Orbán szerint méltatlan a Schmitt-vita

2011.03.22. 15:44 Módosítva: 2011.03.22. 20:54
A miniszterelnök szerint nem fogja tárgyalni a parlament a közjogi méltóságok múltjának átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot. Schmitt hivatala közleményben igyekszik tisztázni a helyzetet, az MSZP szerint azonban a közölt adatok ellentmondásosak.

A miniszterelnök szerint a parlament nem fogja megvitatni azt a törvényjavaslatot, amelyet hétfőn nyújtott be Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját "tisztázni" lehessen. Orbán Viktor keddi budapesti sajtótájékoztatóján az indítvánnyal kapcsolatos újságírói felvetésre azt mondta: "a vita méltatlan, ezért nem is kívánok rá reagálni, és nem is hiszem, hogy ilyen törvényjavaslatot meg fogunk vitatni a parlamentben".

Az MSZP reakciója szerint a törvénytervezet elutasítása beismeréssel ér fel, mert arra utal, hogy az államfő múltjában van takargatnivaló.

A szocialista indítvány egyik előterjesztője, Molnár Csaba hétfőn úgy fogalmazott: a "lex Schmittre" azért van szükség, mert az államfő múltját "tisztázatlan ügyek, zavaros történetek" lengik be. "Magyarország hónapok óta kérdez, Schmitt Pál hónapok óta hallgat" – fogalmazott Molnár, aki szerint Schmitt a hallgatásával nem cáfolta, hogy korábban (a hírek szerint 1964-ben) jogerősen felfüggesztetett szabadságvesztésre ítélték.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) erre reagálva azt közölte: nincs kimaradó időszak Schmitt Pál életrajzában, erről annak elolvasása után mindenki meggyőződhet. A hivatal közleménye szerint "kevés olyan ember van ma Magyarországon, akinek élete annyira nyitott könyv lenne, mint Schmitt Pálé".

A KEH közleménye szerint a hazugságok tisztázása érdekében hamarosan nyilvánosságra hozzák egy 1964-ben történt közlekedési baleset dokumentumait. Az államfő 1965-1981 közötti szállodai munkájáról, az SZT-tisztekkel való együttműködésről azonban nincs értelme beszélni, hiszen az utóbbiak kiléte titkos volt – áll a kommünikében.

Az MSZP szerint a KEH közleménye magyarázkodás, és ellentmondásokat tartalmaz. Abban ugyanis az áll, hogy Schmitt-et 19 évesen (1961-ben) fél éves utazási tilalommal sújtották, ami egy ifjúsági világbajnokságra való engedély nélküli kiutazás következménye volt. Egy életrajzi kötetben azonban az elnök néhány évvel ezelőtt még azt mondta, azért kapta az eltiltást, mert egy társával disszidálni indult, ám meggondolták és feladták magukat.