Szigorítják a buliszabályokat

2011.03.18. 11:59
A szerda óta hatályos kormányrendelet szerint évente kétszeri helyszíni ellenőrzésre, szankciók bevezetésére, és a biztonsági előírások szigorú számonkérésére számíthatnak a szórakozóhelyek üzemeltetői. A kormányszóvivő szerint szigorításról van ugyan szó, de ez nem valaki ellen, hanem a fiatalok érdekében történő szigorítás.

Szerda óta hatályos az a kormányrendelet, melyet a Belügyminisztérium idén januárban, a West Balkánban történt tragédia után kezdett kidolgozni. Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára szerint a cél az, hogy a jövőben elkerüljék az ehhez hasonló eseteket.

"Azt akarjuk, hogy egyetlen szülőnek se kelljen félnie, ha a gyerekét szórakozni engedi. Ezt jogszabályokkal, ellenőrzésekkel és szankciókkal akarjuk elérni" – mondta Tállai.

westbalkán DSZZS20110116010

Az új rendelet azokra a helyekre vonatkozik, ahol 300-nál többen szórakoznak, szabadtéren pedig az ezer embernél nagyobb látogatottságú rendezvényekre. Azok a helyek, melyek most kezdik meg működésüket, már a szabályozás hatálya alá esnek, a jelenleg is működő helyekre viszont csak 91 nap múltán, június 15-étől lesz kötelező érvényű a rendelet. Ekkor nekik is rendezvénytartási engedélyt kell kérniük a jegyzőtől.

Szankciókkal büntetnének

A szabályozás az államtitkár szerint három lépcsőből áll. Ezek közül az első egy szakhatósági engedély kiváltása lesz. Ebben pontosan meg kell határozni, hány biztonsági ember kell egy esemény biztosításához, milyen tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni, és hogy a rendezvényszervezőknek milyen végzettséggel kell rendelkezniük.

A második lépcső az évente egyszer, a jegyző által irányított ellenőrzés lesz, amikor is a hatóság emberei rendezvénytől függetlenül mérik fel a helyszíneket.

„A másik, ami idáig nem volt, az az, hogy évente kétszer minden szórakozóhelyet rendezvény közben fognak ellenőrizni, és ha azt tapasztalják, hogy a szabályokat súlyosan megszegik, akkor a hatóság ott helyben felfüggesztheti a rendezvényt” – mondta Tállai.

A harmadik lépcsőfok a szankciók bevezetése lesz. Az előbb említett felfüggesztés már önmagában is elég súlyos szankció, de a bírságok kiszabása például a tűzvédelem hiánya miatt szintén elég súlyos.

„Azt szeretnénk elérni, hogy mindenki megértse: ha ilyen rendezvényt szervez, akkor a résztvevők biztonságát kell az első helyen kezelni, és csak utána jön az üzleti érdek.”

Aki nem teljesíti a feltételeket, zárjon be

Tállai szerint az új szabályozás nem jelent igazán pluszterhet az üzemeltetőknek. "Ami az engedélyeztetés során egyedül új, az a biztonsági terv, melyben meg kell határozni, hogy hány fő biztosítja a helyet, nekik milyen képzettséggel kell rendelkezniük. Ez ma már szerintem egy természetes elvárás. Aki szolgáltatást akar nyújtani, annak ezt tudnia kell teljesíteni, ha pedig nem tudja, akkor zárjon be."

D  OB20110210002

A biztonsági terv összesen hat pontból áll, elkészítése pedig Tállai szerint néhány tízezer forintba kerül, ami nem jelenthet problémát annak, aki ebben a szakmában dolgozni akar.

További pluszköltség lehet egy rendezvényszervező képesítéssel rendelkező kolléga felvétele. "A rendelet nem írja, hogy rendezvényszervező diplomával kell rendelkezni a szervezéshez, csak annyit, hogy képesítés kell hozzá. Ha a tulajdonosnak nincs ilyene, akkor kell, hogy legyen olyan alkalmazottja, aki rendelkezik ilyennel."

A szakma úgy érzi, kimaradt

A szakmai szerveztek már csütörtökön közös sajtótájékoztatón kritizálták a rendeletet. Mint közleményükben írják: megdöbbenve értesültek a rendelet életbelépéséről, mivel az súlyosan érinti a különböző bel-, és szabadtéri rendezvényeket és fesztiválokat.

Véleményük szerint a rendelet életszerűtlen szabályokat tartalmaz, és ellehetetleníti a renderzvényszervezést. Ilyen új szabály például a hónapokkal a rendezvény előtt kért meteorológiai előrejelzés.

Pálosi Boglárka, az Egyesület a kulturált és biztonságos szórakoztatásért elnöke szerint egyetlen tragédia nem indokolja az ilyen mértékű újraszabályozást, ahogy az elmúlt húsz év statisztikái sem. Véleménye szerint az eddigi szabályozás is megfelelő biztonságot nyújtott, csak a szabályokat kellett volna betartatni.

DLAPE20110205016

Az államtitkár mai tájékoztatóján cáfolta azt, hogy a szakmát kihagyták volna az egyeztetésekből. Szerinte a Magyarországi Rendezvényszervezők Szolgáltató Szövetségével és a Dj Szövetséggel is egyeztettek a rendelet kapcsán, az egyéb kritikákra pedig azt válaszolta: valószínűleg nem olvasták el teljesen a rendelet szövegét, ebből adódhatnak félreértések.

Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke még korábban azt kifogásolta: mivel a kormányrendelet nem definiálja pontosan a zenés táncos rendezvényeket, ezért nem egyértelmű, hogy a szabadtéri és egyéb fesztiválok tekintetében is alkalmazandóak-e az új szabályok. Ha ezt a rendelet nem fogja pontosítani, akkor több, Európában elismert fesztivál - köztük a Sziget - is veszélybe kerülhet.

Tállai szerint viszont ez a kritika alaptalan, mert a rendeletben egyértelműen meg van határozva, hogy mi minősül zenés-táncos rendezvénynek. "Ha valahol cd-ről megy a zene, és egy pár táncra perdülnek, az nyilvánvalóan nem tartozik ide, hiszen ebben az esetben nem 300 fő, hanem csak kettő fog táncolni" - fogalmazott.

Nagy Anna kormányszóvivő szerint szigorításról van ugyan szó, de ez nem valakik ellene, hanem a fiatalok érdekében történik. Mint mondta, az utóbbi hetekben 831 helyet ellenőrzött a rendőrség, és jónéhány olyan eset volt, ami azt bizonyította: igenis szükség van arra, hogy ne tudjon bárki bármikor rendezvényt szervezni.