Ödön
1 °C
11 °C

Hiába védett a magzat, nem szigorodik az abortusz

2011.03.11. 10:05 Módosítva: 2011-03-11 10:05:33
A miniszterelnök szerint nem hoz változást az abortusz szabályozásában az életet a fogantatás pillanatától védeni készülő új alkotmány, bár korábban voltak arra utaló jelek, hogy az Európában a liberálisabbak közé tartozó magyar abortusztörvény nem marad a régiben.

"A magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg" – a várakozásoknak megfelelően bekerült ez a kitétel a Fidesz-KDNP szerdán nyilvánosságra hozott alkotmánytervezetébe. Bár ez elvi lehetőséget teremthetne az abortusz szigorítására, Orbán Viktor miniszterelnök a héten kijelentette, hogy marad a jelenlegi szabályozása. Orbán hétfőn azt mondta, már megállapodtak arról, és a KDNP is elfogadta, hogy az abortuszt nem szigorítják.

A siófoki frakcióülésen dőlt el, hogy nem lesz az eddiginél szigorúbb abortuszkorlátozás az alkotmány megszövegezése után, a Fidesz-KDNP képviselői megszavazták, hogy az alkotmányozási folyamat se okozzon változást a magzatvédelmi törvényben. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már januárban politikai hisztériakeltésnek nevezte, hogy bírálóik a nők önrendelkezési jogának korlátozásaként értelmezik a kezdeményezésüket a magzat védelméről.

Prófétai jel

Semjén azzal érvelt: abból, hogy az emberi élet szentségét kimondják a humánum és az emberi méltóság védelmében, nem következik az, hogy ennek szükségszerűen gyakorlati törvénymódosítás legyen a következménye. "Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehet olyan törvényt hozni, ami a társadalom többsége nem fogad el. Nem az a cél, hogy egy betarthatatlan törvényt kényszerítsenek rá a társadalomra, hanem, hogy prófétai jel módjára meggyőzzék a társadalmat az emberi élet szentségéről" – fogalmazott az MTI-nek nyilatkozva.

Az alkotmány-előkészítő bizottság szintén KDNP-s elnöke, Salamon László hasonlóan beszélt januárban: ha bekerül az új alaptörvénybe az a rendelkezés, amely szerint minden ember életét fogantatásától kezdve védelem illeti meg, akkor a magzati élet feletti döntés a továbbiakban megszűnne puszta önrendelkezési kérdés lenni, de mindez nem járna az abortusz teljes tilalmával.

A tavalyi év végén elfogadott 2011-es költségvetés számai okot adtak a feltételezésre, hogy a kormány változtatni tervez az abortusz szabályozásán, ugyanis drasztikusan csökkent a terhességmegszakításra szánt pénzmennyiség. Az erre a célra tervezett központi költségvetési hozzájárulás 400 millió forint, miközben az előző évben ennek négyszerese, 1,6 milliárd forint volt, és utoljára 2000-ben volt egymilliárd alatt.

43 ezer abortusz

Magyarországon évente 43-44 ezer terhességet szakítanak meg. 2007-ig hosszú időn át folyamatosan csökkent az abortuszok száma, azóta stagnál. A legfrissebb elérhető KSH-adatok szerint 2009-ben 43 181 abortusz történt, 100 megszületett gyermekre 44,8 elvetetett magzat jutott. A terhességük megszakítása mellett döntött nők között körülbelül ugyanannyian vannak a gyermektelenek, illetve az egy-, illetve kétgyermekes anyák. Többségben vannak azok az asszonyok, akik csupán nyolc általánost végeztek, de 2009-ben 4136 felsőfokú végzettségű nő is abortuszra ment.

Az abortuszért ma Magyarországon alapesetben körülbelül 30 ezer forintot kell fizetnie a nőnek. Szociális körülményektől függően a térítési díj az eredeti összeg 30, illetve 50 százalékára csökkenhet. Az abortusz ingyenes, ha a nő szociális intézményben vagy nagyon rossz szociális körülmények között él, állami gondozott, kiskorú. A beavatkozás költségeit az egészségbiztosítási alap fizeti akkor is, ha az abortuszra egészségügy ok miatt van szükség.

Az abortuszra szánt központi költségvetési hozzájárulás csökkentését elvben magyarázhatná az, hogy a kormány esetleg azzal számol: a korábbinál többen fizetik majd meg maguk az egyéni térítési díjat (vagy azért, mert országosan javul a szociális helyzet, vagy azért, mert esetleg szigorítanák az ingyenesség illetve a kedvezmény feltételeit). Ez azonban nem valószínű. A költségvetésben szerepel az is, mekkora bevételre számít az állam az egyéni térítési díjakból. 2011-re 670 millió forintot terveztek be: ez alig kevesebb, mint a 2010-es költségvetésben szereplő 685 millió, és több annál a 657,5 milliós összegnél, amennyi 2009-ben ténylegesen befolyt az állami kasszába.

Börtön fenyeget illegális magzatelhajtásért

A jelenleg hatályos, 1992-es törvény kimondja: „a terhesség csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén”, bizonyos feltételekkel szakítható meg. A magzatelhajtást egyébként a büntető törvénykönyv ma is bünteti. Az a nő, aki magzatát elhajtja vagy elhajtatja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az, aki más magzatát hajtja el bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A legális abortusz feltételeit rögzítő törvény szerint a terhesség alapvetően a 12. hétig szakítható meg a következő négy indokkal: a nő életét veszélyeztető egészségügyi ok, a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved, a terhesség bűncselekmény következménye (például a nőt megerőszakolták), az állapotos nő súlyos válsághelyzete. Ez utóbbit a törvény úgy definiálja: súlyos válsághelyzet az, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

Kivételes esetekben engedélyezett a terhességmegszakítás a 12. hét után is. 18 hétre tolódik ki a határidő, ha a nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvésképtelen, ha a terhességét neki nem felróható egészségi ok vagy orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban vagy hatósági mulasztás miatt fut ki az időből. Ha a nő élete van veszélyben, vagy a magzatnál “a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen” rendellenességet találnak, az abortuszt a terhesség bármelyi időszakában el lehet végezni.

