Uniós hálózattal védenék ki az illegális szemétszállítást

2011.03.25. 16:08
Hírszerzési módszerekkel és nemzetközi bűnüldözési hálózattal akarják csökkenteni az uniós tagországok az Európai Unión belüli illegális szemétszállítást.

Egy közös belga-magyar kezdeményezésről, az Augias programról tanácskoztak csütörtökön és pénteken az uniós tagállamok delegációi Budapesten: a projekt az illegális szemétszállítás elleni küzdelemre készíti fel a terepen dolgozó rendőröket.

Az Augias program célja, hogy gyakorlati eszközöket nyújtson a hatékonyabb és hatásosabb rendőri ellenőrzésekhez, fellépésekhez a közúti, vasúti és vízi útvonalakon. A begyűjtött adatok elemzésével egyértelmű kép alkotható a jelenlegi európai szemétszállítási helyzetről, tehát a probléma szinte hírszerzési módszerekkel válik átláthatóvá.

A program neve az ókori görög mondára utal, ami szerint Augeiasz (latinul Augias) királynak nagyon koszos, elhanyagolt istállója volt, melynek kitakarítását Héraklész kapta feladatul; az istállót egy nap alatt úgy takarította ki, hogy az Alpheiosz és a Péneiosz folyó vizét vezette rajta keresztül.

TRPar3537814

A programnak folytatása is lesz

A Belügyminisztérium szerint az elmúlt 18 hónapban a projektben részt vevő szakemberek kidolgozták azokat az alapdokumentumokat, amelyek a jövőben a terepen dolgozó rendőrök munkáját segíthetik: egy kézikönyvet, amely lényegében egy fotótár, valamint az információáramlást megkönnyítő formanyomtatványt.

Ezeket a termékeket a 2010 októberében, 19 uniós tagállam részvételével tartott nemzetközi operatív akcióhét idején a gyakorlatban is kipróbálhatták a rendészeti szervek képviselői - tették hozzá.

A projektet lezáró szemináriumot csütörtökön és pénteken Budapesten tartották az EU tagállamai a Cepol, az Európai Rendőrakadémia és az Europol, az Európai Unió rendvédelmi ügynökségének részvételével. Az eseményen az Europol képviselői és a belga szakértők az októberi operatív akció eredményeit mutatták be, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal képviselője pedig ismertette Magyarország részvételének tapasztalatait az operatív akcióban - fejtették ki.

A program holland résztvevői javaslatot tettek egy informális európai szakértői fórum létrehozására a környezetet károsító bűncselekményekkel kapcsolatos adatok áramlásának és a közös akciók koordinációjának megkönnyítéséért.

A tárca hangsúlyozta: a résztvevők támogatták a holland partnerek javaslatát, így az Augias projekt folytatásaként a közeljövőben megalakul a Környezeti Bűnüldözési Hálózat (Environmental Crime Network). A hálózatot a magyar elnökség alatt hozzák létre.