóórát. E-mailemre nagyjából negyedórával később érkezik válasz, melyben arra kérnek, fejtsem ki bővebben a kérdésemet, „hogy polgármester úr jobban fel tudjon készülni belőle.”

A jól induló egyeztetések azonban hamarosan megfeneklenek, mert két hét elteltével sem értesítenek a fogadóóra időpontjáról. Ekkor újra telefonálok a titkárságra, ahol a titkárnő azt mondja, Pokorninál épp az az ügyintéző van benn, aki a fogadóórákat is intézi, így egyiküket sem tudja kapcsolni. Újabb két hét telik el, de ezalatt sem érkezik információ a fogadóóra megrendezéséről, így a találkozóra végül nem kerül sor.

UPDATE: Cikkünk publikálása után tíz perccel megkeresett bennünket a XII. kerület Polgármesteri Hivatalának egyik dolgozója. A férfi elmondta, az alpolgármester megbízásából telefonál, mert a fogadóórára beterjesztett kérdésem a Fidesz múlt heti, dohányzással kapcsolatos előterjesztése után értelmét vesztette. Ha ragaszkodom hozzá, elmehetek azért egy fogadóórára, ám hogy ez mikor valósulhatna meg, annyit felelt: ezt sajnos nem tudja megmondani.

Rétvári Bence (KDNP)

Eltelt napok száma az első megkeresés óta: 23

Telefonhívások száma: 5

Emailváltások száma: 0

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Igen

02

Rétvárinak külön honlapja van, melyen megtalálhatók elérhetőségei és az is, hogy minden hónap első és harmadik csütörtökén tart fogadóórát a KDNP 11. kerületi irodájában. A megadott telefonszámot azonban hiába hívtam többször is időpont egyeztetésért, senki nem vette fel.

Többszöri sikertelen próbálkozás után ezért az újbudai Fidesz-honlapon is keresgéltem kicsit, ahol egy központi számot találtam. Tudakozódásomra a telefonügyeletet végző néni elmondta: délután érdemes próbálkozni a hívásokkal, mert előtte nincs senki az irodában. Negyedik hívásom így végül sikeres, ám a másnapi fogadóórára már elfogytak a helyek, várnom kell a következő alkalomra. „Annyian jelentkeznek, hogy muszáj időpontot adnunk, mert különben éjfélig is itt ülne szegény” – mondja a telefont kezelő nő.

Ön dohányzik?

Nem dohányzom. Egyszer gimis koromban kipróbáltam, de nem szoktam rá.

Támogatna egy olyan javaslatot, mely tiltaná a dohányzást a nyilvános helyeken?

Hát, nem biztos, hogy én vagyok a legmegfelelőbb személy ebből a szempontból, mivel sosem dohányoztam, így elfogult lehetek. A legjobb az lenne természetesen, ha minél kevesebben dohányoznának, és ha jól tudom, az éttermekben ezért is van külön dohányzórész – bár én erre mindig azt mondom, hogy kb. annyi értelme van, mint az uszodában külön pisilősávot csinálni, mivel a füst így is úgy is keveredik a levegővel. Radikálisan betiltani azért ennek ellenére sem kéne szerintem, én inkább a dohányzók kedvét venném el a cigarettától azzal, hogy egy doboz árát, mondjuk 2-3 ezer forintra emelem, mint az Egyesült Államokban is. Ott is nagyon drága a cigaretta, ha jól emlékszem. Vagy talán még jobb lenne külföldi példákat megnézni, hogy ott hogyan csinálják, és inkább azok körét szűkíteném, akik a dohányzást támogathatják. Ilyen intézkedésekkel talán sikerülne 10 éven belül leszorítani a dohányzók számát.

Könnyen kapcsolatba tudnak Önnel lépni a választópolgárok?

Igen, és meglepően sokan is szoktak jönni. Ezért kellett bevezetni az időpont egyeztetést, mert régebben volt olyan, hogy valaki eljött, aztán 2-3 órán át beszélt egyfolytában, én meg este tízig is itt ültem.

Lapozzon, és kiderül, hogy szerepelt a teszten Rogán Antal, Selmeczi Gabriella és Szanyi Tibor.