Örökbeadásról beszélnek a megerőszakoltaknak is

Ha az abortusznak nincs egészségi indoka, a nőnek igazolást kell szereznie a terhességéről szülész-nőgyógyásztól, és ezzel az igazolással el kell mennie a Családvédelmi Szolgálathoz. Az ott dolgozó munkatársnak kötelessége tájékoztatni őt arról, milyen anyagi, természeti és erkölcsi támogatást kaphat az államtól és különféle szervezetektől, ha megtartja a babát, az örökbeadás lehetőségéről, a fogantatásról, a magzat fejlődéséről, a terhességmegszakítás veszélyeiről és az esetleges későbbi terhességre gyakorolt hatásáról. Mindezt a törvény szerint lehetőleg a magzat apja jelenlétében kell elmondani a nőnek, tiszteletben tartva érzéseit és méltóságát.

Ha a nőt nem győzi meg a beszélgetés, és továbbra is meg akarja szakítani a terhességét, legalább három nap várakozási idő újra el kell mennie családvédelmi tanácsadásra. A második alkalommal beszélnek csak neki az abortusz jogi feltételeiről, a műtétről és az azt elvégző egészségügyi intézményekről. A részletes tanácsadás, a második találkozás és a háromnapos várakozási idő alól csak azok a nők kapnak felmentést, akiknek a terhessége bűncselekmény következménye, de az örökbeadás lehetőségéről őket is kötelező tájékoztatni.

A Magyarországon abortusz mellett döntő nők elsöprő többsége átesik mindkét tanácsadáson, mivel az abortusz oka az esetek több mint 95 százalékában a nő válsághelyzete. Az abortuszok 1-2 százalékát végzik el a nő egészségének védelmében, a magzat betegsége az esetek valamivel több, mint 1 százalékában ok, és évente mindössze pár tucat olyan nő van, aki bűncselekmény áldozataként esett teherbe, és ezért akarja elvetetni a magzatot.

Szlovák klinika magyarul hirdet

A hatályos magyar abortusztörvény egyáltalán nem tartozik a szigorúak közé Európában, de így is van olyan szomszédos ország, ahol enyhébb a szabályozás. Egy szlovákiai klinika magyar nyelven hirdeti a honlapján, hogy „Magyarországtól eltérően Szlovákiában nincsenek jelentősebb adminisztratív akadályai a művi terhesség-megszakításnak. Egyedüli korlátozás az, hogy a művi terhesség-megszakítást csak a terhesség 12 hetéig lehet elvégezni.” A beavatkozáshoz Szlovákiában nem kérnek orvosi beutalót, hatósági engedélyt, igazolást. Az abortuszok száma ennek ellenére jóval alacsonyabb Szlovákiában mint Magyarországon, évente 10-15 ezer közötti terhességet szakítanak meg.

A híresen liberális Hollandiában ennél annyiban szigorúbb a törvény, hogy előír kötelező várakozási időt: öt napnak kell eltelnie az orvossal való első találkozás és a beavatkozás elvégzése között.

Valamivel hosszabb, hétnapos várakozási időt ír elő az olasz törvény, de – bár katolikus országról van szó – Olaszországban az abortusz az egészségügyi mellett gazdasági vagy szociális okokból is kérvényezhető.

Tízezrek tiltakozását váltotta ugyan ki, de a tüntetések ellenére Spanyolország is liberalizálta tavaly az abortusztörvényét. Korábban a nő kérelmére nem, csak egészségügyi ok vagy bűncselekmény miatt lehetett a terhességet megszakítani Spanyolországban, de a 2010 júliusában hatályba lépett módosítás értelmében már a nőé a döntés joga.

Ahol az életveszély sem elég ok

Válsághelyzet, szociális ok miatt ma sem engedélyezik az abortuszt sem Lengyelországban, sem Írországban. Lengyelországban akkor végzik el a műtétet, ha az anya vagy a magzat egészségi állapota indokolja vagy a terhesség bűncselekmény következménye. Írországban csak egyetlen esetben legális az abortusz: ha a nő élete forog veszélyben a terhesség miatt.

Európa legszigorúbb abortusztörvénye Máltáé. Az abortusz még akkor is tiltott a katolikus Máltán, ha a terhesség folytatódása a nő életét sodorja veszélybe. Ha egy máltai orvos mégis vállalkozik abortusz elvégzésére, azt kockáztatja, hogy eltiltják foglalkozásától, de akár négy évre rács mögé is kerülhet. A Times of Malta cikke szerint a gyakorlatban azért nem kényszerítik a súlyosan beteg állapotos nőket életüket feláldozására, az orvosok úgy tudnak dolgozni a törvényen belül, hogy vagy koraszülést idéznek elő, vagy megadják a nőnek a szükséges kezelést, tekintet nélkül arra, milyen hatással van ez a magzatra.

Nem tiltással, hanem lelki nyomásgyakorlással próbálja csökkenteni az abortuszok számát a jogalkotó az Egyesült Államok több államában. Oklahomában 2010 óta törvény kötelezi arra az orvosokat, hogy mutassák meg az abortuszt kérő nőknek magzatuk ultrahangos képét a monitoron, és részletesen magyarázzák el nekik, mit látnak: a magzat szívét, szerveit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?