2013 végére elkészülhet a medinai lokátor

2011.03.09. 19:06
Optimális esetben két és fél év alatt, nagyjából 2013 végére elkészülhet a medinai lokátor, mondta Simicskó István honvédelmi parlamenti államtitkár, miután tájékoztatta a pártok képviselőit a magyarországi NATO-radarrendszer harmadik eleméről.

"Ellenvélemény nem merült fel a parlamenti frakciók részéről (...), elvi egyetértés is kibontakozott" - jelentette ki Simicskó István, hozzátéve, hogy az öt párt részéről főleg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai vettek részt.

A két kormánypárttól Csampa Zsolt (Fidesz) és Firtl Mátyás (KDNP) volt jelen a megbeszélésen, az MSZP-t Iváncsik Imre, a Jobbikot Korondi Miklós, az LMP-t pedig Mile Lajos képviselte.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy "vannak még kérdések, további egyeztetéseket is fontosnak tartunk". Megemlítette, hogy csütörtökön az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában tartanak tájékoztatót.

"Számos lépést tettünk annak érdekében, hogy az ott élő emberek megismerjék az elképzeléseinket" - mondta el Simicskó István, hozzátéve, hogy elsősorban helybeliek megválasztott képviselőit tájékoztatták, és fogadókészséget tapasztaltak. "Helyi fórumokra is el fogunk menni, hogy válaszoljunk a kérdésekre" - tette hozzá.

A lokátorról és helyszínéről elmondta, hogy magaslatról van szó, "katonai szempontból megfelelő, a NATO számára elfogadható (...), a Mecsek takarását két réskitöltő radarszázad működtetésével tudjuk garantálni. "Két és fél éven belül átadható a lokátorállomás, azaz nagyjából 2013 végére - fűzte hozzá.

A háromdimenziós radarrendszert ismertetve Simicskó István hangsúlyozta, hogy a jelenleg még használatban lévő szovjet radarokhoz képest az olasz gyártmányú 3D-s mindössze százezred résznyi sugárzást bocsát ki. A radarszázadoknál dolgozóknál pedig jelenleg sem mutatható ki semmiféle egészségkárosodás. Az újfajta radar polgári és katonai célokra is alkalmazható, de a Bánkúton és Békéscsabán már rendszerbe állított radarokhoz hasonlóan ezt is katonai célokra kívánják használni.

Simicskó István kitért arra is, hogy a megépítendő torony húszméteres lesz. "Ez elegendő ahhoz, hogy a kellő biztonsági elemeket nyújtsa" - mondta. A torony és a radar költségeit a NATO állja. "Nekünk a katonák ellátási körletét kell korszerűsíteni" - tette hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden javasolta a Tolna megyei Medina környékén működő radarszázad területét az eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezett katonai lokátor helyszínéül.