Tízből négy képviselőt kaptunk el fogadóórán

2011.02.28. 10:25
Tíz parlamenti képviselőből néggyel sikerült személyesen találkozni úgy. hogy képviselői fogadóórájukra jelentkeztünk be. A képviselőket a dohányzás betiltásáról akartuk megkérdezni. A legkönnyebben az LMP-s Kukorelly Endrével jött össze a találka. Pokorni Zoltánnal, Rogán Antallal, Lendvai Ildikóval vagy Selmeczi Gabriellával egy hónapnyi telefonálgatás és emailezés után sem lehet beszélni egyszerű állampolgárként.

Rogán Antal (Fidesz)

Eltelt napok száma a megkeresés óta: 31

Telefonhívások száma: 7

Emailváltások száma: 1

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Nem

13

Az V. kerület honlapja szerint Rogán Antalnak van fogadóórája. Fix időpont nincs, előzetesen telefonon vagy e-mailben kell bejelentkezni.

Az önkormányzati honlapon megadott számot rögtön felveszi egy Rogán titkárságán dolgozó nő. Mikor elmondom, hogy fogadóóára szeretnék bejelentkezni, elkéri a nevemet meg a telefonszámomat. Megkérdezi a lakcímemet, mire azt válaszolom neki, hogy nem kerületi lakos vagyok, és önkormányzati képviselői minőségében szeretnék Rogán Antallal beszélni.

Sajnálkozva azt mondja, hogy ebben az esetben nem tud segíteni, mert ő a lakossági fogadóórákkal foglalkozik, és azt javasolja, keressem a képviselői irodaházban a gazdasági kabinetet. Megadja a telefonszámot, felhívom, azonnal fel is veszi egy nő. Azt mondja, itt viszonylag ritkán szokott fogadni a képviselő, és február 3-ig nem is lesz bent, mert nincs parlament. Két lehetőséget ajánl: vagy telefonáljak újra február 3-a után, vagy írjak emailt Rogán parlamenti címére, amelyben elmagyarázom, mit szeretnék.

Megkérdezem, szerinte melyik lenne gyorsabb, erre azt válaszolja, nem tudja biztosan, de talán próbáljam meg mindkettőt. Ebben maradunk, el is küldök egy levelet rögtön Rogánnak. A levélre mostanáig nem érkezett semmilyen válasz.

Február 3-án újra hívom a gazdasági kabinetet. Nincs bent az a munkatárs, akivel egy hete beszéltem, azt javasolják, próbáljam újra délután. Aznap még kétszer próbálok telefonálni, de nem veszik fel.

Február 7-én próbálkozom újra, megint nincs bent az, akivel először beszéltem, de kollégája megkérdezi, miben tud segíteni. Elmondom neki is, mit szeretnék. Azt mondja, csak nagyon ritkán tartózkodik náluk a képviselő, és nagyon elfoglalt, nem tudja, lesz-e lehetőség időpontot szerezni. Azt javasolja, hogy írjak neki emailt, mire elmondom, hogy azt már próbáltam, de nem válaszolt.

Szerinte az lehet az ok, hogy szabadságon volt Rogán. Újra felveszi a nevemet és a telefonszámomat, és megkér, hogy várjak türelemmel. Február 11-e az utolsó kísérlet napja, az eredeti munkatársat megint nem érem el, kollégája megint elkéri a számom, azt ígéri, vissza fognak hívni. Azóta nem kerestek.

Selmeczi Gabriella (Fidesz)

Eltelt napok száma az első megkeresés óta: 31

Telefonhívások száma: 8

Emailváltások száma: 3

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Nem

03

Őt lehetett legnehezebben megtalálni a képviselők közül, mivel semmilyen elérhetősége nincs fent a neten. Bár van személyes honlapja, ez sajnos hetek óta átalakítás alatt van, egyéb elérhetőséget pedig sehol sem találni hozzá, ezért kénytelen leszek a budaörsi Fidesz-csoportnál érdeklődni utána.

Itt csak egy üzenetrögzítővel tudok beszélni, ezért megpróbálom a helyi önkormányzatot, hátha ott meg tudják mondani, hogyan érhetném el Selmeczit, de sajnos itt sem veszik fel.

Másodszorra sikerül beszélnem az okmányirodával, ahol kedvesen megadják a számát, és azt is megsúgják: szerintük kialakult rendje még nincs a fogadóóráknak.

