Sajtószabadságért tüntetnek március 15-én

2011.03.14. 12:35
Idén március 15-én nem viszik túlzásba az ünneplést a pártok, és a hivatalos események is inkább a gyerekekre, családokra koncentrálnak. Lesz viszont tüntetés a sajtószabadságért, immár harmadszorra. Hova érdemes menni a nemzeti ünnepen?

9:00 - Kossuth tér, zászlófelvonás

Idén is a hagyományos zászlófelvonással kezdődnek az ünnepi események a Kossuth téren. A koszorúzáson Orbán Viktor miniszterelnök, Schmitt Pál köztársasági elnök és az erdélyi útjáról hazatérő Kövér László házelnök vesz részt.

A ceremónia végeztével ünnepi menet indul a Nemzeti Múzeum felé. A sétához csatlakozik a Nemzeti Lovas Díszegység és a Központi Katonazenekar is.

10:00 - Nemzeti Múzeum, Orbán-beszéd

Az előzetes tervek szerint a miniszterelnök tíz óra után pár perccel mondja el ünnepi beszédét a Múzeumkertben, és itt tartják a nyolcvanas évek óta minden évben megrendezett ünnepi megemlékezést is.

Innen a menet a Budai várba kísérheti tovább a Díszegység lovasait, akik hagyományőrző huszárokkal mennek át Budára.

10:00-18:00 - Egész napos családi programok

A várban és a Millenárison egész nap családi programokkal, a Parlamentben pedig nyílt kapukkal várják az érdeklődőket.

A Millenáris Parkban a hagyományőrző és kézműves műhelyeken kívül mesterség-bemutatókat és történelmi ügyességi játékokat tartanak. A gyerekek kipróbálhatják a régi idők játékait is, este pedig táncház, filmvetítés és koncertek várják a látogatókat.

11:00 - Teleki tér, LMP

A Lehet Más a Politika a VIII. kerületi Teleki téren tartja központi ünnepségét, ahol először a tavaly ültetett fákat gondozzák, majd dünnepi beszédet mond Szél Bernadett szóvivő és Schiffer András frakcióvezető is. A megemlékezést déltől kerékpáros emléktúrával zárják.

12:00 - Pilvax köz, MSZP

Az MSZP Haza és szabadság címmel tart ünnepi összejövetelt az V. kerületben, az eseményen részt vesz Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

13:00 - Batthyány örökmécses

A Demszky Gábor alatt megszokott Petőfi tér helyett a fővárosi programokat idén a Batthyány örökmécsesnél tartják, ahol ünnepi beszédet mond Tarlós István főpolgármester és Kaltenbach Jenő, az LMP fővárosi frakcióvezetője is, majd Miklósa Erika, Radó Denise, Kautzky Armand és a Zuglói Filharmónia együttes ad műsort.

15:00 - Deák tér, Jobbik

Az 1848-49-es eseményekről megemlékező nagygyűlést tart a Jobbik, az eseményen felszólal Vona Gábor pártelnök, Gyüre Csaba és Szegedi
Csanád, a Jobbik alelnöke.

16:00 - Tüntetés a sajtószabadságért

Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél, az V. kerületi Szabad sajtó útnál tartja harmadik demonstrációját az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport. Ezzel egyidőben Debrecenben és Gyulán, illetve Németországban Frankfurtban és a berlini magyar nagykövetség épülete előtt, az Amerikai Egyesült Államokban New Yorkban, valamint Romániában, a bukaresti magyar nagykövetségnél  is tiltakozó akciót tartanak.