A megadott számot tárcsázva azonban rögtön kiderül, hogy nem tudják adni, majd egy újabb átkapcsolás után az is, hogy Budaörsöt már nem ő képviseli az országgyűlésben, hanem Csengeri Balázs, ezért újra megpróbálom a Fidesz-iroda számát, ahol ismét üzenetrögzítő van, majd délután végre sikerül kapcsolatba lépnem egy férfival, aki a jelenlegi budaörsi képviselő titkárához irányít, mondván: „Neki biztosan megvan a Gabi száma.”

Telefonszámot azonban nem ad az említett úriemberhez, csupán e-mailcímet, melyről levelem az elküldés után rögtön visszajön, így kénytelen vagyok új módszert választani Selmeczi megtalálásához.

A Fidesz központi irodáját hívom, remélve, hogy itt biztosan tudnak róla valamit, ám legnagyobb csalódásomra innen az országház központi telefonszolgálatához irányítanak, ahol szintén nem tudnak segíteni. Azt ajánlják, hívjam újra a központi számot. Ez utóbbi telefonkezelő szintén nem tud telefonszámot adni hozzá, ezért azt javasolja, írjak a képviselő parlamenti e-mail címére. Érdeklődésemre, hogy mikorra várhatok választ, azt válaszolja: „ezt nem tudnám megmondani, de természetesen minden nap olvassa a fiókját.”

Az e-mailt rögtön elküldöm, de sajnos úgy tűnik, Selmeczi mégsem olvassa mindennap a leveleit, mert két hét elteltével sem válaszol. Ekkor újra írok neki, ám újabb két hét telik el, és válasz ekkor sem érkezik.

Szanyi Tibor (MSZP)

Eltelt napok száma a megkeresés óta: 10

Telefonhívások száma: 2

Emailváltások száma: 0

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Igen

DSC 7228

Szanyi Tibor saját honlapján az áll, hogy péntekenként tart fogadóórát, előzetesen be kell jelentkezni személyi titkáránál telefonon vagy emailben. Felhívom a honlapon megadott mobilszámot. A nő kedvesen közli, hogy december óta már nem ő Szanyi személyi titkára, megadja utódja nevét és mobiltelefonszámát. Az új személyi titkár is azonnal felveszi a telefont, és rögtön kapok is tőle időpontot február 4-re.

Ön dohányzik?

Igen.

Támogatna egy olyan javaslatot, mely tiltaná a dohányzást nyilvános helyeken?

Nem. Egyetértek azzal, hogy káros a dohányzás, de még annyi minden más is az. Sok embernek nincs elég pénze ételre, éhezni még károsabb. Üldözzük a dohányzást, miután már elüldöztük a többi problémát. Döntsék el a vendéglátósok maguk, engedik-e vagy sem. Az otromba tiltásokkal egyébként sem értek egyet, többre megyünk a felvilágosítással, teremtsük meg inkább a dohányzás kultúráját.

Könnyen kapcsolatba tudnak lépni Önnel a választópolgárok?

Legendásak a fogadóóráim. Minden héten tartok, délután egytől ötig itt szoktam lenni. Nagyon sokszor keresnek meg munkahellyel kapcsolatos és megélhetési problémákkal, sokan nem is a saját, hanem házastársuk, szüleik, gyerekük ügyében. Az esetek körülbelül felében tudok adni olyan orientációt, ami valamennyire megmoccantja az életüket.

Elég sok a közéleti, kulturális, civil ügy is, ma egy idős hölgy jött azzal, hogy művészeti nyugdíjasklubot alapítanának. Országos jelentőségű ügyek is előkerülnek, például az otthonápolás. Meg aki hozzám jön, az szidja a Fideszt. Persze néha a szocikat is szidják. Egyszer hat ember jelentkezett be hozzám egyszerre, mondták, hogy ők polgári körösök, és az egészségügyi reform miatt támadtak.

Kértem, hogy jöjjenek vissza két hét múlva, addig felkészülök a törvényből. Sikerült őket meggyőzni, úgy mentek el, hogy “mi fideszesek vagyunk, de azért rád fogunk szavazni”. Az utcán is sokszor elkapnak konkrét ügyek miatt. Ha én a kerületben gyalogolok, harminc perc két sarok.